5 tips voor meer “rust” in je hoofd


Hieronder geef ik enkele van mijn tips om je leven terug in handen te nemen en voldoende tijd voor jezelf te hebben ZONDER dat je je moet afzonderen in een hut op een berg.

Je staat voor iedereen klaar en je studeert wat bij na de uren. Daarnaast ga je werken, ben je lid van de sportclub en ga je (of krijg je) regelmatig op bezoek van kennissen en vrienden. Na enkele maanden bekruipt je het gevoel dat je nergens meer toe komt. Je doet veel van alles en alles van niets.

Zeg meer nee!

Ik start onmiddellijk met de belangrijkste tip. Zeg simpelweg meer nee! Alhoewel, zo simpel is het natuurlijk niet. Je kan niet zomaar op alles en tegen iedereen nee zeggen. Als je kind je vraagt om te helpen met huiswerk zeg je uiteraard niet nee …
Ik heb het hier over een nee tegenover derden. Let er maar eens op dat hoe meer je ja zegt tegen anderen, hoe meer vragen je krijgt. Het is als het ware een systeem dat zichzelf in stand blijft houden en gaat recht evenredig mee naar boven. Hoe meer JA’s, hoe meer vragen. Wees selectief tegen wie of wat je ja zegt. Je hoeft niet altijd een “vergoeding” te krijgen om ja te zeggen, maar je laat best ook niet van je profiteren.
Ik wil nu niet te negatief klinken, maar in sommige gevallen krijg JIJ de vraag, omdat de ANDERE er een voordeel uit haalt.

Je bent NIET onmisbaar …

Misschien wil je dit helemaal niet horen, maar je bent niet onmisbaar. Zo snel als je gekomen bent, zo snel ben je weer vervangen. Hier spreek ik op professioneel/verenigingsvlak en niet op familiaal vlak, dat is een andere zaak.

Ik ken mensen die onmisbaar waren op hun werk, maar toen ze een hartaanval kregen stond er de dag nadien al een nieuwe vacature open die snel werd ingevuld. Probleem opgelost …
Die persoon zat natuurlijk wel nog steeds met het probleem van een door stress verzwakt hart. Ikzelf voelde me onmisbaar en was dag en nacht bereikbaar voor mijn werk en collega’s. Na enkele jaren kreeg ik maagproblemen door de stress en nog later besliste ik om een stap achteruit te zetten zoals te lezen in minder werken is geen schande. Dat was relatief snel geregeld. Probleem voor de werkgever was opgelost en ik bleef achter met een chronisch maagprobleem …
Enfin, je begrijpt wel wat ik hier wil zeggen: Je bent NIET onmisbaar!

Sociale media en het “smartphonemonster” …

Wat hoor ik je daar denken? “Daar gaat ‘ie weer?!” Inderdaad, hier ga ik weer. Hoe handig en goed sociale media ook is, ze zorgt ervoor dat we geen moment rust meer hebben. Met geen moment, bedoel ik dus echt geen moment. Komt er geen Whatsapp’je binnen, dan is het wel een Facebookbericht of een e-mail. Ja, ook e-mail heeft er een handje van weg om snel uit te groeien tot een ongecontroleerd iets.

Wat kunnen we hier aan doen?

  • Schakel notificaties van apps uit;
  • Zet de nachtstand van je telefoon aan
    (vb automatisch tussen 22u en 8u geen meldingen);
  • Schrijf je uit van nieuwsbrieven;
  • Stuur zelf niet onnodig emails;
  • Voer geen discussies via mail;
  • Stuur geen mails als je boos, gefrustreerd of moe bent;
  • Herlees je mail alvorens op “verstuur” te klikken.

Wat alles nog moeilijker maakt is dat veel apps zoals whatsapp en facebook de functie hebben om te zien of en wanneer de ontvanger het bericht heeft gelezen. Dat maakt dat al snel een situatie kan ontstaan zoals: “waarom reageer je niet”.
Ook hier speelt gewenning mee. Geef gewoonweg mee dat je niet altijd en onmiddellijk reageert op berichten. Na verloop van tijd zal de verzender gewoon zijn dat je niet onmiddellijk reageert.

Het lost zichzelf wel op …

Ik ben geen fan om dingen op de lange baan te schuiven, maar vaak lossen (kleine) problemen zichzelf op door simpelweg niet onmiddellijk te reageren.
Op het werk bijvoorbeeld hebben collega’s vaak de neiging om in paniek een Whatsapp te sturen op je vrije dag als ze iets niet vinden of als er zich een “probleem” voordoet. Als je niet onmiddellijk meegaat in die paniek zal je merken dat men vaak al na enkele minuten laat weten dat ze het gevonden hebben of dat het ok is.

Teveel zout is ongezond …

Teveel zout in de soep of op de frieten is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar regelmatig dingen met een korrel zout nemen is wel gezond 😉
Daarmee bedoel ik dat veel dingen overdreven zijn of  opgeblazen worden. Een kapotte lamp is plots een drama (terwijl eigenlijk enkel de lamp moet vervangen worden) of is de klant extreem boos (terwijl die eigenlijk enkel een vraag heeft). Veel mensen hebben de neiging om problemen groter te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Ook veel verhalen zijn minder spectaculair dan ze in werkelijkheid zijn. Dat noemen ze in NL mooi een “broodje aap”.

Leren filteren van zo’n problemen of verhalen is niet altijd eenvoudig. Dit vraagt oefening, maar door dat oefenen en levenservaring (= een proper woord voor ouder worden) leer je dingen relativeren en plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.