Nu het aantal wereldwijde gevallen van coronavirus blijft stijgen, beginnen mensen over de ganse wereld voedsel, medicijnen en andere benodigdheden in te slaan. Hoewel de angst voor het virus zich sneller verspreidt dan de ziekte zelf, verdwijnen producten zoals schoonmaakdoekjes en desinfecterend middelen volledig uit de winkelrekken, vooral in streken met nieuwe brandhaarden van het virus. Sommigen snoodaards, die een economische kans voelen, verkopen zelfs maskers en andere uitrusting op straat of online, vaak tegen belachelijk hoge prijzen.

Maar er is een groep mensen die zich niet naar de supermarkt hoeven te haasten om een ​​voorraad in te slaan: zogenaamde “preppers”. Beter bekend als: mensen die zich, voor velen, extreem veel moeite doen om zich voor te bereiden op noodsituaties. Of ze zich nu zorgen maken over terroristische aanslagen, natuurrampen of een aantal andere bedreigingen, preppers vinden het prettig om voldoende voorraden bij de hand te hebben om een ​​storm of een uitbraak te kunnen doorstaan.

EDC-kit (Every Day Carry). Lees verder onder foto.

Prepping gaat in de kern over zelfredzaamheid. Een prepper is iemand die van tevoren maatregelen neemt om het economische, fysieke en emotionele welzijn van zijn gezin in tijden van strijd te waarborgen. Mooi toch 😉

Veel van degenen buiten de prepper-gemeenschap noemen preppers al lang overdreven paranoïde, een gevoel dat misschien versterkt wordt door tv-programma’s als Doomsday Preppers. Maar in tijden van crisis, zoals nu actueel is, begint het veel rationeler te lijken om voldoende voorraden en voedsel bij de hand te hebben. Sommige preppers gaan natuurlijk veel verder dan een simpele noodkit. Zo zijn er die een bunker hebben vol noodrantsoenen en andere uitrusting. 

Situaties zoals het coronavirus maken duidelijk dat het verstandig is voor mensen om een ​​aantal noodvoorraden bij de hand te hebben, en vooral een plan te hebben voor het geval er iets misgaat. Vooral stedelingen staan hier vaak te weinig bij stil. Velen van hen zijn over het algemeen te afhankelijk van diensten die in geval van nood kunnen worden stilgelegd. Of hebben geen idee wat ze moeten doen als ze gedwongen worden om voor langere tijd thuis te blijven – tijdens een quarantaine bijvoorbeeld.

Het is niemands schuld, maar tegelijk deze van iedereen

Prepping gaat niet enkel over ‘het verzamelen van middelen’. In plaats daarvan gaat het erom de waarschijnlijke risico’s en bedreigingen voor jezelf, je gezin en de gemeenschap te beoordelen.

Wat moeten gemiddelde mensen bij de hand houden in geval van noodsituaties zoals de uitbraak van het coronavirus? Ten minste 3 liter water per persoon per dag en een driedaagse voorraad voedsel dat weinig of geen koken of koeling vraagt. Daarnaast is het aan te raden om zout of gekruid voedsel te vermijden, omdat dit je behoefte aan drinkwater kan vergroten. Dat is, volgens mij, de minimale ‘kit’ die je nodig hebt. Denk er ook aan om deze up-to-date houden!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: