Wie mij kent, of al een tijdje volgt, weet dat de overvloed aan communicatie in de huidige tijden een stokpaardje van me zijn.
We moeten continue bereikbaar zijn en zelfs, beter nog liefst, ASAP reageren als iemand je een bericht stuurt of belt.

Een groot deel van simpel leven bestaat net uit niet continue bereikbaar zijn. Of tenminste, toch niet voor iedereen 😉

Snel en efficiënt

Tegenwoordig hebben werkgevers er een handje van weg om nieuwe communicatiemanieren te introduceren. Zo zien we een opmars van “Workplace”, “workchat” en “Google work”. Allemaal manieren om eenvoudiger te communiceren.
Stuk voor stuk zijn het prachtige app’s waarmee collega’s snel en efficiënt kunnen communiceren over projecten. En het klopt, het is een snelle, efficiënte manier. De vraag is echter of mensen hier op zitten te wachten?

Dunne grens

Mede door corona werken veel mensen, meer dan ooit, van thuis uit. Dat vraagt om nieuwe manieren van communiceren. Maar, misschien nog belangrijker, vraagt het om nieuwe manieren om er mee om te kunnen gaan. Want, de grens tussen werk en privé is beangstigend dun geworden.
Veel mensen die dergelijke werkinstrumenten krijgen kunnen niet weerstaan aan de drang om ’s avonds nog eens snel de mails te checken, op de “workchat” te kijken en dergelijke.

Zeg op tijd stop

In feite kunnen we heel simpel reageren. De tijd die werkgever niet omzet in loon is geen tijd van de werkgever. Als de werkgever wil dat ik continue bereikbaar ben, dan zou de werkgever mij continue moeten vergoeden. Jammer genoeg, hij wil niet.
Ik overdrijf natuurlijk. Mijn werkgever hoeft me helemaal niet continue door te betalen 🙂
Anderzijds moet de werkgever wel begrijpen dat ik niet aan een touwtje hang waaraan hij kan trekken als het hem uitkomt.

Ik geef dan ook duidelijk te kennen dat er een grens is. Enkele weken geleden zijn wij ook in zo’n project met een werkapp gestapt. De werkgever weet, er is één kans om het te proberen. Indien men de grens niet respecteert, vliegt de app onherroepelijk van de telefoon. Ik ben na de werkuren enkel bereikbaar voor overlijden, brand of een ander noodgeval.

Niet iedereen moet het ontgelden

Een mooie oplossing is de nacht- of niet-storen-stand op telefoons. Hiermee krijg je geen meldingen tussen bepaalde uren (die je zelf kan instellen). Natuurlijk ben ik voor sommige mensen wel bereikbaar. Denk aan mijn echtgenote, kinderen, ouders en goeie vrienden.

De Whatsapp-groep van het werk jammer genoeg niet.

Dit is echt belangrijk! Het niet loslaten van je werk, het denken dat het niet lukt zonder jou of de FOMO (fear of missing out) is het ideale recept om een burn-out te kweken. Vraag me niet hoe ik dat weet …

Afkicken en genieten

Notificaties uitschakelen, meldingen verminderen, uitschrijven uit bepaalde groepen. Het kan allemaal helpen.
Toegegeven, de eerste dagen is het afkicken. De angst dat je iets mist, het idee dat je niet bereikbaar bent, enz. Het went. Na enkele dagen zal je merken welke rust er in je hoofd komt. De molen in je hoofd gaat trager draaien en je gat niet panisch op zoek naar je telefoon.

Let op met handboeien

Een andere nieuwe trend is de smartwatch. Het zit als een handboei rond je pols en geeft je commando’s of laat je berichten lezen en je blijft je up-to-date.
Is het handig? Ja.
Is het gewenst? Waarschijnlijk niet.
Als je gevoelig bent aan prikkels of, net als ik, in de stress schiet als je tien berichten krijgt begin je er beter niet aan. Ik hoef geen horloge die me zegt wanneer ik moet bewegen, dat ik niet voldoende slaap of dat m’n baas weer eens een lumineus idee heeft.

CC, BCC en de reply-tsunami

Nog enkele tips die ik wil geven om niet bedolven te worden onder een lawine van mails, Whattsappjes, of Facebook meldingen:

  • Laat Whatsapp meldingen groeperen, dan krijg je één melding ipv dertig als alle collega’s reageren;
  • Plaats GEEN mensen in Copy of Blind Copy. Het is niet enkel onbeleefd* om te doen, je krijgt er steevast een lawine aan reply’s door.
  • Ik reageer zelf niet op mails waarbij ik in Copy of Blind Copy sta. Gaandeweg leert men het niet meer te doen. Krijg ik een opmerking? Dan zeg ik dat ik vond dat het enkel informatief was omdat ik in copy stond 😉

*onbeleefd?
Ja, door iemand in “Copy” plaatsen geef je de ontvanger van de “Copy” de stempel dat hij niet belangrijk genoeg is, maar het wel mag weten.
“Blind Copy”? waarom zou je in godsnaam iemand in “Blind Copy” zetten? Omdat de ontvanger van de mail niet mag weten dat iemand meeleest? Om ganse lijsten te mailen? Daar zijn andere manieren voor.

2 gedachte over “Simpel leven (deel 3): De val van bereikbaarheid”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: