Onkruidbestrijding in (moes-)tuin kan een tijdrovend klusje zijn. Het is niet de eerste tuinier die ik zie stoppen omdat hij of zij het onkruid niet meer meester kan. Begin daarom je tuin vroeg genoeg en met regelmaat te wieden. 

Schoffel

Schoffel de bovenste centimeter aarde. Schoffelen doe je wanneer het onkruid klein is. Laat het onkruid vervolgens in de zon opdrogen. 

Met een schoffel moet je niet hakken in de grond. Het is voldoende om horizontaal over de grond te schrapen. Op die manier “snij” je onkruid van de grond. Let er wel op dat de schoffel scherp is. Je zal merken als je wekelijks eens met de schoffel passeert het een klusje van niks is.

Meerjarig onkruid is taaier en hun wortels moeten worden opgegraven worden om te voorkomen dat ze weer groeien.

Onkruid verwijderen

Bij onkruidbestrijding in de moestuin is het het beste om onkruid te verwijderen voordat ze gaan zaaien. Op deze manier kunnen ze hun leger aan zaad niet de ganse tuin insturen.

Composteer geen onkruid dat naar zaad is gegaan omdat, als de temperatuur van de composthoop niet hoog genoeg is, zal het niet worden gedood en opnieuw worden gezaaid wanneer je de compost op de bedden legt.

Breng GEEN onkruidproblemen in de tuin

We halen vaak ongewild onkruidzaden zelf binnen in de tuin. Let er op dat je bij het aankopen van hooi, grond of mulch vraagt ​​of het onkruidvrij is. Als het niet onkruidvrij is, zal je snel opnieuw onkruid zien opduiken. En dat willen we natuurlijk niet.

Zorg er ook voor dat dierlijk mest goed gecomposteerd is; zo niet, dan zal het waarschijnlijk onkruidzaden in je tuinbedden brengen.

Kweek groenbemesters

Groenbemesters zijn bepaalde soorten graan of groenten zoals winterrogge, wikke of erwten die meestal in de herfst worden geplant. Ze worden gebruikt om de tuingrond te verrijken, onkruid te onderdrukken en bodemerosie te voorkomen. 

Plant een windscherm

Als je tuin grenst aan een bosrijke omgeving of een wilde weide, gebruik dan een “windscherm” van struiken om onkruidzaden, die door de wind worden meegedragen, eruit te filteren. 

Struik als windscherm

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: