onkruid per soort


Onkruid wieden, allemaal goed en wel. Maar welke soorten onkruid bestaan er? Er bestaan verschillende soorten en ze hebben zo elk hun manier van groeien.

Er zijn 3 soorten onkruid:

Jaarlijks onkruid

Leef slechts één seizoen. Ze produceren duizenden zaden die via de wind worden verspreid. Je kan ze onder controle houden door ze uit te trekken of te schoffelen voordat ze bloeien. Je kan, bij goed weer, het geschoffelde onkruid gerust laten liggen en om op te drogen. Enkele voorbeelden zijn mosterd, scharlaken, postelein, ambrosia.

Tweejaarlijks onkruid

Ze groeien het eerste jaar en bloeien en produceren zaden in het volgende jaar. Deze onkruiden kan je het best onder bedwang houden door de plant het eerste jaar te verwijderen of voordat ze in het tweede jaar bloeien. Een voorbeeld is berenklauw, speerdistel.

Speerdistel

Langlevend onkruid

Zoals de naam het zegt kan deze soort jaren doorleven. Ze hebben diepe, vaak kruipende wortels. Om deze jongens onder controle te houden graaf je best zo zorgvuldig mogelijk de wortel uit. Voorbeelden van deze soort zijn zijn paardenbloem, distel, winde, klimop, weegbree, wilde zuring en grassen.

De beste aanpak bij onkruidbestrijding in moestuinen is en blijft om te vroeg te beginnen en regelmatig de tijd te nemen om te wieden. 

Opgelet bij het laten liggen

Laat geschoffelde onkruiden niet liggen bij nat weer. De onkruiden hebben de neiging om met hun laatste krachten opnieuw te wortelen en gewoon verder te groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.