Het is volgens mij een goed idee om zaden op voorraad te hebben. Niet vanuit het standpunt van te beginnen kweken als het misgaat, want dan ben je al te laat, maar we zien zaden gaandeweg duurder worden en merkten dat er weinig voorraad was op het moment van de start van de lockdown. Zie het meer als een soort verzekering.

Hoe lang gaan zaden mee?

De meeste zaden blijven gemiddeld tot 3 jaar goed zonder iets speciaal te moeten doen. Zaden van tomaten kunnen zelfs tot 8 jaar halen, terwijl zaden van prei het na 2 jaar opgeven. De zaden worden niet visueel slecht, maar de kiemkracht neemt af en je zal merken dat je na het zaaien nog weinig opkomende planten hebt.

Hoe zaden correct bewaren?

Er zijn 4 grote voorwaarden om zaden op een juiste manier te bewaren.

  • Koel;
  • Droog;
  • Donker;
  • Weg van ongedierte.

Het verminderen van de luchtvochtigheid is de sleutel tot het goed bewaren van zaad. Daardoor wordt het risico op schimmel verminderd.

Hoe lager de temperatuur, hoe langer je zaad zal bewaren. Dat gezegd zijnde is ook een stabiele temperatuur belangrijk. Kies een plaats waar de temperatuur constant blijft. Als de som van de temperatuur en vochtigheid minder dan 100 is, heb je goeie bewaarcondities voor je zaden. Natuurlijk, hoe lager, hoe beter. 

Zaden zijn gevoelig voor UV-stralen. Hoe donkerder je zaden bewaart, hoe langer ze goed blijven. 

Overzicht van houdbaarheid

Bieten2 – 3 jaar
Bonen3 – 5 jaar
Courgette en pompoen2 – 4 jaar
Erwten3 – 5 jaar
Kolen6 – 7 jaar
Komkommer en meloen+ 10 jaar
Paprika en aubergine5 jaar
Pastinaak2 jaar
Peterselie3 jaar
Sla4 – 5 jaar
Tomaten8 jaar
Uien en prei3 jaar
Wortel3 jaar
Overzicht van houdbaarheid zaden

De diepvries in

In het Noorse Spitsbergen zit de grootste zaadbank ter wereld. Daar bewaren ze omzeggen alle zaden van alle bestaande planten. Er is een permafrost, wat helpt voor de bewaring. Als de kunstmatige koeling uitvalt duurt het weken voordat de internationaal aangewezen standaardtemperatuur van –18 °C stijgt tot de omgevingstemperatuur van het gesteente van –4 °C. Helaas ontbreekt het mij hier aan een berg waar ik een kelder kan in kappen 😉

Ik zie een zaadbank aanleggen als een verzekering om ons van voedsel te voorzien. Invriezen is een geweldige manier om zaden voor de lange termijn op te slaan. Als je van plan bent ze binnen een paar jaar te zaaien, zal het waarschijnlijk geen groot verschil maken, maar het kan ook geen kwaad. Let er wel op dat de zaden zeker droog zijn voor je ze gaat invriezen. Dat gaat het eenvoudigst door de zaden op een bakplaat te leggen en het zaad zes tot acht uur warm en zonnige te zetten.

Ik zal de zaden dus laten drogen, vacuüm verpakt in een medische isoleerbox invriezen. Op die manier hoop ik de omstandigheden zo ideaal als mogelijk te maken.

Isolatiebox om de zaden in te vriezen

Zelf kiemkracht testen

Als je nu zelf wil weten hoe het staat met de kiemkracht van de zaden kan dat op een eenvoudige manier. Strooi op een vochtig gemaakt velletje keukenpapier een paar zaadjes en wikkel het losjes in een plastic zak (zodat het vochtig blijft maar niet luchtdicht) en leg het op een schoteltje. Zet het schoteltje ergens warm en controleer na een paar dagen. Als de “testzaden” goed zijn ontkiemd ben je zeker dat de zaden nog goed zijn en kan je doorgaan met de rest te gebruiken.

Na de kiemtest kan het zaaien beginnen.

Geen doomsday zaadbank

Laat je nu niet verleiden om een doomsday prepper zaadbank aan te leggen. Online zijn er verschillende zaadpakketten te krijgen voor het geval dat. Deze pakketten zijn, volgens mij niet alleen duur, maar bevatten waarschijnlijk ook zaden van groenten die je helemaal niet eet.

Mijn bedoeling is dus om groentezaden in voorraad te hebben van groenten die we eten en ze aan te kopen op een moment dat ze nog betaalbaar zijn …

Heb jij ervaring met het lang bewaren van zaden of heb je je eigen zaadbank? Laat het weten in een reactie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: