Work smarter, not harder is één van mijn favoriete uitspraken. Ook in de moestuin. Voor wortelen gebruik ik zaailinten. Dat zorgt dat ik niet hoef uit te dunnen en geen verlies heb van zaden.

Wat kost het?

Je zou, net als ik vroeger, kunnen denken dat de zaailinten duurder zijn dan klassieke zaden. Een zakje zaad van wortelen kost ongeveer €2,49 voor 1000 zaden. Een zaailint kost €2,59 voor 7,5 meter lint.

Ik heb de zaden op het lint nog nooit geteld, maar ik vermoed dat het er niet ver naast zal zitten als we het verlies van uitdunnen meetellen.

Hoe gebruiken?

De korte versie van de uitleg is: leg het zaailint neer op de juiste rijafstand, bedek met aarde en begiet met water. Klaar!

In de loop van de tijd vond ik een paar extra eenvoudige tips en trucs om het gebruik van de zaailinten beter te maken.

Windstil

Het spreekt voor zich dat je niet aan de slag gaat met zaailint als het regent, maar wind is een andere moeilijkheid. Op een winderige dag is de kans groot dat het lint wegvliegt terwijl jet probeert te manipuleren. En aangezien een zaailint werd uitgevonden om het zaaien sneller en gemakkelijker te maken hebben we geen nood aan (veel) wind op dat moment.

Het zaailint kan je vergelijken met toiletpapier, twee lagen papier met daartussen de zaden.

Bevochtig de grond voor gebruik

Langdurig water geven na het zaaien kan het zaailint beschadigen of de grond die de zaden bedekt doen wegvloeien, dus tenzij het bed al nat is door de regen, is het een goed idee om water te geven alvorens je gaat zaaien. Ikzelf geef er de voorkeur aan om enkele uren van tevoren water te geven, omdat dit ervoor zorgt dat het bed vochtig is, maar niet nat. Nadat het lint in de grond zit is het dan enkel nog een kwestie van een beetje bijwateren om de grond goed te laten aansluiten.

Soorten apart houden

Als je verschillende soorten zaait is het handig om de verschillende linten in een apart doosje te bewaren. Glazen bokalen of plastic potjes met deksel zijn handig. Label je potjes om achteraf te weten welke zaadsoort er op het lint zit. Anders heb je, net zoals ik, plots rode bieten staan waar je wortelen verwacht … 😉

Grond voorbereiden

Als de zaden enkele centimeter diep of meer moeten worden gezaaid, maak ik gewoon een greppeltje met de juiste diepte. Daarna leg ik het zaadlint er in en vul ik de greppel met aarde. Als het zaad slechts een lichte bodembedekking nodig heeft, zoals bij wortelen, leg ik het zaailint direct op het zaaibed en strooi ik er grond over. De grond in mijn tuin redelijk licht en los waardoor er verder geen werk aan nodig is. Als de grond zanderig is, zou ik potgrond of compost toevoegen om het vasthouden van water te verbeteren.

Plaats je zaailint

Plaats je zaailint met de zaden naar boven! Met de juiste afstand tussen de rijen. 

Label, label, label

Voordat je het zaailint nu bedekt, kan je best je bed labelen. Je denkt misschien dat je je straks wel kan herinneren waar je alles hebt gezaaid, maar geloof me op mijn woord, dat doe je niet. Over een paar dagen sta je daar, zoals ik hierboven al schreef, en vraag je je af of die stukjes groen die opkomen de radijsjes, bieten of wortelen zijn. 

Welke groenten in lint?

Natuurlijk volgt nu de vraag welke groenten te zaaien zijn op een zaailint? Ik heb een opsomming gemaakt van de groenten die ik online heb kunnen vinden:

 • Stengelui;
 • Gemengde sla;
 • Wortelen;
 • Krulpeterselie;
 • Radijs;
 • Rode biet;
 • Prei;

Heb je zelf ervaring of tips voor het gebruik van zaailinten?
laat het ons weten in een reactie 😉

2 gedachte over “Zaailint, hoe werkt het?”
 1. Ik ga voor de eerste keer zaailint gebruiken , alleen geraak ik niet echt uit aan wat nu de bovenkant of onderkant van het zaailint is, ik veronderstel dat de kant met tekst op de bovenkant is?

  1. Arne,

   Vooreerst bedankt voor je vraag.
   Er is bij bepaalde merken inderdaad een bedrukte kant en een blanco kant op het lint. Om op je vraag te antwoorden, volgens mij is er geen boven of onderzijde. Ik houd er alleszins geen rekening mee.
   Zaden die gezaaid worden vanuit een zakje strooien we immers ook gewoon in de (zaai-)grond zonder rekening te houden met boven of onderzijde. De plantjes vinden automatisch hun weg naar boven 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: