Je kent ze wel, de kweekkastjes die je elk jaar in de tuinzaak of doe-het-zelver kan vinden. Heb je nu geen zin, tijd of geld om zo’n kweekkastje aan te kopen, dan is dit een mooi alternatief.

De kweekkastjes die je kan kopen in de winkel bestaan meestal uit kunststof platen die in een aluminium frame worden geschoven. Ze zijn mooi en handig met meestal deurtjes, maar goedkoop kan je ze niet noemen.

Die kastjes hebben natuurlijk ook wel enkele voordelen. Ze zijn kant-en-klaar en de panelen zijn voorzien van een uv filterende film Daarom is er dus een buiten- en binnenzijde aan die platen 😉

Nadelen zijn dat de kastjes moeilijk op te bergen zijn, meestal niet echt stevig zijn te noemen en het altijd een gesukkel is om de deurtjes of het dakpaneel open of dicht te doen. Met wat pech zie je bij een windstoot ook je kastje door de tuin vliegen.

Een andere lastigheid zijn de meegeleverde trays die in de kastjes passen. Toegegeven, ze passen perfect en zijn handig om in te zaaien, maar ze hebben als nadeel dat er redelijk grote gaten in zitten. Het is dus heel moeilijk om je plantgoed vochtig te houden en het water loopt er meestal dwars door.

Doe het zelf met bakken

Iedereen kent wel de klassieke stapelbakken van bijvoorbeeld het merk Curver. Die bakken bestaan niet enkel in zwart of wit, maar ook doorzichtig.

Toen ik op een bepaalde dag bezig was in de tuin sloeg ik mijn ogen op enkele van die bakken die in elkaar stonden. Toen bedacht ik me dat dat eigenlijk perfect kweekkastjes zijn met tal van voordelen:

  • Compact stapelbaar;
  • Goedkoop;
  • Makkelijk te verplaatsen;
  • Makkelijk weg te bergen;
  • Voldoende ventilatie;
  • Zonder gaten, dus je kan er een laagje water in zetten;
  • Visueel niet lelijk met planten in
3 gestapelde bakken met jonge planten.

Ventilatie

De jonge planten hebben niet enkel nood aan warmte en licht, ook ventilatie is belangrijk. Het kan snel gebeuren dat planten verstikken in een gesloten container of dat de potjes kurkdroog worden. De planten verbranden dan. De bakken staan wel op elkaar, maar rondom in er voldoende spatie om te ventileren.

eenvoudig weg te bergen

Op een gegeven moment komt er een einde aan het zaaiseizoen en daar sta je dan met je kweekkast. Je kan de kweekkast uit elkaar draaien, maar daar is het niet voor gemaakt. Kans is groot dat je het jaar nadien, als je er weer in wil vliegen, je stukken te kort hebt of moertjes niet kan vinden. Enfin, dat heb ik toch soms voor.

De bakken passen eenvoudig in elkaar, kan je wegzetten of zelfs gebruiken voor iets anders.

Zo, ik hoop jullie met dit artikel weer een klein tipje gegeven te hebben om eenvoudig en goedkoop te kunnen kweken 🙂

Zelf nog een idee of ervaring? Laat het weten via een reactie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: