Vorig jaar had ik wat problemen met enkele tomatenplanten. Ik las over een methode waar mijn opa me nog over vertelde indertijd, en dat is het gebruik van aspirine om tomatenplagen in toom te houden.

Dit jaar ben ik van plan om deze methode van tomatenplanten te spuiten met aspirine eens uit te proberen. Ik vroeg me al af hoe opa’s tomaten er altijd zo gezond konden uitzien, maar ik kan het hem helaas niet meer vragen.


Het acetylsalicylzuur in aspirine bindt zich in de cellen van de tomatenplant. In wezen bootst het salicylzuur de chemische trigger na die de natuurlijke afweerreactie in tomaten veroorzaken.  

Het gebruik van aspirine om gezondere tomaten te telen heeft een wetenschappelijke basis. Het besproeien of water geven van planten met een aspirine-oplossing activeert hun natuurlijke afweersysteem dat bacteriën, schimmels en virussen bestrijdt. Je zet alle natuurlijke verdedigingssystemen van de tomatenplant in gang voordat er daadwerkelijk een bedreiging is.

Kerstomaat aan de plant

Ik ben van plan de tomaten te planten zoals normaal en ze na vier weken krijgen hun eerste dosis aspirinewater te geven. Het is de bedoeling om elke plant om de 2 weken een kuur geven. In september stop ik met het doseren van de planten en laat ik de resterende tomaten afrijpen.

verhouding

De mix die ik ga gebruiken is 1 op 4 (één aspirine, 500mg, op 4 liter water) om te vernevelen. Je voegt 3 theelepels afwasmiddel toe aan de 4 liter water. Dat om de oplossing aan de plant te houden. Kies wel voor de oplosbare versie en niet de klassieke.

Wie van de lezers heeft ervaring met deze methode? Deel onderaan gerust die ervaring of je mening.

2 gedachte over “Aspirine voor tomatenplant”
 1. Beste,

  Ik heb nog niet veel kaas gegeten van het kweken van tomaten maar het bericht ‘aspirine voor tomatenplant’ interesseert me. De gunstige effecten staan zelfs beschreven in dit wetenschappelijk document (engels) : https://www.researchgate.net/publication/327839742_RESPONSE_OF_CHILI_PEPPER_Capsicum_frutescens_L_TO_WATER_IRRIGATION_REGIMES_AND_SPRAYING_WITH_SALICYLIC_ACID

  Wat ik mij wel afvraag, u spreekt over een verhouding van 1 aspirine op 4 liter water.
  Maar is dit met een aspirine van 500mg?

  Alsook, vanaf wanneer in het groeistadium van de tomatenplant en hoe frequent mag ik de tomatenplant benevelen/besproeien?

  Alvast bedankt,
  Simon Loones

  1. Dag Simon,

   Allereerst bedankt voor je reactie!
   Ik spreek inderdaad over 1 aspirine op 4 liter water. Ik heb het hier, zoals u aangeeft, over aspirine 500mg (dat pas ik voor de duidelijkheid even aan in het artikel).

   Ik heb het eerste jaar voor zekerheid gekozen hiermee, omdat ik de tomaten geen overdosis wilde geven 🙂
   Er zijn namelijk berichten te vinden waar de verhouding 1 op 2 is. één aspirine op 2 liter water. Maar, dat moet ik komend seizoen eens uitproberen.

   Tevens zou het mogelijk zijn om een aspirine aan de wortel van de plant mee in de grond te steken. Dit eerder ter versterking van het wortelgestel. Maar, ik spreek hier over benevelen om ziekten/schimmels te vermijden op de planten zelf.

   Wat de regelmaat betreft benevelde ik tweewekelijks vanaf het moment dat er zich bloemen beginnen te vormen. Ik vermoed dat, als je vroeger start, zaailingen en niet afgeharde planten wel eens zouden kunnen verbranden hierdoor. Maar, dat zouden we eens moeten uitproberen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: