Freestafel maken

mrt 9, 2021

Houten werkstukken zoals bijvoorbeeld kaders of staanders ogen een stuk professioneler met afgeronde kanten. Met een bovenfrees kan je deze infrezen, maar bovenfrezen werken heel onhandig hiervoor. Zeker als je dit op dunnere latten, kaders of afgewerkte stukken wil doen.

Daarom is een freestafel erg handig in de werkplaats. Bij de freestafel “hangt” de bovenfrees omgekeerd onder het werkblad en is er een gat voorzien waardoor de freeskop boven het werkblad uitkomt. 
Eventueel kan je ze ook onderbouwen in een werkbank. Dat heb ikzelf niet gedaan omdat mijn werkbank sowieso al vol staat en omdat ik de freestafel eenvoudig wil kunnen opbergen of zelfs meenemen op verplaatsing.

Het “onderstel” van dit tafeltje is gemaakt uit 18mm MDF, het bovenblad uit 12mm multiplex.


De machine zelf hangt op een aparte vierkante plaat van 6mm. Deze plaats in ingefreest in het werkblad om gelijk te komen. Op die manier komt de freeskop mooi boven het werkblad uit. Want, de dikte van je werkblad verlies je aan hoogte waarmee de freeskop erbovenuit steekt. Daarom wilde ik de plaat waar de machine aan hangt niet dikker maken dan de originele kunststof plaat. Aan de onderzijde is, voor de stevigheid van het geheel, aan één kant een MDF dwarslat voorzien.

Met een haakje is de sleutel om de spanmoer vast of los te maken altijd bij het toestel. Ook het snoer kan netjes opgeborgen worden.

Om de stevigheid van de constructie te behouden komt het bovenblad breder dan de basis zelf. Daardoor krijg je toch een mooi werkblad, wordt het tafeltje niet te lomp en kan je de handvaten er mooi onder plaatsen.

In de zijwanden zijn 5 gaten gemaakt met een klokboor. Deze zijn er om met lijmklemmen de tafel te kunnen vastzetten aan de (mobiele) werkbank of aan andere tafel. Ik maak ze altijd vast met klemmen om zo kantelen te vermijden!

3D geprint handvat

Met de 3D-printer heb ik 150mm handvaten geprint en vastgemaakt met bout en moer met ringetje om uitscheuren te vermijden

Een gedachte over “Freestafel maken”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: