Compost varieert enorm, en zelfgemaakte compost is het meest “voedingsrijk, dankzij seizoensveranderende materialen die we er in verwerken. Zelf compost maken is een goeie manier om de cirkel rond te krijgen in de moestuin. Je verandert je tuinafval, zonder veel moeite, in iets waardevols.

Compost is organisch materiaal wat bestaat uit afgebroken organische materialen gaande van bladeren en mest tot onkruid, hout of papier. Compost voedt de grond langzaam, waardoor je planten op hun gemak de voedingsstoffen kunnen opnemen. Een composthoop versnelt het afbraakproces.

Organische stoffen zorgen ervoor dat de bodem zich kan verkruimeld, wat op zich dan weer zorgt voor verbeterde waterdoorlating, stabiliteit en beluchting. Het is het voedsel voor de miljarden, grotendeels onzichtbare, inwoners van de moestuinbodem. 

Verse mest is een organische stof, maar in vergelijking met compost bevat het minder levende organismen zoals schimmels en zijn de voedingsstoffen beter oplosbaar in water, waardoor deze voedingsstoffen zeer snel uitspoelen bij regen.

Waarom compost en geen kunstmest?

Ik heb altijd het gevoel gehad dat het gebruik van kunstmest een gevaarlijk neveneffect geeft voor de bodemgezondheid. Synthetische meststoffen schaden het bodemleven omdat sommige stoffen ‘weglekken’ via het grondwater.

Daarom vertrouw ik meer op compost, omdat het geen meststof is in de ‘moderne’ zin van het woord. In plaats daarvan is het een volledig biologisch eindproduct dat het bodemleven voedt en bodemorganismen in staat stelt de plantenwortels voeding en vocht op te nemen.

Verse compost laten droge in open lucht

Wat is rijpe compost?

Rijpheid betekent dat de warmte van de composthoop grotendeels is verdwenen, omdat de verwerking is voltooid. 

Vergelijk dit met industrieel gemaakte compost die er na een paar weken goed uitziet en ‘klaar’ is, nadat de compost werd vermalen en vervolgens regelmatig wordt gedraaid. De zwarte kleur van die compost is echter afkomstig van de verkoling veroorzaakt door een behandeling op hoge temperatuur, tot 80 ° C.

Het recept van een goeie compost

Groen

De groene ingrediënten zijn zacht, bladrijk, rijk aan stikstof, meestal vochtig en arm aan vezels. Keukenresten zijn meestal groen.
 Let op: de kleur van het product zegt niets over deze categorie. Koffiedik bijvoorbeeld valt onder groen.

Ze zorgen voor een hoge temperaturen van de hoop.

Bruin

Bruine ingrediënten zijn vezelig, droger en meer houtachtig dan bladachtig.

Takjes, klein snoeihout, …

Wanneer je een balans van ongeveer 50:50 bereikt, of misschien iets meer groen dan bruin, draagt ​​dit bij aan een correct vochtgehalte, warmte en structuur.

In ons klimaat is de lucht vaak vochtig en dat geldt ook voor de materialen die we aan de composthoop toevoegen. Als ze ontbinden, komt het vocht vrij in de hoop en zal het doorsijpelen of kan het worden opgenomen door drogere materialen. Dit vertraagt ​​of stopt zelfs het afbraakproces: het toevoegen van papier andere bruine ingrediënten is in dat geval een oplossing.

In tegenstelling tot de droge zomers van 2018 en 2019. Toen heb ik de composthoop bewaterd omdat ze toen dreigde te droog te worden en het rijpingsproces zou stilvallen. 

Hoe een compostvat starten?

Een vat in plastic houdt de materialen bij elkaar, verhoogt temperatuur en vochtgehalte, en je kunt regen buiten houden met het deksel. 

Plastic vaten zijn kleiner, wat dan weer de temperatuur die je kan halen beperkt. In ons vat komt de temperatuur nauwelijks hoger dan 45 graden. Hou rekening dat onkruidzaden hier in overleven. Daarom gaat er in ons vat geen onkruid. Desalniettemin is het goeie compost, en de zijkanten zijn gemakkelijk op te tillen wanneer je dat wilt.

De bodem plaats ik enkele centimeters van de grond af om de lucht eronder te kunnen laten spelen. Met enkele overgebleven betonklinkers is dat eenvoudig te doen.

Betonklinkers laten de bak enkele centimeters boven de grond “zweven”

En dan van start

Voeg je tuinafval toe in vlakke lagen in plaats van een berg in het midden, om zo een gelijke verspreiding van verschillende materialen te hebben. Je maakt als het ware een lasagne. In een groot deel van het kweekseizoen is er een overschot aan groen. Bewaar daarom in de winter een stapel of wat zakken met papiersnippers, herfstbladeren, karton en twijgjes. In de winter is er meer bruin voor handen. Toevoeging van koffiedik zorgt voor een goeie balans van je hoop.

Wat zeker vermijden?

Je gooit best niet zomaar alles wat uit de keuken komt op de composthoop. Gekookt voedsel die je nooit op de composthoop. Gekookt materiaal gaat schimmelen en trekt ongedierte zoals muizen en ratten aan.
Voor bereide voedingswaren gebruik ik een bokashi-bak.

Een dunne laag gras is zeker ok op de composthoop, dikke lagen gras doe ik niet op de hoop. Een dikke laag gras zal op termijn te compact worden en de hoop volledig afsluiten waardoor er geen zuurstof meer in kan komen. De mechanismen sterven af en je blijft achter met een dikke rottende brij.

Nog een opmerking

  • Een goeie composthoop/bak STINKT NIET! als alles juist verloopt krijg je een aangename frisse bosgeur.

6 gedachte over “Hoe maak ik goede compost?”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: