Compost of kunstmest? Wat is het verschil? Welke moet je gebruiken in de tuin? Of moet je beide gebruiken? Iedereen die geïnteresseerd is in het kweken van eigen groenten of planten, wil een gezonde tuinomgeving creëren. Om planten zo goed mogelijk te laten groeien, kiezen veel tuiniers om compost en kunstmest te gebruiken. 

Compost is een volledig natuurlijk organisch materiaal die we gebruiken om de kwaliteit van de grond te verbeteren, terwijl kunstmest zowel organisch als chemisch kan zijn en specifieke elementen bevat in een exacte verhoudingen die planten kunnen gebruiken om te groeien. Ik zal proberen om dit in detail uit te leggen.

In dit artikel zullen we respectievelijk uitzoeken wat compost is en wat kunstmest is. We zullen de overeenkomsten en verschillen tussen de twee bodemadditieven opsplitsen, en we bespreken ook de voor- en nadelen van beide.

WAT IS COMPOST?

Compost is in feite een mengsel van “rottende” natuurlijke stoffen, zoals groenten, fruit, bladeren, eierschalen, koffiedik en grassen. De rottende stoffen worden vervolgens aan de grond toegevoegd om de bodem vruchtbaar te maken en een ​​boost te geven met veel voedingselementen die de planten nodig hebben om te groeien en optimaal te kunnen functioneren. Compost en andere bodemveranderingen worden niet beoordeeld met NPK (zoals kunstmest). Met compost proberen we over het algemeen de bodem beter en gezonder te maken door rijk, organisch materiaal toe te voegen.

Compost is slechts één van de vele bodemverbeteringen die de bodem veranderen om de fysische of chemische eigenschappen te verbeteren. Andere bodemveranderingen zijn kalk, mest, bladeren, gemalen schors of meststoffen. Ook kunnen materialen toevoegen om de waterdoorlatendheid te verbeteren zoals klei, gips en andere.

VOORDELEN VAN COMPOST

De voordelen van het gebruik van compost zijn:

 • Werkt als een voeding voor de hele bodem;
 • Houdt de natuurlijke gezondheid van de bodem op peil;
 • Helpt bij de groei van nuttige microben;
 • Voorziet de bodem van voldoende voedingselementen;
 • Helpt de grond om vocht vast te houden;
 • Bevordert een goede groei van planten;
 • Helpt de bodem bij het bestrijden van ziekten;
 • Helpt bij het bestrijden en beperken van onkruid;
 • Omdat je je eigen compost kunt maken, is deze veel goedkoper en milieuvriendelijker dan kunstmest.

Compost klinkt om meerdere redenen als een winnaar, maar het gebruik van compost in uw tuin heeft ook nadelen.

compost werkt als een voeding voor de hele bodem

NADELEN VAN HET GEBRUIK VAN COMPOST

De nadelen van het gebruik van compost zij:

 • Als je compost gebruikt, moet je ervoor zorgen dat geen van uw tuinplanten ziekteverwekkers in de bodem hebben zitten;
 • Compost heeft meer tijd nodig om effect in de bodem te hebben;
 • Het maken van compost vereist meer fysieke arbeid dan de meeste meststoffen;
 • Compost neemt meer ruimte in beslag om op te slaan en te verwerken;

WAT IS KUNSTMEST?

Meststof is er in organische en anorganische vormen. Organische meststoffen , zoals mest, compost of beendermeel, zijn uitsluitend afkomstig van plantaardige en dierlijke bronnen. 
Anorganische meststoffen worden gemaakt van mineralen, gassen en anorganische afvalstoffen. 
Meststoffen gemaakt van biologische bronnen voeden en verrijken de bodem. Anorganische of synthetische meststoffen werken snel, maar kunnen daardoor de planten verbranden en beschadigen. 

Alle meststoffen zijn wettelijk verplicht om het NPK-verhoudingssysteem te gebruiken om de niveaus van stikstof, fosfor en kalium (K op de periodieke kaart) erin te meten. Dus een meststof met de classificatie 12/12/12 bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid van elke voedingsstof. Onze moestuingrond heeft misschien wel meer van één van de ingrediënten nodig in plaats van de andere, dus je kunt een meststof kiezen op basis van wat je in je eigen tuin nodig hebt. Als je iets kweekt dat veel stikstof nodig heeft, wil je er dus een met een hoge verhouding stikstof (N). 

VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN KUNSTMEST

De voordelen van het gebruik van kunstmest in de tuin:

 • Helpt planten sneller te groeien;
 • Voegt voedingselementen toe aan de bodem;
 • Zorgt voor de snelste groei van planten;
 • Helpt bij het elimineren van bepaalde bodemtekorten;
 • Voldoet aan de specifieke behoeften van een breed scala aan planten;
 • Biedt macro- en micronutriënten;
 • Biedt essentiële voedingsstoffen die elke bodem nodig heeft, waaronder stikstof, fosfor, kalium en magnesium.
Meststoffen gemaakt van biologische bronnen voeden en verrijken de bodem

NADELEN VAN HET GEBRUIK VAN KUNSTMEST

Er kleven veel meer nadelen aan het gebruik van kunstmest in de bodem dan aan het gebruik van compost. De nadelen van het gebruik van kunstmest zijn:

 • Bij gebruik van kunstmest bestaat het risico dat de bodem wordt overbelast met voedingsstoffen;
 • Kan ernstige milieuvervuiling veroorzaken;
 • Kan grondwater vervuilen;
 • Bepaalde meststoffen kunnen de symbiotische relatie van microben in de bodem verstoren;
 • Meststoffen kunnen het microbiële evenwicht in de bodem doorbreken;
 • Bepaalde meststoffen zijn zowel schadelijk voor het milieu als voor het menselijk lichaam;
 • Meststoffen kunnen duurder zijn in gebruik dan compost, die vaak wordt gemaakt van etensresten, overgebleven bladeren en keukenresten. 

GEMEENSCHAPPELIJKE KENMERKEN VAN COMPOST EN KUNSTMEST

Compost en kunstmest kunnen heel goed samenwerken als ze op de juiste manier worden gebruikt. De organische stof in compost slaat voedingsstoffen van kunstmest op geeft ze geleidelijk weer af. Er zijn veel, vooral startende tuiniers, die enkel kunstmest gebruiken zonder te combineren met compost. Veelal omdat men van mening is dat een snelle boost het beste resultaat geeft. Maar, waarom zou je de kans laten liggen om de bodemvruchtbaarheid te vergroten én het vermogen van de bodem om vocht vast te houden te verbeteren? Een bodem die regelmatig met compost wordt aangevuld, wordt rijk, donker en kruimelig en heeft vaak veel minder kunstmest nodig dan een bodem die niet regelmatig met compost is aangevuld.

Vergelijk het als volgt. Ik zie mijn moestuingrond als een soort van oplaadbare batterij. Door compost en wat kunstmest te vermengen en deze in de grond te werken gaat de batterij (de grond dus) opladen. Doorheen het kweekseizoen geeft de batterij zijn voedingsstoffen af aan de planten op het moment dat ze ze nodig hebben.

VERSCHILLEN TUSSEN COMPOST EN KUNSTMEST

De eenvoudigste manier om het verschil tussen compost en kunstmest te zien, is dat compost de grond voedt terwijl kunstmest de planten voedt. Meststof draagt ​​bij aan de voedingswaarde van de bodem. Maar in plaats van de bodem te voeden, zijn de ingrediënten in meststoffen bedoeld om aan de behoeften van snelgroeiende planten te voldoen. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: