Site pictogram Eigen moestuin

8 punten vóór je een moestuin in bakken start

Een moestuin in bakken is geen raketwetenschap!

Het enige wat je nodig hebt, zijn vier simpele dingen: bakken, grond / groeimedium, planten en water (oké, misschien af ​​en toe wat meststoffen), dus laten we er “vijf” van maken. Dat is het! 

Kortom, het verschilt bijna niet van het klassiek tuinieren, wat je in een gewone moestuin kunt doen. De meeste groenten die in een conventionele tuin kunnen groeien, kunnen ook worden gekweekt in bakken. Toch moet je een aantal dingen overwegen voordat je met een moestuin in bakken begint; Denk daarom aan de volgende ideeën voor het tuinieren in bakken om de planten in leven en vers te houden: 

Formaat van de bakken

Grote bakken zijn bijna altijd handiger om planten te laten groeien dan de kleinere. Als het gaat om het tuinieren in bakken, zijn grotere potten over het algemeen beter voor het zaaien van zaden en de groei van planten. Dat komt doordat de grote bakken meer grond kunnen bevatten die langer vochtig kan blijven en bestand is tegen grote temperatuurschommelingen. Probeer dus bakken te kiezen die groter zijn, of zo groot als mogelijk voor de ruimte die je hebt.

Drainagevoorziening van de bakken

Wanneer je op zoek bent naar een container om te kopen of te gebruiken (zoals bij recyclen), is het cruciaal dat je ervoor zorgt dat de bak afvoergaten in de bodem heeft. Als er geen goede drainage is, is de kans groot dat de grond drassig wordt en dat de planten uiteindelijk zullen afsterven door rotting van de wortel. De gaten hoeven niet erg groot te zijn, maar moeten voldoende in aantal zijn zodat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen.

De beste manier om een ​​bak te gebruiken die niet over de vloer lekt. Een opvangbak onder een bak is een manier om te voorkomen dat water overal naartoe loopt. 

De bakken voorbereiden

Het is waar dat bakken zwaar worden als ze gevuld zijn met aarde. Het is dus een slim idee om van tevoren te beslissen waar tuinpotten worden geplaatst. Eens je dat weet, verplaatst je ze naar de juiste plek voordat je begint met planten of vullen. Het eerst plaatsen van grote bakken is een goed idee om je rug te sparen en het hele kweekproces gemakkelijker en aangenamer te maken.

Een andere tip met betrekking tot positionering is als je denkt dat je ze niet regelmatig water kunt geven, om de bakken te plaatsen waar ze ochtendzon kunnen krijgen, maar wel schaduw heeft in de volle middagzon. Hierdoor wordt de natuurlijke verdamping uit de potten verminderd en is er minder vaak water nodig.

Aan de andere kant, stap af van het idee om de gaten van de bakken te bedekken met potscherven of grind om water te besparen. Dit omdat dit soort methode de afvoer kan belemmeren en de potscherven de gaten kunnen blokkeren waardoor de wortels van de plant, op termijn, doordrenkt zijn van water en gaan rotten.

Materiaal van de bakken

Er zijn verschillende veelvoorkomende soorten materialen waarvan de bakken kunnen worden gemaakt. Er zijn plus- of minpuntjes voor elk materiaal, dus laten we eens kijken naar enkele van de meest gebruikte materialen voor het maken van bakken .

Klei of terracotta

Bakjes van klei of terracotta zijn zeker de meest aantrekkelijke, maar ze zijn breekbaar en kunnen gemakkelijk worden beschadigd door bevriezing en ontdooiing. Je kan deze potten het best bewaren op een plek waar deze niet bevriezen of worden blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Helaas betekent dit dat dit soort potten minder tot niet geschikt zijn voor winterharde vaste planten of heesters, die het hele jaar buiten staan.

Potten van klei of terracotta zijn ook behoorlijk zwaar, dus als ze moeten worden verplaatst, moet hier rekening mee worden gehouden. Dat gezegd hebbende, containers van klei of terracotta zijn over de hele wereld erg populair en niet voor niets – ze zien er goed uit en beschermen plantenwortels beter tegen extremen dan de meeste andere materialen. Bovendien gaan lang mee!  

Gegoten beton

Over een lange levensduur gesproken, beton is een van de meest duurzame materialen voor bakken en het is verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten. Bakken gemaakt van dit materiaal kunnen gemakkelijk buiten in worden bewaard, zoals in constant direct zonlicht, zonder al te snel te verouderen. Dus als je moestuinbakken nodig hebt voor zonminnende planten, zoals groenten die het beste presteren bij langdurig zonlicht, kies dan voor beton.

Plastic

Plastic containers zijn licht van gewicht en een betaalbare manier om een ​​containertuin te bouwen. Handig is dat de plastic bakken in een breed scala aan maten, vormen en kleuren kunt krijgen om aan je behoeften te voldoen. De stevige en flexibele containers (bij voorkeur UV-behandeld / beschermd) zijn de beste en vermijd de dunne, stijve containers indien mogelijk, omdat ze anders broos kunnen worden bij extreme weersomstandigheden na verloop van tijd.

Hout

Veel mensen, ik ook, kiezen voor een deel (of volledig) voor houten bakken. Ze zijn simpel zelf te maken, relatief goedkoop én kunnen zelf hersteld worden. Het nadeel van houten bakken is dat ze na enkele jaren beginnen te rotten. Gelukkig kan je dus simpel zelf een herstelling uitvoeren.
Het is aan te raden om het hout niet te behandelen en niet-behandeld hout te kopen. Want, alle stoffen die je op het hout smeert kunnen in de bodem terechtkomen en opgenomen worden door de planten!

kunststof en houten verhoogde bakken

Kiezen voor de juiste plant

Ten slotte zal het kiezen van de juiste planten voor je moestuinbakken enorm helpen, omdat sommige planten niet geschikt zijn om op te kweken in bakken.

Gelukkig kunnen de meeste normale groenten, bloemen, kruiden en kleine struiken in bakken groeien. Selecteer voor het beste resultaat ook planten die bij ons klimaat passen en/of kweek éénjarige planten op het juiste moment van het jaar.

Een truc bij het kweken van geurige planten is om de bakken op een plaats te houden waar ze niet te veel wind krijgen, omdat de geur dan te gemakkelijk verspreid wordt. Of probeer bloeiende planten op binnenplaatsen of op een beschutte plaats te plaatsen waar je er niet allen visueel kunt van genieten, maar ook de geuren ter plaatse blijven hangen.

Moestuinieren in bakken is echt leuk, want of je nu ruimte hebt of niet voor een grote tuin, je kan altijd ruimte vinden voor een paar bakken en toch planten te laten groeien.  

De meeste planten in onze contreien kunnen groeien in potten en bakken

 

Mobiele versie afsluiten