Kan je te veel compost gebruiken?


Compost is een goeie bron van voedingsstoffen en het bouwt de bodemstructuur op. Beide zijn goed voor de planten. Maar te veel compost kan dan weer een probleem zijn. Dit geldt voor compost die 100% op plantenresten is gebaseerd, maar nog meer voor compost op basis van mest.

Onbewerkte normale grond bevat ongeveer 5% Organisch materiaal. Meer dan die 5% zal voor planten problemen gaan geven door te hoge nutriënten te bevatten. Als reactie hierop groeien planten veel te snel en produceren ze niet genoeg natuurlijke bestrijdingsmiddelen, wat leidt tot meer plagen en ziekten.

Als je compost gaat gebruiken, is het beter om plantaardige compost te gebruiken dan mestcompost, aangezien de eerste minder fosfor bevat.

Je kan gerust compost blijven gebruiken natuurlijk, maar leg niet meer dan een centimeter of tien per jaar op je perceel. Omdat de planten in de moestuin veel voedingsstoffen gebruiken kan dat zonder probleem. Maar het is zeker opletten om niet te overdrijven. Dikke pakken compost zullen alleen maar averechts werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.