Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar bijna iedereen heeft een hakselaar in huis. En dat is de grasmachine.
Ik heb het nu over een hakselaar om kleinere takken en materialen mee te hakselen, geen halve bomen.

Eens om de zoveel tijd moet ik de struiken in de tuin een snoeibeurt geven. Dat geeft snoeiafval en kleine takjes (max 1-1,5cm Ø). Het is zonde om dat snoeiafval niet te gebruiken in de (moes)tuin. Daarom verzamel ik het afval en ga er met de grasmachine over. Niet alleen wordt alles op die manier snel gehakseld, het wordt daarbij nog snel verzameld in de opvangbak van de maaier.

Dit struikje ziet er weer piekfijn uit

Het gehakselde materiaal kan je gebruiken om de bodem af te dekken tussen de planten en zo minder water te geven. Je leest vaak dat grasmaaisel hiervoor ook kan dienen. In principe klopt dat, maar ik vind dat het na verloop van tijd begint te ruiken, rotten en zelfs ongedierte durft aantrekken. Daarom gebruik ik dat zelf niet meer. Grasmaaisel mag gerust -in kleine hoeveelheden- op de composthoop.

Heb ik niet al het materiaal onmiddellijk nodig? Dan leg ik het aan de kant op een hoop in de tuin. Ondertussen kan het ook nog wat drogen. Laat het echter niet te lang liggen, anders heb je het risico dat het begint te rotten.

Ziezo, bij deze het recept voor een gratis en simpele bodembedekker 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: