Site pictogram Eigen moestuin

4 gratis meststoffen voor de (moes-)tuin

Meststoffen die we kopen in de winkel zijn duur. Er zijn tal van alternatieven die zich rondom ons bevinden en waar er een eindeloze, gratis, productie van is.
Voor onderstaande vijf meststoffen hoef je zelfs je huis niet uit.

Koffiegruis

De meesten van ons hebben elke dag koffiedik over. Het koffiedik kan je gebruiken om de zuurtegraad van je grond te verbeteren. Het is, in het bijzonder, een bijzonder goede meststof voor rozen, hortensia’s en magnolia’s, maar je kunt het ook in de moestuin gebruiken. 
Werk het in in de grond aan de basis van de planten en je zal merken dat de planten er snel op gaan reageren.

Grasthee

Grasthee? Ja, thee van gras! Gemaaid gras kan je gebruiken om er een natuurlijke meststof mee te bereiden. Je gebruikt hetzelfde recept als bij netelgier. Doe het vers gemaaid gras in een emmer overgiet met water. Laat ongeveer vijf dagen “trekken”. Verdun vervolgens de meststofthee 1 op 10. Dwz: 100ml thee op 900ml water. Het gemaaid gras helpt om essentiële voedingsstoffen weer aan de grond toe te voegen.

Trek een thee van vers gemaaid gras om je planten te bemesten.

Eierschalen

De schelpen bevatten veel calcium, wat helpt bij de celgroei in je planten. Calciumarme grond kan leiden tot bloesemrot op tomatenplanten en diverse andere tuinproblemen. Deze “eischaalmeststof” helpt daarbij om de balans terug op in evenwicht te krijgen. Verpletter gebruikte eierschalen en werk ze in de grond. 
Je kan eventueel ook een spray maken met 20 eierschalen en één liter water. Kook de schelpen een paar minuten in het water en laat ze een nacht staan. Zeef de schelpen en doe het water in een verstuiver om direct op de aarde te sproeien.

Aquariumwater

Misschien heb jij wel een aquarium staan in de woonkamer? Dan heb je de mogelijkheid om je planten te bewateren met het aquariumwater. Geef uw planten water met het aquariumwater dat bij het schoonmaken direct uit de tank wordt gehaald. Gebruik Alleen zoet water, gebruik geen water uit een zoutwatertank. Het “visafval” is een geweldige plantenmeststof.

Onze aquariumvrienden produceren een natuurlijke bemesting voor de (moes-)tuin

Opmerkingen:

Het bemesten van groenten helpt alleen als de oorzaak van de slechte groei / productie een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem is. Overmatige schaduw, concurrentie met zware boomwortels of gebrek aan bestuiving of water leiden allemaal tot slechte prestaties van de groentetuin – wat niet wordt verholpen door bemesting.

Mobiele versie afsluiten