Site pictogram Eigen moestuin

Wat als je zonder compost zit?

Er is niets beters voor de tuin dan je eigen zelfgemaakte rijke compost gemaakt van keukenresten, gemaaid gras en ander organisch tuinafval.

Compost voegt voedingsstoffen toe aan de bodem en creëert voedsel voor planten, wormen, schimmels en microben. Het helpt ook om de bodemstructuur eigenschappen te geven om water vast te houden, waardoor de behoefte aan water of bemesting wordt verminderd.

Maar, er zijn momenten waarop deze kostbare grondstof opraakt vanwege bijvoorbeeld: een groot tuinproject, een gebrek aan organisch afvalmateriaal om daadwerkelijk te composteren, of omdat je huidige compost is nog aan het rijpen en nog niet helemaal klaar is voor gebruik in de tuin – wat moet u doen? wat doe je dan !?

In dit artikel ga ik je laten zien wat ik doe als de compost op is en geef ik wat tips om dit verschrikkelijk probleem op te lossen 😉 

Wat te doen als de zelfgemaakte compost op is?

Gebruik helemaal geen compost – en dit is prima. Gewoon het groeibed wieden en misschien een beetje kunstmest in te harken en dan zaad te planten of te zaaien. Je zal echter merken dat na verloop van tijd, vooral in tuinen met verhoogde bedden, de prestaties zullen verminderen, de grond uitgeput raakt van voedingsstoffen en, nog belangrijker, structuur zoals de vochtvasthoudende functie, microben en zelfs wormen zullen verdwijnen.

Daarom is het nog steeds van vitaal belang dat we er uiteindelijk iets aan doen – Je kan er mee wegkomen door niet elke keer dat je een nieuw gewas plant of zaait geen compost te gebruiken, maar op een gegeven moment zal er compost aan de grond moeten worden toegevoegd als je blijvend succes in de tuin wilt.

Grond verliest structuur

Substituten voor compostering kunnen in de tussentijd mulch zijn: je eigen onkruidzaadvrije grasresten, houtsnippers, of je kan eventueel een mulch kopen. De mulch breekt af in het tuinbed en wordt uiteindelijk op natuurlijke manier compost.

Haal gratis compost bij de gemeente (als zij deze service aanbieden). Denk er wel aan dat het gecomposteerde organische materiaal te “ruw” kan zijn voor de moestuin en je kan er niet zeker van zijn dat er geen verontreinigende stoffen in zitten, dus gebruiken we hier dit soort gratis compost alleen voor fruitbomen. Puur omdat we van zelf gemaakte compost perfect de ingrediënten kennen.

Koop compostmix en meng je eigen ingrediënten Ik koop af en toe een compostmengsel dat al bloed- en botmeel bevat en dit werkt goed. 
Ja, ik heb liever mijn eigen compost, maar als vervanging gaat dit niets boven …

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een commerciële compostmix is ​​ook één van de belangrijkste nadelen en dat is de onvruchtbaarheid ervan. Zelfgemaakte compost (op de langzame manier gedaan) zit vol leven – microben, wormen, schimmelsporen enz. Die gunstig zijn voor de tuin en planten, terwijl veel commerciële compostmengsels een warmtebehandeling hebben ondergaan, om ze steriel te maken, en deze elementen niet bevatten. Aan de andere kant bevat een steriele commerciële compostmix dan weer geen onkruid of graszaden en brengt het geen plantenziekten binnen in de tuin.

Commerciële compostmix is steriel en bevat weinig tot geen levende organismen

Composthoop voor bedden – Je kan een kweekbed laten rusten en tegelijkertijd mulch en zelfs keukenresten toevoegen om er een “composthoop van tuinbedden” van te maken, deze vervolgens laten afbreken en het bed volgend seizoen gebruiken. Het negatieve is natuurlijk dat een bed een tijdje niet kan worden gebruikt, maar als je de ruimte over hebt, kan het een optie zijn om een ​​bed of twee te laten rusten als een “compostbed”.      

Dat is wat ik doe als mijn eigen zelfgemaakte compost op is – doe je iets soortgelijks of heb je wat composttips om te delen? Schrijf ze dan in de comments hieronder, zodat we er allemaal wat van kunnen leren.

Mobiele versie afsluiten