Ik krijg vaak de vraag: “Wat ga je doen met al die producten?”

Soms denken mensen dat, bij het zien van een overvloed aan voedsel van eigen bodem, verspilling is. In dit artikel enkele tips en ideeën van wat te doen met overproductie.

 • Succes – Telkens wanneer we een geweldige oogst krijgen, zie ik het als een prestatie. Zelf kweken in de (achter)tuin is niet altijd van: strooi de zaden in een bed, wacht 4 tot 12 weken en verzamel een hoop oogst , in feite is het verre van dat. Net als bij een grote boerderij, kost het verbouwen van je eigen groenten en fruit werk en heb je goede en slechte seizoenen, dus daarom ben ik altijd gelukkig als er een topteelt komt die meer produceert dan we kunnen eten.      
 • Inmaken – Ik grijp de kans aan om voedsel voor langere tijd te bewaren, omdat dit de beste manier is om een ​​overvloed aan producten te bewaren om later te gebruiken wanneer bepaalde voedingsmiddelen buiten het seizoen liggen. Het eten van verse producten is natuurlijk helemaal top; Het conserveren van voedsel heeft echter enorme voordelen en er is een algemene misvatting dat conserven niet zo gezond zijn, maar de meeste conserven zijn gezond en in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers! Het is moeilijk om een ​​betere manier te bedenken om een ​​teveel aan producten van eigen bodem op te slaan en te verbruiken dan deze te conserveren.
    
 • Delen – Het weggeven van producten is iets speciaals en je eigen biologische groenten en fruit zijn de beste cadeaus! Onderschat niet hoeveel mensen het op prijs stellen om vers gekweekte goederen te krijgen. Het delen van je oogst is niet alleen een weggeefactie, het helpt ook om anderen te inspireren om hun eigen producten te kweken.

 • Ruilhandel – We hoeven onze producten niet altijd voor niets weg te geven en sommige producten ruilen voor een ander is iets wat mensen al duizenden jaren doen. Je kweekt sla en je buurman kweekt tomaten. Allebei hebben ze teveel voor zichzelf, dus wisselen ze het teveel uit en is iedereen gelukkig.
    
 • Voedsel voor dieren – Extra producten worden altijd enthousiast aangenomen door onze kippen – net als wij houden ze van vers fruit en groenten! We moeten niet denken dat het voeren van perfect goede producten aan dieren zonde is. Het wordt in feite omgezet in een ander product dat gunstig voor ons is, zoals: eieren, vlees, gezonder vee, enz.
   
 • Compostering – Vaak laten commerciële boomgaarden overtollig fruit van de boom vallen en rotten op de grond – ik doe hetzelfde. Natuurlijk niet op grote schaal om overlast te vermijden. Maar, het eenzame vruchtje dat onder de plant achterblijft, zal extra voedingsstoffen aan de grond toevoegen en opnieuw worden opgenomen door de plant. Soms verzamelen we oude overtollige producten en gooien die gewoon in onze compostbak om een ​​rijke, waardevolle compost te maken die weer in de tuin wordt gerecycled. Composteren is nooit een verspilling van producten, het is gewoon een manier om overschotten in iets bruikbaars te veranderen.     

Meer kweken dan je nodig hebt als “verzekering”

Over het algemeen probeer ik zelfs opzettelijk een overaanbod van producten te hebben voor de bovengenoemde redenen, maar ook als  “verzekering”.

Planten kunnen soms ondermaats presteren en een onverwacht kleine oogst opbrengen. Komkommers en pompoenen zijn een goed voorbeeld daarvan, waarbij zelfs met handbestuiving (om ervoor te zorgen dat bloemen vruchtbaar zijn) de opbrengst het ene seizoen zeer weinig kan zijn en je het volgend seizoen verdrinkt in de vruchten. 
Met andere woorden, er zijn veel redenen waarom een ​​gewas zou kunnen mislukken (zelfs onder perfecte omstandigheden), dus ik verzeker me graag tegen oogstverlies door meer te telen dan ik nodig heb. 
Dit vertaald zich in een paar extra tomatenplanten, een “back-up” zaaien van slagewassen, een extra rij wortelen, enz. Op die manier is er, als er iets misgaat, toch een redelijke hoeveelheid oogst om rond te komen. 

Het telen en oogsten van meer producten in je achtertuin dan je daadwerkelijk kunt consumeren, is geenszins verkwisting van producten of een voorbeeld van een “hebzuchtige tuinman”. Het is eigenlijk een geweldige strategie op voorwaarde dat je deze overvloed verstandig gebruikt. Gooi NOOIT overtollige producten in de prullenbak!

Als je gedachten, tips of opmerkingen hebt over het onderwerp van dit artikel, lees ik ze graag, gebruik daarvoor de comments hieronder.   

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: