De volgende keer dat je op het punt staat om bedorven vis of visresten weg te gooien, stop dan even en denk er nog eens goed over na. Vis is een zeer goede natuurlijke meststof voor stikstof en sporenelementen. Het werkt zelfs zo goed dat veel Indiaanse tuinders onder elke plant in hun moestuin een vis begraven. 

VISRESTEN GEBRUIKEN ALS MESTSTOF

Je kan de visresten vermalen om uw eigen meststof te maken. Om ze te malen gebruik ik een staafmixer en geen keukenblender. De keukenblender maakt direct een puree van de resten, terwijl je met een handmixer zelf de controle kan houden.  

Werk het dan in de grond. Je kan eventueel ook stukjes vis bij de wortels van je planten begraven. Denk er wel aan dat honden, katten en andere tuinbewoners zullen aangetrokken worden door de geur en de boel gaan opgraven. Zorg dus ervoor dat je de resten diep genoeg begraaft.

Als je liever geen visresten wilt begraven in de tuin, kan je ook een “visthee” trekken.

Een derde mogelijkheid is om gemalen visgraten en vishuid toe te voegen aan de bokashi-bak. Ikzelf voeg nooit visresten toe aan de composthoop. Simpelweg omdat ze beginnen te rotten en allerhande ongewenste gasten aantrekken. In de bokashi-bak heb je dit risico niet.

WAAR VIND JE VISRESTEN

Als je zelf geen visser bent, hoef je niet direct te panikeren 😉
Er zijn veel manieren om visresten te vinden in je omgeving in uw gemeenschap te vinden.

Een eerste mogelijkheid is natuurlijk om vis te eten en je keukenresten te gebruiken.

Een tweede manier is om aan de vishandel of op de vismarkt naar visafval te vragen. De meesten zullen ze graag meegeven. 

Heb jij ervaring met niet-alledaagse technieken om te bemesten? Laat het weten in de comments onderaan!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: