Hier staan ​​we dan, aan het begin van een “nieuwe wereld” na corona, waar we moeten leren om meer zelfredzaam te zijn en gezamenlijk en lokaal samen te werken.
Het zal moeilijk worden, maar je kent het gezegde “Als het moeilijk wordt, gaan de moeilijkste aan de slag!”

Wat we dit jaar meteen moeten uitzoeken, is wat we nu kunnen telen om binnen enkele weken aan onze verse voedselbehoeften te voldoen, voor het geval er niets in de winkels ligt. We komen net uit de winter, dus het is nog te vroeg om nu al buiten te planten. Dit is het moment om aan een tuinkas te denken, ook al is het maar een omgekeerde kunststof bak waarbij de zon en gecomposteerd hooi worden gebruikt voor warmte.

Het beste wat je nu kunt doen, is zaailingen laten opgroeien onder een kweeklamp binnenshuis. 

Zaailingen staan te genieten van de eerste zon.

Het is nu, maart/april ook het ideale moment om zaden of zaailingen te kopen. Koop zaailingen en laat ze zo snel mogelijk planten voor je eerste rotatie! De meeste van onze belangrijkste groenten en fruit worden sowieso in de zomer geteeld. Nu is het tijd om ze op te starten! Bedenk dat, net als bij tekorten aan levensmiddelen in supermarkten, hetzelfde kan gebeuren met zaden, zaailingen en zelfs met kunstmest.

Als dit je eerste moestuin poging is, spring, en ga ervoor!  Koop kunstmest en zaailingen voor de eerste 2 gewassen en zaden voor opvolging en de volgende rotatie van gewassen. Als je niet genoeg compost hebt, maak je er dan geen zorgen over, koop wat om mee te beginnen, of gebruik een potmix, en begin daarna met zelf meer compost te maken.

Ga voor snelgroeiende groenten zoals saladesoorten: sla, rucola, komkommers, kerstomaatjes, sjalotten, radijs, bonen. Terwijl je tegelijkertijd de traag groeiende planten plant en groenten produceert zoals aardappelen, rode biet, uien, koolsoorten, pompoen en pompoen, wortelen, paprika, grotere tomaten, pronkbonen, erwten, courgette, okra, aubergine, peulvruchten. Enfin, je snapt het wel 🙂

Fruit is helaas andere koek, aangezien het meeste fruit aan bomen groeit. Hoewel er zeker veel snelgroeiende soorten fruit zijn, is fruit erg seizoensgebonden, misschien niet onze favoriet, of niet lang houdbaar. 
Aardbeien zijn voor iedere tuinier haalbare kaart. let wel dat sommige variëteiten erg seizoensgebonden zijn. 

Er bestaan zeer zeker snel groeiende fruitsoorten die niet aan bomen groeien.

Met betrekking tot de planttijden, haal zaden van snelgroeiende saladesoorten in huis. Plan vervolgens je zaaischema voor opeenvolgende gewassen in stappen van twee weken. Op die manier ga je de oogst spreiden en heb je niet plotsklaps 20 kroppen sla in je tuin staan.

Vergeet niet dat naarmate het seizoen vordert, mensen overschotten zullen krijgen, waardoor uitwisselingen tussen telers mogelijk kan worden. Maak er gebruik van om groenten over te kopen die je misschien niet zelf kunt verbouwen of waar je geen tijd of ruimte voor hebt. Of spreek af met hobbyvrienden om zaailingen uit te wisselen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: