één van mijn eerste artikels op deze website was Minder werken is geen schande. Daarin kan je lezen dat ik vaderschapsverlof opnam.

Op het einde van de wettelijke periode ouderschapsverlof hebben wij besloten dat ik niet meer voltijds terug aan het werk zou gaan. Die beslissing is gebaseerd op enkele redenen:

 • Meer tijd voor de kinderen;
 • Meer tijd voor het huishouden (waardoor poetshulp overbodig werd);
 • Meer tijd voor eigen projecten;
 • Een aangenamer leven.

Ik heb het ooit al eens ergens gebruikt dat het publiek van deze website niet gechoqueerd is van uitspraken over minder werken, zelfvoorzienend zijn en geluk. Mensen die boordevol ambitie zitten, waar ik ook bewondering voor heb, lezen nu eenmaal mijn soort artikels niet. Tenzij ze op zoek zijn om, net als ik, zelf de stap te zetten.

Maar terug on-topic nu, wat zijn mijn bevindingen na 4 jaar deeltijds werken?

Verloning

Zoals de trouwe lezer al kon lezen werk in de Retail. Feit is dat veel mensen in de Retail voor een deel op commissie betaalt worden. Ikzelf heb een basisloon met daarbovenop dus commissie van de verkopen. Toen ik de toestemming kreeg om mijn voltijds contract om te zetten naar een deeltijds contract heb ik me voorgenomen om, op de dagen die ik werk, effectief ook te werken. Daardoor slaag ik er in om mijn loon omzeggens gelijk te houden met mijn voltijdse collega’s. Waarmee ik niet wil zeggen dat mijn voltijdse collega’s niet genoeg werken! Ik heb het voordeel dat na enkele decennia mijn ervaring me een voordeel geeft. Op vlak van loon moet ik dus niet inboeten, wat uiteraard helpt om de beslissing tot deeltijds werken mee te verantwoorden.


Besparen door minder te werken

Het klinkt misschien wat contradictorisch. Maar, door minder te werken kan je besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de poetshulp en kinderopvang. Onze poetshulp kwam 4u per week om de boel hier op orde te houden. Naast het feit dat een poetshulp een gemak is, is het ook een serieuze hap uit het budget. Ook kinderopvang zoals dagopvang, kampen, speelpleinwerking kosten eigenlijk belachelijk veel. Als je de berekening zou maken kom je tot de conclusie dat het budget aan deze beide overeenkomt met loonverlies van fulltime naar part-time. Minderen in uren en afzeggen van deze diensten blijkt dus, voor ons, een nul operatie te zijn. Geen verlies aan koopkracht dus!


Tijd voor eigen projecten

Aan een werkgever je tijd verhuren is (werken voor een baas dus 😉 ) zorgt voor bepaalde beperkingen. Je bent gebonden aan tijd, taken, enz. Maar, ook hier, kan het niet anders. Je hebt een inkomen nodig.
Door deeltijds te gaan werken kan ik mijn tijd gebruiken voor andere bezigheden zoals het project zelfvoorzienend leven, moestuinieren, en hobbyprojecten. Deze hobbyprojecten kunnen eventueel ook zorgen voor een inkomen. Momenteel bekijk ik of het mogelijk is om een extra inkomen te genereren met (kleine) houtprojecten, gepersonaliseerde (originele) geschenken en handgemaakte spullen. Dit zit nu nog in de “denkfase”. Je kent het wel: Is het het sop in de kolen waard?

Een aangenamer leven

Wat voor mij de hoofdreden was, enkele jaren geleden, was stress. Ik heb het nooit, en zal het noot, verbergen dat ik op was. Ik kon, en wilde, het niet meer. De dag dat ik mijn baas vertelde over het plan (en hij akkoord gaf) viel er een blok van mijn schouders. Het heeft omzeggens een jaar tijd genomen om te bekomen van het avontuur. Op vandaag kan ik zeggen dat ik rust heb gevonden in mijn hoofd. Dat heeft zich vertaald in een gezonder gewicht, minder vermoeid, geen gevoel van woede diep vanbinnen, dingen rooskleuriger zien, enz.
Kortom, een aangenamer en rustiger leven waar je helder kan nadenken over hoe en wat.

Nadelen

Nu komt de vraag of er ook nadelen zijn? Natuurlijk zijn die er. Net zoals aan elke beslissing zijn er nadelen.

 • Heel soms kom je iemand tegen die deze beslissing niet kunnen begrijpen. Je bent zwak en niet gemotiveerd. Dit heb ik naast mij neer kunnen leggen. Als ik dergelijke reactie krijg, ga ik er niet meer op in.
 • Door je onafhankelijkheid ben je meer op jezelf aangewezen. Zo moest ik bijvoorbeeld mijn bedrijfswagen afgeven. Kosten aan een auto zijn nu, logisch, voor onszelf.
 • Als je geen projecten op de planning hebt staan kan de verveling snel toeslaan. Zeker in winterperiodes. In het begin voelde ik me soms nutteloos. Gelukkig heeft dat gevoel snel plaats geruimd voor andere, continue lopende, projecten.

Conclusie

Voor mezelf kan ik nog steeds zeggen dat deze beslissing de beste in jaren was. Ik heb nog geen moment spijt gehad. De rust en tijd die je in de plaats krijgt is, voor mij althans, niet te compenseren met het inboeten aan loon.

2 gedachte over “5 jaar deeltijds werken, wat zijn de bevindingen?”
 1. Ik begon 4/5 te werken in het kader van ouderschapsverlof. Op maandag bleef ik thuis. Toen merkte ik snel dat ik na een weekend van 3 dagen mentaal veel beter gerecupereerd was.

  Dat was daarvoor niet het geval. Op zaterdag draaiden de werkgerelateerde molentjes in m’n hoofd nog op volle toeren, en op zondag zat ik in m’n hoofd al bij m’n werk van de komende week. Pas toen ik 4/5 begon te werken, was m’n verlengde weekend lang genoeg om rust in m’n hoofd te krijgen.

  Na de periode met vaderschapsverlof ben ik in een 4/5 regime blijven werken. Om de ‘verloren’ werktijd te compenseren en ook tegemoet te komen aan de werkdruk die sowieso al te hoog was, kreeg ik toen gelukkig een (deeltijdse) assistent.

  Nochtans deed ik m’n werk heel graag, vertrok ’s ochtends steeds goedgemutst naar het werk, en door 4/5 te gaan werken boette ik een vijfde van m’n loon in. Maar ik merkte een opmerkelijke verbetering van m’n levenskwaliteit. Ik ben er – achteraf beschouwd – vrij zeker van dat het me van een burn-out gevrijwaard heeft. Het drong pas achteraf tot me door dat m’n metaforische elastiekje systematisch te ver uitgerokken werd en bijna op knappen stond.

  Ik trok dezelfde conclusie als jij: het was de beste beslissing in jaren, en ik heb er geen moment spijt van gehad.

  1. Beste Guy,

   Bedankt voor je reactie!
   We hebben een gelijklopende ervaring. En het loonverlies kan inderdaad de verbeterde levenskwaliteit niet vervangen.
   Je rolt zodanig traag in de rat race dat je het zelf niet door hebt. Pas achteraf, als de knoop is doorgehakt, kijk je terug en besef je dat je niet goed bezig was 🙂

   Gr

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: