Zelfvoorzienend leven is leuk, maar niet altijd evident

We moeten ervoor zorgen dat we het hele “zelfvoorzienend leven”-verhaal correct weergeven. Terwijl je een zelfvoorzienend leven probeert te runnen, is een ander verhaal dan de meeste mensen denken. Veel mensen zien namelijk enkel de romantische kant van het verhaal. Daarom vandaag vijf tips om een zelfvoorzienend leven vol te houden.

“Je hoeft niet zelfvoorzienend te zijn in alles,
wees zelfvoorzienend in iets”

TIP 1: Maak het niet te moeilijk

Deze tip is goud waard voor bijna iedereen (en bij uitbreiding voor elke situatie). Maak het niet te moeilijk. Ik vind het bijvoorbeeld ook niet fijn om in de winter met een klein potje keukenafval door de modder en kou te ploeteren om ze in de compostbak te krijgen.
Daarom zorg ik ervoor dat veel dingen binnen handbereik zijn of in het zicht staan.

Zo staan in onze keukenkast onder de wasbak de compostemmer en één bokashi-emmer die in aanvulling is. Door deze in de keuken te plaatsen hoef ik niet naar buiten of een andere locatie om het keukenafval weg te werken.

Het compostemmertje wordt elke twee dagen leeggemaakt in de grote compostbak. De bokashi-emmer blijft staan tot ze volledig vol is en gaat daarna enkele weken verder rijpen in de garage. We hebben twee bokashi-emmers. Op die manier is er telkens één in rijping en één in aanvulling in de keuken.

Als je materiaal niet in de buurt staat is de kans groot dat je je op termijn gaat ontzien om bijvoorbeeld je tafelresten in een bokashi-emmer te doen. Daarna gaan ze al snel weer in de vuilnisbak.

Bemerk ook dat de enzymen en de stamper voor de bokashi op de emmer staan. Op die manier neem je de emmer uit de kast om te vullen en heb je alles in één keer bij de hand.

TIP 2: Stap voor stap

Wie een idee heeft of een doel om naartoe te werken heeft de neiging om veel dingen ineens ingrijpend te veranderen. Het is belangrijk om te weten dat ik al zeven jaar, beetje bij beetje, meer zelfvoorzienend en onafhankelijker te leven. Onderstaand kan je een foto zien van onze allereerste “moestuin”. Het was niet meer dan enkele palen op een meter grond en drie komkommerplanten.

Eerste poging tot groenten kweken.

Na deze stap volgde een groter afgebakend stuk moestuin, wateropslag, gereedschappen, compostbakken, enzovoort tot aan het punt waar we nu zijn. En we zijn nog mijlen ver verwijderd van een zelfvoorzienend leven. En blijft de vraag of volledig zelfvoorzienend leven überhaupt mogelijk is?

TIP 3: Blijf realistisch

Akkoord, ik had ook de droom om op een grote boerderij met dieren zelfvoorzienend te leven. Op een gegeven moment heb ik mijn plan moeten bijstellen en proberen we onze manier van leven gewoon thuis in een huis met tuin (300m²) in de voorstad. Enerzijds omdat het bijna onbetaalbaar is en het niet verstandig is om een zware lening af te sluiten voor een boerderij. Anderzijds omdat het zelfvoorzienend leven in een stadsomgeving het allemaal nog wat spannender maakt. Het namelijk niet altijd evident, al was het op vlak van wetgeving, om je project uit te bouwen in de voorstad.

TIP 4: Maak geen schulden om zelfvoorzienend te worden

Tip 4 sluit aan bij tip 3, Door realistisch te blijven zorg je ervoor dat je geen schulden maakt om toch maar zelfvoorzienend te kunnen leven. Dit is een belangrijk element die mensen wel eens durven vergeten. En, die bovendien net het omgekeerde is van wat we willen. Onafhankelijkheid staat gelijk met minder (of geen in een ideale wereld) schulden.

Natuurlijk hebben wij ook schulden. Een hypothecaire lening op ons huis. Verder hebben wij geen schulden. Ik wil hier niemand de ogen mee uitsteken, wel wil ik naar het punt dat je geen onverantwoorde investering moet doen om je project te bekostigen.

TIP 5: Kweek wat je eet en eet wat je kweekt

Ik durfde het vroeger zelf doen. Enorm veel groenten kweken waarvan we de helft niet aten. Of niet graag tenminste. Tegenwoordig kweek ik nog enkel groenten die met smaak worden opgegeten en elk jaar wel iets nieuws om te ontdekken of we het eten. Of, gewoon om eens iets nieuws te proberen.

Een mooi voorbeeld was pastinaak. Ikzelf eet wel eens graag pastinaak. Niet elke dag, maar enkele keren per jaar smaakt het wel. Het tweede jaar dat ik een moestuin had, kweekte ik een rij van 5 meter pastinaken. Een dubbele rij welteverstaan. Op het einde van het seizoen was ik de trotse bezitter van 40 pastinaken. Waarvan er zon 15 werden weggeven of zelfs op de composthoop belanden.
Tegenwoordig kweek ik nog een pastinaak of 6 per jaar en eten we in de winter een lekkere pastinaak puree.

Nog een bijkomende tip: kweek voor jezelf
en niet voor een ander.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: