Heden ten dage worden we om de oren geslingerd met berichtgeving in kranten, tv, online en zelfs op straat over de huidige energieprijzen. De prijzen zijn, de laatste maanden, gigantisch gestegen. Ideale uitleg hiervoor is de coronacrisis, maar we kunnen niet blijven alles op de corona steken.

“Met de winter voor de deur en de steeds stijgende energieprijzen vraag ik me af hoe ik het hier warm ga houden. Vorig jaar in de koudste maand was ik maar liefst 300€ kwijt alleen al voor beetje warm te zitten.Iemand de tip om bij te verwarmen op een veilige en betaalbare manier?”

“Ik betaald voor gas en elektriciteit 70e per maand. Ik ben alleen. Ze de meterstand komen opnemen. Vandaag rekening in de bus gevonden. Ik moet 500 euro bij betalen.”

En bovenstaande zijn slechts twee voorbeelden van opmerkingen die ik voorbij zag komende de laatste weken.

Zonder paniek te willen veroorzaken denk ik dat we stilaan afstevenen naar een periode van energie-armoede. Een periode dus waarin het doorsnee gezin het moeilijker en moeilijker krijgt om de energieprijzen te kunnen betalen. Naast het feit dat ook de brandstof- en aardgasprijs op het hoogste peil ooit staat, is energie dus een serieuze hap uit het budget.

Tot enkele jaren geleden was het hier in België zo dat je je huis tegen een redelijke vergoeding kon koelen of verwarmen wanneer dat nodig was, helaas is dit niet langer het geval.  Tegenwoordig moeten burgers in hun eigen huis de extremen gewoon ondergaan. De “organisatie” of mensen die hen laten lijden, zijn diezelfde mensen die gezworen hebben ons te beschermen en te dienen – dat klopt, de overheid dus. 

En het treft de meest kwetsbare mensen in onze samenleving het meest… Gepensioneerden krijgen in hun eigen huis te maken met extreme temperaturen en omstandigheden. Simpelweg omdat ze de energiefactuur niet meer kunnen betalen en dan maar de verwarming afzetten in de winter of in de koele berging gaan zitten tijdens een hittegolf in de zomer. Deze, onnodige, levensstijl wordt veroorzaakt door de overheid en andere zelfbenoemde elite in onze samenleving. Via oneerlijke, onredelijke regels en voorschriften die de ene markt (hernieuwbare energie) bevoordelen boven de andere (fossiele brandstoffen). 

Niet alleen dat, de Main Stream Media (MSM), die regelmatig misbruik maken van hun publiek. Hoofdzakelijk van de mensen die niet bekend zijn met alternatieve media en prediken de klimaatverandering om hun eigen zakken te vullen via dubbele deals onder de tafel.      

Zo krijgen we regelmatig een 30-seconden-nieuwsverhaal voorgeschoteld met daarin de melding dat de groothandelsprijzen “naar verwachting” zullen dalen of een inteview met een minister of parlementslid die met de vuist op tafel zal slaan en alles beter maken voor ons. Dergelijke berichtgeving is vergelijkbaar met clickbaits die we online vinden, propaganda en absoluut giswerk, luie journalistiek op zijn best, maar het wordt aan het publiek verkocht als echt “breaking news”.

De waarheid is dat een daling van de groothandelsprijzen niet noodzakelijkerwijs een daling voor de eindgebruiker betekent en dat de sluiting van kerncentrales geen realistisch scenario is. Onnodig te zeggen dat de elektriciteitsprijzen zullen blijven stijgen, en zonne- of windenergie is in de eerste plaats de reden voor hoge prijzen, dus het is moeilijk te geloven dat een instroom van energie uit deze bronnen de totale kosten voor de verbruiker zal verminderen. 

Deze week zijn de krantenkoppen ‘ Prijzen stijgen’ en dan de week erna ‘ Prijzen gaan dalen’ , enzovoort.     

En ja, de regering is de schuldige… Als ik “Regering” zeg, bedoel ik alle grote partijen. Van links naar rechts en omgekeerd. Want dit zijn erwten in een soep en het maakt niet uit wie er daadwerkelijk “in” de regering zit. Ze doen niets substantieels om de energiecrisis aan te pakken. Ik kan je zeggen dat ik op geen enkele grote politieke partij in een Vlaamse of federale verkiezing zal stemmen totdat deze elektriciteitscrisis is opgelost, wat waarschijnlijk nooit meer stemmen betekent.     

Laat me eindigen met waar gewone mensen vandaag hun toevlucht toe hebben genomen, niet trainen voor oorlog, niet overleven in de woestijn, maar gewoon om te proberen hun elektriciteitsrekeningen tot een beheersbare omvang te houden. 

Een paar dagen geleden las ik het verhaal van een gepensioneerde die zich niet kon veroorloven om haar airconditioning te gebruiken. Dus wat doet ze om koel te blijven? Ze neemt regelmatig koude douches en zit dan halfnaakt in haar zinderend hete huis, gewoon om te proberen zichzelf koel/levend te houden. 

Er is iets ernstig mis met onze samenleving dat een bejaarde in deze situatie vernederd, onveilig, ongemakkelijk en in de steek gelaten wordt door hun regering. Het is 2021 (bijna 2022), zitten in een moderne wereld en we hebben mensen die het zich niet kunnen veroorloven om apparaten in hun eigen huis te gebruiken, niet vanwege drugs, gokverslaving, alcoholisme of zelfs slecht budgetteren … Nee, alleen omdat ze oud zijn en een laag inkomen hebben. Gepensioneerden kunnen het zich niet veroorloven om koel te blijven in de zomer of warm in de winter, omdat hun regering ze heeft verkocht aan het Europese bedrijfsleven.

Proficiat aan dames en heren politici!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: