Halogeen vervangen door LED


In onze woonkamer hebben wij 17 inbouwspots zitten. De spots kunnen in groep en eventueel gedimd gebruikt worden. Toen we, 15 jaar geleden bouwden was LED nog niet zo alledaags, dus werden er halogeenspots geïnstalleerd.

Eerder dit jaar hebben we alle lampen vervangen door dimbare LED spots. Het duurde een hele tijd alvorens we de lampen vervingen en wel hierom: De installatie is met drukknoppen met dimmers/transformatoren in de garage. Enfin, 12v verlichting dus.

Wat besparen we nu?

De originele halogeenspots waren 50 watt per stuk. Met 17 lichtpunten kwam dit neer op 850 watt per uur. Op voorwaarde dat alle spots op volle kracht branden, wat eigenlijk nooit het geval was.
In de meeste gevallen branden er ‘slechts’ 10 spots tegelijk. 500 watt dus.

De nieuwe LED’s hebben een wattage van 3 watt. Diezelfde 10 spots verbruiken dus op dat moment maar 40watt. Een besparing van 470 watt per uur! Met een prijs van €0,25 per kilowatt verbruikten de oude halogeenlampen 10 cent per uur. De LED spots 1 cent per uur. Een besparing dus van 9 cent per uur! Oftewel 37 cent per avond van vier uur branden.

Per jaar komt dit neer op ongeveer €135 aan elektriciteit wat we besparen!

Volgens de verkoper hebben de LED’s een levensduur van 40.000 branduren. De lampen zouden dus 27 jaar meegaan. Wat in de praktijk waarschijnlijk niet klopt. De lampen worden getest in labo omstandigheden en worden maar 1 keer aangezet. In de praktijk worden de lampen minimaal 730 keer jaar aan- en afgezet. Het is in de meeste gevallen de elektronica in de lamp die het begeeft door het in- en uitschakelen.

De aankoop van de tien lampen kwam op €70 en zijn van het merk ‘groenovatie‘. Daarmee weten we dus dat het vervangen van deze lampen zich in meer dan 6 maanden laat terugbetalen, en als de elektriciteitsprijs blijft stijgen zelfs nog sneller. Geen slechte aanpassing dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.