Brood kan al snel oud worden voordat je de kans krijgt om alles op te eten. Door brood zelf te bakken weten we dat er geen bewaarmiddelen in ons brood zitten. Als je schimmelplekken op het oppervlak ziet verschijnen, is dit een teken dat het brood niet langer eetbaar is en moet worden weggegooid of gecomposteerd. Als het gewoon hard is geworden, is het nog steeds perfect eetbaar. En, er zijn heel wat dingen die je ermee kunt doen. 

Het kan de moeite waard zijn om oude stukken (zelfgebakken) brood in te vriezen om ze op een later tijdstip te gebruiken en zo verspilling te voorkomen. Wat kunnen we aanvangen met oud brood?

croutons

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt maken zijn croutons. Snijd het brood in blokjes van 1-3 cm groot. Leg de broodblokjes in een koekenpan met een beetje olie, een teentje geperste knoflook en bak ze knapperig. Serveer bij de soep.

Croutons voor op de soep

Paneermeel

Als je een koffiemolen of een vijzel hebt, trek dan een sneetje brood in een paar stukjes en maal het een paar seconden (langer voor de vijzel natuurlijk). Je kunt het paneermeel vervolgens gebruiken op gratin, hartige crumbles, in zelfgemaakte hamburgers, in gehaktballen en voor een vullingmix voor zowel vlees- als groentegerechten.

Paneermeel om een vulling te “verstevigen”.

Broodpudding

Broodpudding is een heel eenvoudige manier om al je oudbakken brood op te gebruiken. Het was een vaste favoriet van mijn moeder toen ik nog kind was. Ze serveerde het bijna wekelijks. heerlijk!

Ingrediënten

 • 175 g oud brood – (ongeveer een half brood)
 • 175 g appels – (een grote eetappel)
 • 125 g dadels, vijgen of rozijnen
 • Eetlepel van sesam en lijnzaad (optioneel)
 • 300 tot 500ml halfvolle melk
 • 1 afgestreken theelepel piment
 • 1 Eetlepel honing

Methode

 1. Trek het brood in kleine stukken of maal met een foodprocessor. Doe in een grote mengkom
 2. Verwijder het klokhuis van de appel, snij in blokjes en voeg toe aan het brood.
 3. Snijd de vijgen en dadels in twee en voeg ze bij de ingrediënten in de kom.
 4. Voeg de kruiden, honing en zaden toe (indien gebruikt).
 5. Giet de melk erbij – dit is een lastig onderdeel, want verschillende broden nemen verschillende hoeveelheden op. Dus, blijf de melk langzaam mengen tot het op een glad lijkt. Misschien gebruik je niet alle melk of gebruik je meer dan een halve liter, stop gewoon met mixen voordat het mengsel te “papperig” wordt.
 6. Dek af met een theedoek en laat ongeveer een uur rusten.
 7. Vet een diepe bakplaat of cakevorm licht in en bak 160/170 o C gedurende ongeveer ½ uur of tot ze bruin en stevig zijn.
 8. Laat afkoelen en geniet.

De stouteriken onder ons kunnen een scheutje amaretto toevoegen of de rozijnen eerst weken in bruine rum om een aangename smaak te geven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: