Het is feestperiode, ondanks pogingen om gematigd te zijn, hebben we er soms een paar te veel op. Dit kan ertoe leiden dat je wakker wordt op een bankje in het park met alleen een hoge hoed op je hoofd en iemands telefoonnummer op je voorhoofd geschreven.

Ok, het is misschien niet zo extreem, maar het kan zijn dat je wakker wordt met hoofdpijn en een vreemd angstig of depressief gevoel dat de rest van de dag in je blijft hangen. Dit gevoel gaat vaak gepaard met andere kwalen, zoals af en toe naar het toilet moeten lopen. Het nadeel van drinken, de gevreesde kater, kan simpelweg verschrikkelijk zijn.

Een ding waar de meeste thuisbrouwers het over eens zullen zijn, is het vreemde fenomeen dat er door bij het drinken van zelfgebrouwen drank, een milde kater geeft. Het lijkt erop dat als er ooit een katerwedstrijd zou zijn, een avond met het drinken van commerciële bieren of wijnen versus een avond met zelfgebrouwen bier, altijd een duidelijke winnaar zal opleveren. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen kater krijgt! Maar ze is “zachter”.

Als je er echter een krijgt, zijn er enkele stappen die de effecten kunnen verminderen. Het drinken van een glas water voor elke eenheid alcohol is de beste preventieve maatregel. Alcohol werkt als een diureticum (plasmiddel), wat betekent dat het de urinestroom uit de nieren verhoogt, wat leidt tot uitdroging. Het is net die uitdroging die enkele van de tekenen van een kater veroorzaakt, zoals duizeligheid, bonkende hoofdpijn, droge mond en misselijkheid. Bovendien kan een verhoogde blaasstroom waardevolle vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine C en verschillende B-vitamines uitputten. 

Deze vitamines en mineralen moeten worden aangevuld om je weer mens te voelen. Een kant-en-klare toevoer van vitamine B-complex zal zeker helpen en een dosis voor en na het drinken zal de angstige gevoelens wegnemen. Een interessant weetje is dat het gebrek aan B12 de schuldgevoelens oproepen die soms een rol spelen bij de psychologische kant van een kater. B12 is te vinden in eieren, spek en bloedworst, nog een reden waarom je je beter voelt door het eten van een Engels ontbijtje.

Het kalium kan opnieuw worden aangevuld door bananen te eten. Vitamine C is te vinden in fruit, dus misschien is een smoothie de gemakkelijkste manier om je vitamines binnen te krijgen. 

Ten slotte zal het ook helpen om even terug te slapen, omdat je niet de diepe slaap hebt gehad die je nodig hebt om je beter te voelen.

Als de verstandige manier om van een kater af te komen niet werkt, kun je natuurlijk altijd een tip van de Romeinen proberen: 5 liter wijn met 16 bollen knoflook erin! Smakelijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: