Gebrek aan land betekent echter niet automatisch dat er nergens kan worden gekweekt. Met een beetje fantasie zijn er genoeg plekken om je eigen eten te kweken. Als je bereid bent om je kweekruimte te delen, zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Deeltuinen

In sommige steden bestaat er een regelingen voor het delen van tuinen, dit zijn (niet verwonderlijk) regelingen waarbij mensen hun tuin delen of een tuin zoeken om te delen. Vaak, maar niet altijd, vinden we ouderen die het onderhoud van hun tuin niet meer alleen aankunnen en beslissen ze om om hun tuin of een deel ervan te gebruiken om voedsel te verbouwen. Dit idee vertrekt niet vanuit het plan om een gratis tuinman te krijgen, maar is een uitwisseling waarbij elke partij profiteert van meer sociaal contact, een kweekruimte en een manier om een ​​onhandelbaar deel van de tuin productief en goed onderhouden te houden.

Op het internet kan je digitale platformen vinden waar deeltuinen worden aangeboden. In Nederland is het verhaal al iets populairder dan in België, maar ze zijn wel te vinden. In Gent is er bijvoorbeeld al zo’n initiatief. Als je merkt dat er in je stad geen aanbod is, kan je natuurlijk overwegen om er zelf een op te richten.

Gemeenschappelijke tuinen

Gemeenschappelijke tuinen kunnen van alles zijn, van een klein stukje land tot een flink aantal hectares. Sommige lopen een beetje als volkstuinen waar mensen gewoon kunnen komen en op hun eigen ruimte kunnen tuinieren en anderen hebben gestructureerde vrijwilligersdagen. Het zijn vaak onderwijsruimten en kunnen banden hebben met lokale liefdadigheidsinstellingen. 

Binnentuin

Het kan zijn dat je nu al kamerplanten binnenshuis kweekt, maar heb je er al eens gedacht aan het kweken van “kamergroenten”. Je kan binnen, op vensterbanken, in goed verlichte veranda’s, in serres en onder dakramen verrassend veel kweken. Moderne huizen hebben overdag vaak veel natuurlijk licht en worden in de winter verwarmd, waardoor ze de perfecte groeiplaats zijn voor een moestuin binnenshuis.

Sla is een ideale groente om binnen te kweken.

Binnengewassen

Kruiden kunnen op een keukenvensterbank worden gekweekt, zodat ze bij het koken bij de hand zijn. Basilicum, munt, bieslook, tijm en peterselie zijn allemaal geschikt voor binnekweek.

Slablaadjes en zelfs hele sla in bloempotten. Wintersoorten zoals rucola, mizuna en mibuna kunnen allemaal op een vensterbank worden gekweekt.

Ook kiemgroenten zijn niet weg te denken uit de keuken. Vooral in de winter zijn ze een smakelijke groente.

Guerrilla tuinieren

Grijze stadslandschappen kunnen plotseling worden getransformeerd in een kleurenpalet van bloemen, struiken en zelfs groenteplanten. Bovendien, aangezien er geen huur of jaarabonnement is om te betalen, kan het een volledig gratis manier zijn om te tuinieren.

Het nadeel is dat het technisch gezien illegaal is, het lijkt erop dat de praktijk van het verwijderen van afval, het opruimen van bramen en onkruid om bloemen en struiken te planten door sommigen als vandalisme kan worden gezien. Daarom zou ik deze manier van tuinieren niet aanraden en je verwijzen naar bovenstaande mogelijkheden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: