Site pictogram Eigen moestuin

Redneck, Hillbilly of prepper?

In tegenwoordige tijden plaatsen mensen anderen graag in een hokje. Daarom krijg je soms de vraag als je een zelfvoorzienend leven probeert te krijgen, onder welke categorie ik val?

Je komt de termen her en der wel tegen op sociale media en streaming platformen. Hillbilly’s, Rednecks en preppers. Misschien eerst even verklaren wat deze termijn eigenlijk zijn:

Hillbilly

Hillbilly  is een, vaak denigrerende, term voor mensen die in landelijke , bergachtige gebieden in de Verenigde Staten wonen , voornamelijk in de zuidelijke Appalachen en de Ozarks . De term werd later ook gebruikt om te verwijzen naar mensen uit andere landelijke en bergachtige gebieden ten westen van de rivier de Mississippi , met name die van de Rocky Mountains en in de buurt van de Rio Grande.

De volgende beweringen doen de ronde over hillbilly’s:

Stereotype van een Hillbilly.

Redneck

Redneck is een term die wordt toegepast op Amerikaanse zuiderlingen uit de lagere klasse en de arbeidersklasse. De term, die in de jaren dertig algemeen werd gebruikt, is afgeleid van het begin van de redneck als een “yeoman-boer” wiens nek zou verbranden terwijl die op het land zwoegde en daardoor rood werd van kleur.

Het stereotype van de Redneck.

Rednecks zijn niet per se arm en niet per se boeren. Wat rednecks onderscheidt van arme blanken is de perceptie van rednecks als racistisch, heethoofdig, te fysiek, gewelddadig, lomp, luidruchtig, gemeen, laaggeschoold – en er trots op zijn. De stereotypen blijven elkaar dan ook opvolgen: Rednecks gebruiken geen politiek correctheid en zijn er trots op brutaal eerlijk te zijn over hun gevoelens over niet-blanken. Rednecks vechten graag om hun problemen op te lossen, ze geven er eerder de voorkeur aan iemand te verslaan tijdens een streetdance, dan over het probleem te praten en het diplomatiek op te lossen. Rednecks komen op blote voeten naar de eettafel, niet omdat ze geen schoenen hebben, maar om de regels aan hun figuurlijke laars te lappen. Redneck-vrouwen roken sigaretten, kauwen op pruimentabak, dragen krulspelden en doen in het openbaar extreem opvallende make-up op. De redneck komt in opstand tegen het onderwijssysteem en weigert te spreken zoals anderen hem of haar zouden willen laten spreken. 
Rednecks jagen, nemen slechts af en toe een bad en werken aan oude auto’s in hun voortuin. Rednecks worden gekenmerkt door overdaad; ze eten te veel, drinken te veel, roken te veel. Kortom: Play hard, live hard.

Prepper

Preppers zijn mensen die zich proactief voorbereiden op noodsituaties, waaronder natuurrampen, verstoringen van de sociale, politieke of economische orde. Voorbereidingen kunnen anticiperen op scenario’s op korte of lange termijn, De schaal hiervan kan viriëren van persoonlijke tegenspoed over lokale verstoring van diensten tot internationale of wereldwijde catastrofes. 
Een prepper kan zijn voorbereiding beperken tot een persoonlijk noodgeval, zoals baanverlies of met de wagen gestrand zijn in de wildernis of onder ongunstige weersomstandigheden. De nadruk ligt op zelfredzaamheid, het aanleggen van voorraden en het opdoen van kennis en vaardigheden om te overleven. Preppers verzamelen vaak medische noodhulp en nemen zelfverdedigingstraining, Het hoofddoel start vaak vanuit een voorraad voedsel en water aanleggen , voorbereidingen treffen om zelfvoorzienend te worden en constructies bouwen zoals (ondergrondse) schuilplaatsen die hen kunnen helpen een catastrofe te overleven.

In welk vakje horen wij?

Nu komt nu de vraag: in welk vakje passen wij? Eigenlijk in geen enkele. Zelfvoorzienend leven staat totaal los van bovenstaande verklaringen. Natuurlijk schuilt er in ieder van ons een beetje Hillbilly, Redneck en prepper. Ja, ik draag soms een boerenoverall, maar ik ben niet getrouwd met een familielid. Nee, ik ben niet altijd politiek correct, maar ik ben de eerste om te praten (ik zie mezelf namelijk geen “break-dance-contest”op straat doen. Ja, ik denk soms na over hoe om te gaan met een noodsituatie, maar ik heb geen nucleaire bunker. Kortom, iemand de een zelfvoorzienend leven nastreeft past in alle drie de vakken en tegelijk in geen enkele.
Laat ons onszelf daarom dan maar classificeren in het vak zelfvoorzienend 😉


Mobiele versie afsluiten