Het verhaal

Misschien heb je de laatste tijd hogere prijzen in je winkelwagen al opgemerkt.

Wat gebeurd er?

Inflatie. Dat is de algemene stijging van de kosten van alledaagse voorwerpen. Wat leidt tot een geleidelijke afname van de koopkracht van je geld. Daarom betaal je tegenwoordig meer voor een auto of huis dan je ouders deden toen ze zo oud waren als jij.

Super goed. En inflatie vindt plaats omdat…

Een paar redenen:

  • Economisch herstel. Wanneer de economie weer aantrekt na een recessie (zoals na een wereldwijde pandemie), gaan de prijzen meestal omhoog. Omdat mensen meer bereid zijn om meer uit te geven als ze meer geld hebben. En bedrijven verhogen de prijzen als mensen meer kopen. Bedrijven verhogen dus hun prijzen tot ze een plafond bereiken waarop mensen niet meer willen bijbetalen!
  • Veranderingen in het weer. Een heleboel grondstoffen kunnen negatief worden beïnvloed als het weer te koud, te nat of te droog is. Dat kan leiden tot tekorten aan goederen als maïs en tarwe of, zoals dit jaar, aardappelen. En die extra kosten sijpelen door naar de consument. Bemerk ook op dat bij een overvloed aan goederen er geen prijsdaling is!
  • Verstoringen van de toeleveringsketen. Goederen produceren is een proces. En als er ergens langs de lijn een probleem is, kan dit van invloed zijn op de beschikbaarheid voor het publiek. Dat kan gebeuren bij een interne storing, zoals een personeelstekort. Of een externe storing, zoals een grote storm waardoor een bedrijf zijn goederen niet kan distribueren of een pandemie waardoor de economie werd stilgelegd.
  • Dreiging van een oorlog of effectief een oorlogssituatie. Werelddelen zijn in elkaar verweven. Zeker op economisch vlak werken alle continenten samen. Rusland en de VS leveren een groot stuk van ons aardgas en aardolie. Als er ergens een kink in de kabel komt tussen deze landen staat het de ene vrij om de toevoer naar de andere te onderbreken, al heeft dit ook ernstige invloeden op de binnenlandse economie van het land. Maar door beslissingen zoals een bevoorradingsstop gaan de prijzen automatisch de lucht. Ik waag me aan een kleine voorspelling en gok op een benzineprijs van €2,50 per liter in België na de zomer van 2022.

Wat wordt er dan duurder?

VEEL spullen in zowat elke bestedingscategorie. Vooral degenen die tijdens de pandemie een klap kregen en nu terugveren. Denk aan: vliegtickets, hotels, restaurants en benzine . Maar ook producten die schaars waren, zoals halfgeleiderchips (elektronica) en alles wat ze gebruikt (auto’s, smartphones, laptops), chloor, kip enz. 

Wordt iets NIET duurder?

Bepaalde aandelenkoersen. Aangezien grondstoffen de basisbouwstenen van producten zijn, beïnvloeden hun prijzen de operationele kosten van bedrijven en kunnen de aandelenkoersen fluctueren.

Een andere manier waarop inflatie de aandelenmarkt kan beïnvloeden: als de ECB (Europese Centrale Bank) denkt dat de inflatie te hoog oploopt, kan ze de rente verhogen om consumentenbestedingen te ontmoedigen en de prijzen onder controle te houden. Dat is perfect te zien aan de huizenprijzen en hypothecaire leningen. Hoge huizenprijs = lage rente, goedkopere huizenprijs = hogere rente.

Kan ik iets doen aan inflatie?

  • Vergelijk. Wanneer de prijzen beginnen te stijgen, is het belangrijk om goed op te letten wat je koopt. Als er een goedkopere optie is, probeer dan deze te gebruiken. Je bidget zal je dankbaar zijn.
  • Snoei in je uitgaven. Als er geen alternatief is voor de producten die je nodig hebt, probeer dan andere manieren te zoeken om te bezuinigen, zodat je budget niet te krap wordt. Kijk naar al je maandelijkse uitgaven om te zien waar je downgraden of zelfs schrappen.
  • Investeren. Een goed gespreide portefeuille kan helpen genoeg te verdienen om de inflatie te verslaan. Maak gewoon geen plotselinge ommezwaai. Neem de tijd om te beoordelen of je tevreden bent met investeringen voor de lange termijn. Zo niet, dan is het tijd om je strategie aan te passen. 
    Oh, en als u overweegt te beleggen in grondstoffen om mee te surfen op de golf van stijgende prijzen, houd er dan rekening mee dat ze best een heel klein deel van uw portefeuille uitmaken, omdat ze als risicovoller worden beschouwd dan andere beleggingen. 

Conclusie

Goed nieuws: de economie trekt weer aan. Slecht nieuws: dat is een van de redenen waarom de prijzen stijgen. En dat betekent grote klappen in je portemonnee. Als je de potentiële impact begrijpt, kan je slimme “geldbewegingen” maken om de inflatie het hoofd te bieden.

UPDATE
Door de huidige gebeurtenissen (d.d. maart 2022) in de wereld met de inval van Rusland in Oekraïne kunnen we verwachten dat de prijzen nog verder de pan gaan uit swingen. Torenhoge brandstofprijzen en stijging van de prijs van basisproducten zoals bloem, suiker, enz.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: