Site pictogram Eigen moestuin

Hoe reageren bij nucleaire aanval of ongeval?

Nucleaire explosie

Kernexplosies kunnen aanzienlijke schade en slachtoffers veroorzaken door ontploffing, hitte en straling. Ook al horen we overal dat de kans op een dergelijke situatie zeer klein is en zonder paniek te willen veroorzaken, wil ik hier overlopen wat je kan doen om jezelf en je gezin te beschermen door te weten wat je moet doen en voorbereid te zijn als het zich toch voordoet.

Wat is een nucleair wapen?

Een nucleair wapen is een apparaat dat een nucleaire reactie gebruikt om een ​​explosie te veroorzaken. Nucleaire apparaten variëren van een klein draagbaar apparaat tot een wapen dat door een raket wordt gedragen.
Een nucleaire explosie kan plaatsvinden met of zonder waarschuwing.

De zogenaamde “fall-out” is het gevaarlijkst in de eerste paar uur na de ontploffing, wanneer deze het de hoogste stralingsniveaus afgeeft. De straling neemt exponentieel af naarmate de tijd vordert. Het duurt even voordat de neerslag weer op grondniveau is. We spreken hier over meer dan 15 minuten voor gebieden buiten de directe explosieschadezones. Dit is voldoende tijd om aanzienlijke blootstelling aan straling te voorkomen door onderstaande, eenvoudige, stappen te volgen:

Ga naar binnen

Ga naar het dichtstbijzijnde gebouw om straling te vermijden. Baksteen of beton is ideaal.

Verwijder verontreinigde kleding en was onbeschermde huid als je buiten was nadat de neerslag neerkwam. Handdesinfecterend middel beschermt niet tegen uitval. Vermijd het aanraken van ogen, neus en mond. Gebruik geen desinfecterende doekjes op uw huid.

Ga naar de kelder of het midden van het gebouw . Blijf uit de buurt van de buitenmuren, ramen en het dak. Probeer een afstand van ten minste twee meter aan te houden tussen jezelf en mensen die geen deel uitmaken van je huishouden. Draag indien mogelijk een mondmasker als je onderdak zoekt bij mensen die geen deel uitmaken van je huishouden. 

Nucleaire explosie

Blijf binnen

Blijf 24 uur binnen. Blijf social distancing toepassen door een masker te dragen en door een afstand van minstens twee meter te bewaren tussen uzelf en mensen die geen deel uitmaken van uw huishouden.

Familie moet blijven waar ze binnen zijn. Herenig later om blootstelling aan gevaarlijke straling te voorkomen.

Houd uw huisdieren binnen.

Volg (sociale-)media

Stem af op alle beschikbare media voor officiële informatie.
Batterij-aangedreven en handslinger radio’s zullen blijven functioneren na een nucleaire ontploffing.
Mobiele telefoon-, sms-, televisie- en internetdiensten kunnen worden onderbroken of niet meer beschikbaar zijn.

HOE BLIJF JE VEILIG IN HET GEVAL VAN EEN NUCLEAIRE EXPLOSIE?

Bereid je NU voor

Identificeer opvanglocaties . Identificeer de beste opvanglocatie in de buurt van waar je veel tijd doorbrengt, zoals thuis, werk en school. 

Zoek tijdens het woon-werkverkeer geschikte schuilplaatsen voor het geval van een ontploffing. Openbare gebouwen, bibliotheken, zelf kerken zijn een mogelijke schuilplaats.

Buitenruimtes , voertuigen, stacaravans bieden GEEN beschutting. Zoek naar kelders of het centrum van grote gebouwen met meerdere verdiepingen.

Zorg ervoor dat je een “Emergency Supply Kit” hebt voor plaatsen die je vaak bezoekt en waar je mogelijk 24 uur moet blijven. Deze bevat flessenwater, verpakt voedsel, noodmedicijnen, een handslinger of een op batterijen werkende radio bevatten om informatie te krijgen als de stroom uitvalt, een zaklamp en extra batterijen voor essentiële items. Vul deze kit voor een perioden van, indien mogelijk, drie of meer dagen.

Overleven TIJDENS een aanval

Als je wordt gewaarschuwd voor een dreigende aanval, ga dan onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde gebouw en ga weg van de ramen. Dit zal helpen bescherming te bieden tegen de ontploffing, hitte en straling van de ontploffing.

Als je buiten bent als er een ontploffing plaatsvindt , zoek dan dekking voor de ontploffing achter iets dat bescherming kan bieden. Ga met je gezicht naar beneden liggen om de blootgestelde huid te beschermen tegen de hitte en rondvliegend puin. Vermijd het aanraken van uw ogen, neus en mond, indien mogelijk. Als je een voertuig zit, stop dan veilig en duik weg in het voertuig.

Nadat de schokgolf voorbij is, ga je naar de dichtstbijzijnde, beste schuilplaats voor bescherming tegen mogelijke neerslag. Je hebt 10 minuten of meer om een ​​geschikte schuilplaats te vinden.

Zorg dat je binnen bent voordat de neerslag komt . De hoogste buitenstralingsniveaus van neerslag treden op onmiddellijk nadat de neerslag arriveert en nemen vervolgens af met de tijd.

Wat doen als je in veiligheid bent?

Onmiddellijk nadat je in een schuilplaats zit, nadat de neerslag arriveerde.

Verwijder verontreinigde kleding om neerslag en straling van je lichaam te verwijderen. Vermijd het aanraken van je ogen, neus en mond.

Neem een ​​douche of was met water en zeep om de neerslag te verwijderen van huid of haar dat niet bedekt was. Als je je niet kunt wassen of douchen, gebruik dan een doekje of een schone, natte doek om huid of haar dat niet bedekt was af te vegen. Handdesinfecterend middel beschermt niet tegen uitval. 

Reinig alle huisdieren die buiten waren nadat de neerslag arriveerde. Borstel de vacht van uw huisdier voorzichtig om eventuele neerslagdeeltjes te verwijderen en was je huisdier met water en zeep, indien beschikbaar.

Het is veilig om verpakte voedselproducten of items die zich in een gebouw bevonden te eten of te drinken. Gebruik geen voedsel of vloeistoffen die buiten onbedekt waren en mogelijk besmet zijn door neerslag.

Deze nucleaire bom, gebruikt op Nagasaki, had als codenaam “Fat man”. 40.000 doden tot gevolg.

Je huis, je schuilplaats

De meesten onder ons zijn niet in de mogelijkheid om een schuilkelder te bouwen. In veel gevallen is er zelfs geen kelder meer in huis waar je in zou kunnen schuilen. Wat kunnen we doen om thuis toch zo veilig als mogelijk te zitten?

Gevaren in verband met nucleaire explosies

Infoblad nucleaire aanvalOverheid VSBEKIJK
Infoboekje over hoe te reageren bij nucleaire aanval 1980Overheid USBEKIJK
Infoboekje over hoe te reageren bij nucleaire aanval 1960Overheid USBEKIJK
Mobiele versie afsluiten