De actualiteit van de afgelopen dagen liegt er niet om. De huidige situatie in de wereld is niet mooi te noemen!
Na de corona pandemie en nu de inval van Rusland in Oekraïne zijn veel mensen wakker geschud. Enerzijds kon het niet blijven duren, anderzijds is het nu echt wel tijd om na te denken over oplossingen.

Welke moeilijkheden liggen nog in het verschiet?

Hieronder geef ik een opsomming van moeilijkheden die ons, volgens mij, nog in het verschiet liggen. Ik beweer niet de waarheid in pacht te hebben, dus ik kan er (hopelijk) voor bepaalde dingen naast zitten. Toch ga ik me liever voorbereiden hierop dan stilletjes af te wachten tot het eventueel te laat zou zijn.

 • Torenhoge brandstofprijzen (en ze gaan niet direct naar beneden)
  De brandstofprijzen hebben omzeggens de kaap van €2 per liter overschreden. Het is een kwestie van dagen (dd: 3/3/22) voor het echt zover is. We kunnen uren palaveren over wat de oorzaak hiervan is, feit is dat regering over gans de wereld het niet geregeld krijgen. Maar, hoe kunnen we hierop inspelen?
  Wijzelf hebben een diesel wagen, deze kan je helaas, in BE, niet laten ombouwen naar CNG, dat kan enkel met een benzinemotor. Dat was een optie geweest, al moet gezegd zijn dat CNG ook al de prijs van €1,64/kg heeft bereikt. CNG heeft wel voordeel dat je meer kilometers kan doen met een KG vergeleken met een liter benzine/diesel.
  Alternatief vervoer is hier, volgens mij, een betere oplossing. (elektrisch) fietsen, motorfiets, scooter, enz.
  Deze hebben verschillende voordelen. Akkoord, in een motorfiets moet ook benzine, maar het verbruik van mijn motor ligt meer dan de helft lager dan mijn wagen, de verzekering is goedkoper en de aankoop van een doorsnee motor is lager dan deze van een auto. Onderhoud is niet goedkoper, maar de basis kan je eenvoudig zelf doen.
In maart 2022 tikt de benzineprijs twee euro aan.
 • Voedselprijzen schieten de lucht in (en ze gaan niet direct naar beneden)
  Met Oekraïne en Rusland als de graanschuur van Europa zitten we met een klein probleempje. Nog voor de inval was er sprake van hogere voedselprijzen. Fora en sociale media liegen er niet om. Mensen posten foto’s van aankoopbonnen met de vraag: “Is dit veel”. Kort geantwoord: Ja, het is veel. In 2021 zagen we al een stijging van omzeggens 20% op ons kasticket. Nu de toevoer van basisproducten in het gedrang komt zal de prijs van zogenaamde afgewerkte producten nog meer de lucht inschieten. Hierop kunnen we reageren door meer basis aan te kopen en zelf afgewerkte producten te bakken/maken. Voorbeelden zijn brood, yoghurt, kaas, Ketchup, mayonaise, enz.
 • Stijgende energieprijzen (en ze gaan niet direct naar beneden)
  Energieprijzen zijn ook zo’n verhaal. Ze schieten door het plafond en, eerlijk is eerlijk, regeringen over de hele wereld krijgen het niet geregeld. Met enkele belachelijke maatregelen zoals een verwarmingspremie van €100 of een BTW-verlaging elektriciteit (die ingaat in de zomer ’22) sturen ze de bevolking met een kluitje in het riet. Berichten van mensen die €600 voorschot betalen op hun energie zijn geen uitzondering meer. En nu is het hopen dat Rusland de gaskraan niet dichtdraait.
  Hier dezelfde vraag, hoe lossen we dit op? Moeilijkheid is hier dat we veel zelf niet in de hand hebben. Maar, toch zijn er enkele mogelijkheden: Simpel gezegd komt het neer op minder verbruiken. Koken op houtskool (op de BBQ dus), koken en verwarmen met hout (voor zolang nog toegelaten), palletkachel (voor zolang de pallets nog betaalbaar blijven, vraag en aanbod, weet je wel), LED verlichting, isolatiefolie achter de radiatoren, thermostaat enkele graden lager, enz.

Heb jij nog nuttige tips en ideeën om te besparen?
Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: