Wie zelfvoorzienend zegt, denkt aan grote lappen grond met een boerderij om in je eigen behoeften te kunnen voldoen. Het is een imago die overgewaaid is uit de Verenigde Staten waar de typische homesteaders hun landerij hebben op de Noord-Amerikaanse vlakte.
In zowel België als Nederland vinden we weinig uitgestrekte vlakten, dus moeten we op zoek naar andere oplossingen.

Zelfvoorzienend zijn in de stad hoeft helemaal geen probleem te zijn, integendeel.
In dit artikel 7 tips over hoe je zelfvoorzienend wordt in de stad.

DE ESSENTIE
– Klein starten kan helpen om de moed niet te verliezen.
– Zelf groenten kweken om in je voeding te voorzien.
– Je hebt geen groot stuk land nodig om zelfvoorzienend te zijn.
– Denk na over wat je zelf kan koken en maken.

Start klein

Wie zelfvoorzienend wil zijn hoeft dat niet onmiddellijk op alle vlakken te zijn. Wees zelfvoorzienend in iets en dat is al een hele stap. Denk hierbij aan je eigen brood bakken, regenwater gebruiken of enkele kippen in de achtertuin die je van eieren voorzien.

Leer “oude” technieken

Onze grootouders waren in essentie zelfvoorzienend. Ik kan me goed herinneren hoe oma brood bakte, terwijl opa in de schuur een herstelling deed. Mede door de oorlogsjaren die ze meemaakten waren ze goed op de hoogte van hoe ze te werk moesten gaan. Meer en meer gaat deze kennis verloren.

Zorg er wel voor dat je je beperkingen realiseert, je homesteading-reis zal lang leuk blijven als je elk uur dat je wakker bent besteedt aan het maken van alles. Leer naaien, haken en breien. YouTube heeft tegenwoordig een aantal geweldige instructievideo’s, het is gemakkelijk om deze te bekijken, opnieuw te bekijken, te pauzeren en op te slaan tot het lukt.

Kunnen naaien is goud waard!

Kweek waar je maar kunt en geen gras

Tenzij je op een appartement woont heb je waarschijnlijk een stukje gras liggen aan je huis. Gras in de tuin is netjes, maar veel heb je er niet aan. Onze tuin is door de tijd heen getransformeerd van 200m² gras naar 20m². De hond moet z’n plasje kunnen doen natuurlijk.
Alle andere ruimte wordt tegenwoordig gebruikt om groenten te kweken, bijvriendelijke bloemen te planten, groenten in potten te kweken en opslag in de vorm van een tuinschuur.

Sommigen onder ons hebben het moeilijk om ruimte te vinden om hun voedsel te verbouwen. Gemeenschappelijke volkstuinen tuinen zijn vaak een uitstekende oplossing om te kweken op een klein stukje land.

Gebruik elke beschikbare ruimte en rust deze uit met potten. Plots wordt die op het zuiden gerichte muur in de zon een thuis voor tomaten en bonen. Heb je een plat dak, dan verander je die ruimte in een mum van tijd in een tuin. Hou wel rekening met de draagkracht van het dak natuurlijk

Zelfs een kleine patio of een parkeerplaats die ongeveer zes uur per dag zon krijgt, kan worden omgevormd tot een bloeiende, groeiende plaats. 

Gras is netjes, maar veel heb je er niet aan.

Koop correct

Als je producten koopt, koop ze dan in de juiste periode. Aardbeien en tomaten in putje winter zijn niet logisch. Deze komen uit verwarmde serres of zelfs van de andere kant van de wereld! Koop seizoensgroenten en fruit.
Als je alleen eet wat in onze regio dat het seizoen groeit, heb je een enorme impact op het milieu en krijgt het voedsel wat je eet optimale voedingsstoffen omdat het wordt geplukt op het moment dat het rijp is.

Koop producten in het juiste seizoen.

Begin met zelf te koken

Mensen koken niet meer zo veel als vroeger. Nu gaan ze uit eten of bestellen eten zonder zich al te veel zorgen te maken over waar hun eten vandaan komt, hoe het is bereid en gekookt, en of het gezond is, ook al smaakt het fantastisch.

Wat dacht je ervan om te toveren met de potten en pannen die je een tijdje geleden hebt gekocht? Zelf koken bespaart niet alleen geld, maar geeft je ook volledige controle over de ingrediënten, bereiding en hygiëne. Klinkt als een grote uitdaging? wat dacht je ervan om kooklessen bij jou in de buurt te volgen of vrienden uit te nodigen om te koken, recepten te delen en meer.

Naast zelf maaltijden koken kan je natuurlijk nog andere dingen zelf gaan doen in je eigen keuken. Denk hierbij aan:

Voor andere homestead recepten kan je terecht op deze pagina

Zelf koken is weten wat je eet.

Begin met bewaren

Onze grootouders vertrouwden vroeger op invriezen, drogen en inblikken om voedsel te bewaren voor tijden van schaarste of om alles te hebben wat ze nodig hadden of wilden overleven tijdens de wintermaanden. Voor jou, de “stadsboer”, zijn deze methoden voor het bewaren van voedsel het perfecte middel om je oogst te bewaren.

Wat dacht je ervan om fermentatie eens te proberen? Behalve dat het een eenvoudige methode is om voedsel te bewaren, kan fermentatie ook de spijsvertering bevorderen, aangezien gedeeltelijke “vertering” al betrokken is bij het proces van voedselfermentatie.

In het verleden, toen koelkasten of moderne pasteurisatietechnieken niet beschikbaar waren, werd voedsel gefermenteerd om het voor een lange tijd te bewaren. Het betekende het voedsel van zuurstof werd afgesloten en het “in te leggen” door zout (melkzuurgisting), azijn (azijnzuurgisting) toe te voegen of zijn eigen alcoholische fermenten te laten ontwikkelen.

Fermenteren en inmaken zijn twee technieken die perfect in
eigen keuken kunnen.

Probeer composteren eens

Geen enkele tuin wordt een succesvol project zonder compost, en de alchemie om afval in zwart goud te veranderen om de vruchtbaarheid van je grond te verbeteren, zou bovenaan je lijst moeten staan ​​met vaardigheden om te leren.

Het bouwen van een eenvoudige compostbak voor uw tuin kan net zo eenvoudig zijn als het aan elkaar nagelen van een houten planken, of nog beter, gebruik houten pallets als deze beschikbaar zijn. Als je geld over hebt, kun je een plastic compostbak kopen die is uitgerust met een deksel. Zo’n aankoop houdt niet alleen ongedierte op afstand, maar ook je bezorgde buren.

Je kunt ook een wormenbak krijgen, gedefinieerd als een bescheiden composteersysteem die binnenshuis wordt gebruikt en onderhouden. De wormen zullen helpen om al je kleinere keukenresten om te zetten in vermicompost, waarvan velen zweren dat het een van de beste grondverbeteraars is die je kunt kopen.

Als derde kan je ook een Bokashi-bak starten. Hierbij worden je gekookte voedselresten omgezet in een bokashi thee. Het verteerde deel kan je daarna ingraven in de moestuingrond.

Bokashi bak in de keukenkast. Geen geur en geen overlast.

Conclusie
Zoals je kan lezen kan je vanuit je appartement of je stadstuin héél wat zelf doen. Zelfvoorzienend leven staat dus niet gelijk aan enkele hectare grond die je nodig zou hebben.
De (voor-)stad is zeker geen belemmering om zelfvoorzienend te leven.

Zelf andere tips om zelfvoorzienend te zijn in de stad?
Laat het weten in een reactie onderaan!

Een gedachte over “7 tips om zelfvoorzienend te zijn in de stad”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: