Vorige week kregen we het bericht dat de broodprijs omhoog zou gaan. Enkele dagen later was dat ook effectief het geval. Brood ging vanaf dat moment €0,30 duurder over de toonbank bij de bakker.
Veel zelfvoorzienende mensen glimlachten bij dit nieuws, want zij werden immers niet geraakt door deze prijsstijging. Niets is minder waar natuurlijk, want de bakker laat zijn prijs stijgen omdat de grondstoffen en de energieprijzen stijgen.
Ook thuis, op de homestead, hebben we hiermee te maken. De prijs voor bijvoorbeeld het meel wat we aankopen, om brood te bakken of pasta te maken, gaat immers voor ons ook omhoog. Naast het feit dat er bepaalde winkelrekken leeg beginnen te staan. Daarom deze vraag: Is er voedselschaarste op komst?

DE ESSENTIE
 • Tot dusver is er nog geen sprake van schaarste.
 • Veel consumenten vrezen voor schaarste en slaan massaal bepaalde producten in.
 • Een voorraad op peil houden kan momenteel een goeie strategie zijn.

Is er voedselschaarste?

Momenteel, (eind maart 2022) kunnen we nog niet van voedselschaarste spreken. Toch komen er verschillende signalen naar boven dat dit wel eens (snel) het geval zou kunnen zijn.

 • De winkel waar ik meel en andere bakbenodigdheden koop laat me weten dat grootverpakkingen niet meer in de winkel liggen, wegens niet meer leverbaar. Ook grote leveranciers stoppen met het aanleveren van dergelijke verpakkingen. De kleine verpakking zijn er tot nader order wel nog. Vermoedelijk beginnen meelleveranciers voorrang te geven aan bakkers en industrie.
 • In de supermarkt zien we bordjes opduiken waarin men vriendelijk verzoekt om geen grote hoeveelheden aan te kopen. Men heeft dus duidelijk schrik dat de bevolking gaat hamsteren, net zoals we zagen aan het begin van de Corona crisis in maart 2020.
  Niet enkel bij meel zien we deze bordjes hangen. Ook bij olie en pasta vinden we ze terug. Zo was er vandaag, 22/3, geen spaghetti meer te vinden in onze supermarkt (zie foto).
  Momenteel horen we nog berichten dat het personeel niet de tijd heeft om snel genoeg aan te vullen. Dit klopt, volgens mij, deels. Feit dat de aanvoerketen ergens is onderbroken lijkt me een grotere oorzaak te zijn.
Het rek met pasta is bijna leeg. Enkel de “strikjes” en Gnocche vallen blijkbaar niet in de smaak.
 • Enkele grote industriële bakkerijen vrezen dat ze binnenkort niet voldoende meel meer hebben om brood te produceren. Deze bakkerijen zeggen het als volgt: “De beschikbaarheid van tarwe was in de voorbije jaren al matig en nu is het hek helemaal van de dam door de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert.”
  Laat ons eerlijk zijn, een producent van brood zal niet zomaar met dergelijke uitspraken naar buiten komen. In vet voorjaar 2022 betalen bakkers twee keer zoveel voor hun meel als in dezelfde periode in 2020. Een prijsstijging van 100% in twee jaar tijd dus.
 • Een andere producenten verwacht om binnen afzienbare tijd zonder zonnebloemolie en eieren te vallen. Men bekijkt welke producten ze daarom, tijdelijk, uit het assortiment moeten schrappen.

Op welke manier kunnen we schaarste herkennen?

We kunnen dus uit bovenstaande feiten afleiden wanneer er echte schaarste begint op te treden:

 • Lege(re) winkelrekken;
 • Hogere prijzen;
 • Producten die uit de uit productie gaan;
 • Men verklaard regelmatig in de media dat er geen probleem is;
 • Aangepaste verpakkingen (kleiner en duurder).

Wanneer zal de schaarste komen?

Dit is de vraag van één miljoen. Wie hierop kan antwoorden, heeft een stap voor. Maar ik denk niet dat wij hierop concreet kunnen antwoorden. De schaarste begint zich stilaan te vormen, daar ben ik wel van overtuigd. Dit alles zien we gebeuren met een hyperinflatie die in onze nek blaast. Het zal kwestie zijn van alles in de gaten te houden en je eventuele voorraadkasten op peil te houden.

Nu al uitkijken naar alternatieven is ook aangeraden:

 • Brownie zonder bloem;
 • Pralines;
 • Havermoutkoeken;
 • Havermoutbrood;
 • enz.

Dit artikel is er niet op paniek te veroorzaken! Zie het als een neutrale
kijk op wat er momenteel aan het gebeuren is.
Heb je zelf nog een ervaring, idee of een mening?
Laat het weten onderaan deze pagina!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: