Moestuiniers dromen vaak van mooie, sappige rode tomaten in de moestuinkas. In dit artikel vertel ik stap voor stap hoe je kan tomaten kweken in de achtertuin en kilo’s aan oogst hebben.

DE ESSENTIE
 • Gebruik van “sterke” rassen geeft je meer zekerheid.
 • Afharden is een essentieel onderdeel van het kweken van je planten.
 • Dieven van de planten om energieverlies te vermijden.
 • Planten ondersteunen en/of opbinden om knakken te voorkomen.

Stap 1: voorzaaien

Vanaf 15 maart kan je starten met het voorzaaien van je tomatenplanten. Dit kan je doen in speciale zaaigrond of in zelf gemaakte zaaigrond. Deze kan je maken door ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand te mengen. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand.

Kies ook “stevige” rassen. Ga niet direct van start met speciale rassen. Die vragen over het algemeen ook wat meer speciale aandacht. Ik koos dit jaar (opnieuw) voor:

 • CONSOLE F1
  Vroeg ras met trossen van 6 à 8 vruchten, vruchtgewicht 100 à 120 g. Geeft zeer hoge opbrengsten van ronde, vaste, dieprode tomaten. Zeer gezonde groeier. Dit is een F1 zaad.
 • MONEYMAKER
  Kogelronde tomaat, voor binnen- en buitenteelt.
 • SAN MARZANO 2
  De echte Italiaanse vleestomaat, vooral gebruikt in sauzen en salades. Geschikt voor binnen en buiten (op een goed beschutte, zonnige plaats). Sterk ziektebestand.

Zaai de plantjes in kleine potten. Ik verdeel 3 à 4 zaden per potje. Op die manier ben ik steeds zeker dat er in elk potje wel een plantje komt die sterk genoeg is.
Hou de grond vochtig, maar niet te nat. Probeer er ook op te letten dat de temperatuur niet teveel schommelt. Na een kleine week zullen de eerste blaadjes boven de grond komen.

Vanaf het moment dat de blaadjes boven komen plaats ik mijn zelfgemaakte groeilamp boven de bak. Hou ook hier de grond vochtig.
Ikzelf kweek zowel tomaten binnen als buiten, in volle grond en in potten.

Tomatenplantjes genieten van de lentezon.

Stap 2: Afharden

Het begint nu op echte plantjes met blaadjes te lijken, maar ze hebben op dit moment nog geen weerstand. De plantjes zijn opgegroeid in een constante omgeving van temperatuur en licht. Vanaf begin mei kan je de plantjes stilaan beginnen afharden.

Afharden doen we door de planten overdag buiten te zetten. Kies een mooie dag, zonder regen en wind, en zet ze een paar uurtjes buiten. Plaats de planten niet niet in de volle zon en hou in de gaten dat de temperatuur ’s nachts niet onder de 10 graden zakt. Als je dit een week lang iedere dag doet, zijn de plantjes krachtpatsers geworden en zijn ze klaar om naar buiten te gaan.

Geef de planten bij het afharden ook meteen een steunstok. Dan hoef je straks de wortelgroei niet te verstoren.

Stap 3: De weide wereld in

Vanaf eind mei en gans juni mogen de planten dan eindelijk de grond in. Ze kunnen zowel in volle grond geplaatst worden of in potten. De opbrengst in volle grond zal, naar ervaring, wel merkelijk hoger zijn. Als je in volle grond plant, zet de planten dan 65 centimeter uit elkaar. Op die manier kan de wind tussen de planten spelen en de bladeren droog blijven. Hierdoor verminderen we het risico op ziekten.

Meest voorkomende ziekten op tomaten zijn: Aardappelziekte, kanker, botrytis, bladvlekkenziekte, verwelkingsziekten, kurkwortel, slaapziekte en voetrot.

Daarnaast kunnen ook plagen optreden. Bij tomaten zien we: Virusziekten, spint, wortelknobbel, aaltjes, witte vlieg en bladluizen.

Tomaten kunnen ook zonder afdak gekweekt worden. Je hoeft dus niet speciaal een kas aan te kopen om ze te kweken. De opbrengst in de kweekkas is wel hoger natuurlijk.

Stap 4: Verzorgen

 • Opbinden: Wanneer de tomatenplant groter wordt kan je beginnen met het opbinden van de planten. Je kunt hiervoor stokken, tomatenspiralen of speciale tomatenrekjes gebruiken. Zo voorkom je dat de stelen breken onder het gewicht van de tomaten.
 • Tomatenplanten hebben nood aan een zonnige plaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond.
 • Geef altijd water onderaan de plant. Hierdoor heb je minder op schimmelziekten.
 • Geef ook beter 1x in de week veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Zo krijgen je planten langere, diepere wortels.
 • Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Daarna geef je ze matig water, anders barsten de vruchten open!
 • Tomatenplanten kun je best iedere week te ‘dieven’. Dat is het verwijderen van de nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. Deze vragen enkel energie aan de plant en brengen geen opbrengst.
 • Het bestuiven gebeurt normaal door insecten. Je kan een handje helpen door regelmatig aan de planten lichtjes te schudden. Hierdoor kan het stuifmeel zich verspreiden.

Stap 5: Oogst

 • In augustus, zijn de eerste tomaten rijp om te oogsten.
 • Pluk ze boven het kroontje, door het kroontje aan de tomaat te laten blijven ze langer vers.
 • Wanneer in de maand september de temperaturen weer zakken kan je de nog niet gerijpte tomaten plukken en binnen verder laten rijpe.

Tijdlijn voor het kweken van tomaten

Maart – April

Voorzaaien binnenshuis

Zaai de plantjes in kleine potten. Ik verdeel 3 à 4 zaden per potje. Op die manier ben je zeker dat er in elk potje wel een plantje komt die sterk genoeg is.

Mei

Afharden

Zet de planten overdag buiten. Kies een mooie dag, zonder regen en wind, en zet ze een paar uurtjes buiten. Plaats de planten niet niet in de volle zon en hou in de gaten dat de temperatuur ’s nachts niet onder de 10 graden zakt.

Mei – Juni

Uitplanten

Vanaf eind mei en gans juni mogen de planten dan eindelijk de grond in. Ze kunnen zowel in volle grond geplaatst worden of in potten.

Juni – Juli

Verzorgen van de planten

Voldoende water, regelmatig dieven en helpen met bestuiven door de planten te “schudden”

Augustus

Oogst

Vanaf augustus kunnen de tomaten geoogst worden. Pluk ze boven het kroontje.

Rode tomatenvrucht aan de tomatenplant.
San Marzano tomaat aan de plant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: