Je hebt misschien gemerkt bij het vlees in de toonbank, of bij het kopen van een doos koekjes, of wanneer de kassier de prijs voor je wekelijkse boodschappen zegt, de voedselprijzen zijn gestegen. Maar, Waarom is voeding plots zo duur?

Op een bepaald niveau is dit niet verrassend. Prijsstijgingen van voeding gebeuren namelijk van nature. Ooit kon je een reep chocolade kopen voor enkele centen en met één muntstuk kon je een drankje uit een automaat halen. Het verschil tussen de voedselprijzen in de afgelopen decennia en nu is grotendeels een product van de inflatie van de euro, die de prijzen gestaag omhoog laat gaan. 
Meestal gebeurt dit in een nauwelijks waarneembaar tempo, en wordt het maar duidelijk als we de verschillen in voedselprijzen over jaren of decennia bekijken.

Dit afgelopen twee jaar zijn de dingen echter anders, zoals je waarschijnlijk zelf ook al hebt gemerkt.

De essentie
  • Vraag en aanbod veranderden in 2020.
  • Belasting op invoer speelt mee.
  • Het Rusland – Oekraïne conflict zorgt voor onzekere oogsten.
  • Kosten voor energie en arbeid zijn enorm gestegen

Veranderingen in vraag en aanbod sinds maart 2020

In het derde jaar van de COVID-19-pandemie blijft de uitbraak de stroom van producten en voedsel beïnvloeden. 

Het begin van de pandemie in maart 2020 verstoorde de lokale en wereldwijde productie en veroorzaakte problemen met de toeleveringsketen. Je herinnert je misschien de sluiting van fabrieken die levensmiddelen produceren door Covid uitbraken onder het personeel.

In het hele land, en met uitbreiding in heel Europa, hebben door de pandemie veroorzaakte verstoringen van de toeleveringsketen bijgedragen aan de stijging van de voedselprijzen. 

Het Chinese tarief

Enkele jaren geleden heeft Europa de tarieven op uit China geïmporteerde goederen ‘drastisch’ verhoogd. invoerbelasting op producten hebben een directe impact op de eindprijs.
Deze prijsstijgingen worden in wezen doorberekend aan de consument. Een invoerbelasting is in wezen een belasting op consumentenproducten.
In 2020 importeerde Europa voor 4,8 miljard aan voedingsproducten uit China.

Taxatie op invoer in gestegen.

Oorlog op het continent

Op de laatste vrijdag van maart begonnen Oekraïense boeren hun velden in te zaaien met mais, zonnebloemen en tarwe. Hoopgevend nieuws voor de andere landen die Oekraïne hebben als de “graanschuur” van de wereld. Maar, blijdschap veranderde al snel in paniek toen de landbouwminister van Oekraïne liet verstaan dat slechts de helft van de normale hoeveelheden werden gezaaid. Daarnaast is men door de oorlogssituatie niet zeker van oogst. Enerzijds omdat er brandstoffen nodig zijn om te kunnen oogsten. Anderzijds moet het wel geoogste graan via de eventueel belegerde havens nog geëxporteerd kunnen worden.

De gevolgen van een deze oorlog kunnen dramatisch zijn. Want, ook al produceert Oekraïne “slechts” 3% van de wereldproductie, kleine tekorten tot voor grote prijsstijgingen zorgen.

Hebben boeren voldoende brandstof om te kunnen oogsten?

Energie en arbeid

Als voorbeeld nemen we een industriële bakkerij. De bakkerij maakt gebruik van ovens om het brood en andere producten te bakken. Door de hoge energieprijzen zal de producent deze energiekost doorrekenen aan de consumenten. Daarnaast gaat de prijs van arbeid (het uurloon van de arbeiders) omhoog. Ook deze prijs zal de producent doorrekenen aan de consument. We spreken van een inflatie. Maar, de brandstofprijs om de broden van de fabriek naar de supermarkt te rijden is ook verhoogd (naast het loon van de chauffeur). Ook deze prijs rekent de transporteur door. Levensduurte stijgt en de regering(en) beslist om de lonen te verhogen, in België beter bekend als de indexering. De cirkel is rond met deze indexering en alles start van voren af aan.

Conclusie

We kunnen besluiten dat niet één reden de oorzaak is. Het is een combinatie van alle bovenstaande redenen en nog enkele andere die niet zomaar snel even kunnen geschreven worden. Zie het als een perfecte storm. Momenteel zitten we in een scenario die de perfecte storm kan veroorzaken. Die perfecte storm geven we de naam hyperinflatie.

Wat zijn jouw ervaringen met de prijsstijgingen?
Laat het weten in een reactie onderaan!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: