Wat is een recessie?

Een recessie is een neergang in de economie. Op grotere schaal betekent dit dat bedrijven geld verliezen en dat de industrie twee kwartalen – of zes maanden – op rij minder producten produceren. Komt er een recessie in 2022? Hoe ga je ermee om?

Wat betekent een recessie voor ons, de “gewone” mensen? Recessies worden doorgaans gekenmerkt door een hogere werkloosheid, lonen die niet stijgen, dalende huizenprijzen en een neergang van aandelen op de aandelenmarkt en andere beleggingen.

Hoe kunnen we ons voorbereiden op een recessie: alles wat je nu kunt doen

1. Maak een financieel plan. 

Geld heeft invloed op bijna elk deel van ons leven. Als we gestrest zijn over financiën, lijden ons gezin, onze relaties en zelfs ons fysieke welzijn hier onder. Als je vóór een recessie in 2022 je financiën op orde krijgt, kan je de controle over je leven behouden. 

2. Leef altijd zuinig

Als je financiële stabiliteit wilt bereiken EN behouden, is zuinig leven een groot deel van de oplossing. Begin met het bijhouden van gebruikelijke uitgaven en zoek vervolgens uit waar je kunt besparen. Plan je maaltijden thuis in plaats van uit eten te gaan, zeg terugkerende abonnementen op die je niet meer gebruikt en streef ernaar om onnodig online winkelen binnen de perken te houden.

Lees: 34 tips om goedkoper te leven in 2022 

3. Zorg voor een spaarbuffer

Kan jij een onverwachte uitgaven opvangen? Een spaarbuffer kan je zien als een noodfonds die je aanspreekt op momenten dat het echt niet anders kan. Een goeie spaarbuffer komt overeen met de nettolonen van 3 tot 6 maanden op je spaarrekening. Verdien je €2000 en verkies je de buffer van 3 maanden, dan is je spaarbuffer idealiter €6000. Ga je liever voor 6 maanden? Dan spreken we over €12000. Het is slim om een ​​noodfonds te starten, zodat je extra geld hebt, zelfs als je ontslagen wordt.   

4. Verkoop spullen die je niet (meer) nodig hebt 

Waarom zou je je ongebruikte spullen in een kast laten liggen als je er geld van kunt maken? Denk bijvoorbeeld aan verkopen via pandjeshuizen, tweedehands sites, en zoek uit hoe je goud , juwelen en zilver online kunt verkopen.

5. Zorg voor een bijbaantje om meerdere inkomstenstromen te krijgen. 

Als je je baan verliest tijdens een recessie (of wanneer dan ook), loont het (letterlijk) om een ​​bijbaantje of back-upbaan te hebben voor een extra inkomstenstroom.

6. Bewaar voedsel en water.

Voorraad van water en niet-bederfelijke voedingsmiddelen. Door groot in te kopen kan je op de lange termijn geld besparen. Het helpt ook om maaltijden te plannen, zodat je niet in de verleiding komt om op een drukke avond iets te bestellen, wat meer geld kost.

Denk er wel aan, ik herhaal het tot vervelens toe, koop geen dingen die je niet eet!

Lees: Is volledig zelfvoorzienend leven nog mogelijk?
Lees: 18 tips om zelfvoorzienend te worden

7. Prioriteren en schulden afbetalen

Als je schulden hebt op kredietkaarten, studieleningen, consumentenkredieten of andere uitgaven, overweeg dan om je saldo af te betalen! Leg je kredietkaarten even in de schuif en gebruik ze niet. Kortom, probeer je schulden tot een minimum te beperken!

8. Vermijd of stel grote aankopen uit

Tijdens een recessie is er een groter risico dat je je baan verliest*. Daarom is het niet slim om grote aankopen te doen of nieuwe schulden op te bouwen die je misschien niet kunt afbetalen. Stel de aankoop van die nieuwe smartphone op afbetaling even uit 😉

De ene sector wordt bij een recessie natuurlijk harder getroffen dan de andere. Denk na of je in een primaire of niet-primaire sector werkt en houdt rekening met elk scenario.

Lees: Simpel leven, Less is more

9. Identificeer ondersteuningssystemen/netwerk

Bedenk een plan voor wat je gaat doen en waar je heen gaat als je je baan verliest of, in een echt slecht scenario, zonder woonruimte komt te zitten. Kans is immers groot dat je dat niet in je ééntje kan oplossen. 

Zitten we vandaag, in 2022, in een recessie?

We bevinden ons momenteel niet in een recessie, maar het risico op een recessie is toegenomen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne , met stijgende energieprijzen, stijgende winkelprijzen en de pogingen van de centrale banken om de inflatie te bestrijden door de rentetarieven te verhogen.

Het National Bureau of Economic Research Business Cycle Dating Committee heeft aangekondigd dat de uitbreiding van 128 maanden (de langste in de Amerikaanse economische geschiedenis) in februari 2020 eindigde . 

Wat gebeurt er tijdens een recessie?

 1. Bedrijven bezuinigen op uitgaven in een poging om de winst te behouden.
 2. Arbeidsmarkt stopt of vertraagt, verhogingen en bonussen worden aangescherpt.
 3. Mensen, bezorgd over hun baan en investeringen, geven minder uit aan alles, van voedsel tot nieuwe huizen en auto’s, en discretionaire artikelen zoals reizen, geschenken, woninginrichting, elektronica en kleding.
 4. Overheden hebben minder belastinginkomsten om in hun gemeenschappen te investeren.
 5. De aandelenmarkt, de staatsschuld en de huizenprijzen blijven allemaal lijden onder economische druk.

Het verschil tussen recessie en depressie?

Over het algemeen is er tijdens een recessie minder economische activiteit. Doorgaans volgt de algemene financiële markt wanneer de aandelenmarkt daalt en de huizenprijzen dalen:

Een depressie is een ernstige en langdurige neergang van de economische activiteit, doorgaans gedefinieerd als een periode van drie jaar of langer en/of een daling van het reële bruto binnenlands product (bbp) van ten minste 10%.

Een economische depressie wordt gekenmerkt door:

 • Hoge werkloosheid
 • Lage inflatie – of zelfs deflatie (wanneer de prijs van artikelen daalt)
 • Bearmarkt voor aandelenmarkt (aandelen kelderen)
 • Niet meer kunnen afbetalen van kredieten voor particulieren, bedrijven en overheden
 • Faillissementen
 • Minder beschikbaar tegoeden
 • De rijken hebben de neiging om meer te sparen tijdens een depressie

Inflatie en recessie: zijn ze gerelateerd?

Hoewel inflatie niet direct een recessie veroorzaakt, kunnen maatregelen ter bestrijding van inflatie tot een recessie leiden. 

Inflatie is een maatstaf voor de stijgende kosten van goederen in de economie en wordt vaak gevoed door hoge productiekosten en een grotere vraag naar producten. Wanneer de inflatie te snel stijgt, kan de Centrale Bank de rente verhogen om de vraag van kopers te vertragen. Dit zagen we in de afgelopen weken reeds gebeuren in verschillende landen.

Als de uitgaven afnemen na een renteverhoging, reageren bedrijven door prijzen te verlagen en de productie te vertragen, wat kan leiden tot ontslagen of salarisverlagingen. Deze daling van de economische activiteit gedurende meerdere maanden staat bekend als een recessie. 

Positieve effecten van een recessie

Raar, maar waar, er zijn ook positieve effecten aan een recessie. Een recessie maakt deel uit van een natuurlijke, gezonde cyclus van een economie:

 • Mensen hebben de neiging om meer geld te sparen tijdens een recessie.
 • Mensen winkelen minder tijdens een recessie, wat goed is voor het milieu.
 • De rente wordt verlaagd, wat fijn is als je geld moet lenen, ook voor een hypotheek.
 • “Zwakkere” bedrijven sluiten, wat betekent dat sterkere bedrijven meer kans hebben om te overleven.
 • Er zijn veel financiële kansen door lagere prijzen in het algemeen – inclusief de mogelijkheid om aandelen, onroerend goed en bedrijven tegen gereduceerde prijzen te kopen.

Negatieve effecten van een recessie

Natuurlijk zijn er negatieve effecten van een recessie, waarvan de meest voorkomende zijn: 

 • Hogere werkloosheidscijfers
 • Lagere lonen en salarissen
 • Lagere huizen- en aandelenkoersen
 • Verhoogde overheidsuitgaven

Conclusie

Er is dus wel wat wat je kan doen om een recessie het hoofd te bieden. Maar wacht er niet te lang mee. Recessie is een “systeem” wat exponentieel is, dat wil zeggen dat het niet gestaag verloopt. Het kan snel ontsporen.

Momenteel (april 2022) zitten we op een punt dat de zenuwachtigheid. Bedrijven beginnen productie aan te passen, banken verhogen rentes, winkelkarretjes worden duurder en energieprijzen schieten door het plafond en werkgevers proberen om de loonstijgingen te vermijden. Politiek probeert men oplossingen uit de mouw te schudden. Tot op heden lijkt het allemaal weinig effect te hebben.

Waar we vorig jaar een brood kochten voor €2, kopen we nu 3/4 van een brood voor diezelfde €2. Onze twee euro is dus minder waard geworden.

Een gedachte over “Recessie in 2022? Hoe ga je ermee om?”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: