In een trage economie of een regelrechte recessie is het het beste om op uw uitgaven te letten en geen onnodige risico’s te nemen die je financiële doelen in gevaar kunnen brengen. Een recessie kan je persoonlijke financiën schaden. Maar, welke risico’s moeten we vermijden tijdens een recessie? Als je voorbereid bent en een paar eenvoudige stappen neemt om je risico’s te verminderen, kan je de economische storm doorstaan. Hieronder staan ​​enkele van de financiële risico’s die iedereen tijdens een recessie zou moeten vermijden. 

Houten huis op blad papier met sleutels
Let op met borgstelling

Borgstelling geven

Borgstelling geven voor een lening kan een zeer riskante verbintenis zijn, zelfs in economisch gunstige tijden. Als de lener niet aan de vereiste betalingen voldoet, moet de borgsteller ze mogelijk in plaats daarvan voldoen. Tijdens een economische neergang zijn de risico’s verbonden aan het borg staan voor een schuld zelfs nog groter, aangezien zowel de lener als de borgsteller een verhoogde kans lopen om hun job te verliezen of een daling van het bedrijfsinkomen te zien.

Een hypotheek met variabele rente nemen

Bij het kopen van een woning kan je ervoor kiezen om een ​​hypotheek met variabele rente af te sluiten. In sommige gevallen is deze stap zinvol (zolang de rente laag is, blijft de maandelijkse betaling ook laag). Rentetarieven dalen meestal vroeg in een recessie en stijgen later als de economie zich herstelt of als de inflatie door het dak gaat. Dit betekent dat het variabel tarief voor een lening die tijdens een recessie wordt afgesloten, waarschijnlijker zal stijgen zodra de neergang voorbij is. 

Nieuwe schuld aannemen

Het aangaan van nieuwe schulden, zoals een autolening, eigen vermogen of studielening, hoeft geen probleem te zijn in goede tijden wanneer je genoeg geld kunt verdienen om de maandelijkse betalingen te dekken en toch te kunnen sparen. Maar wanneer de economie verslechtert, nemen de risico’s toe, inclusief het risico dat je wordt ontslagen of bedrijfsinkomsten verliest. Als dat gebeurt, moet je misschien een job – of zelfs verschillende jobs- nemen die minder loon opbrengen, wat je vermogen om je schuld te betalen zou kunnen aantasten .

Kortom, als je overweegt schulden aan je financiële balans toe te voegen, begrijp dan dat dit je financiële situatie moeilijker kan make als je inkomen daalt. Nieuwe schulden aangaan in een recessie is riskant en moet met voorzichtigheid worden bekeken. Betaal contant als je kunt, of wacht met grote nieuwe aankopen.

Man met geldzak op de rug die die euro's opraapt.
Maak geen nieuwe schulden

Je job als vanzelfsprekend beschouwen

Tijdens een economische vertraging kunnen zelfs grote bedrijven onder grote financiële druk komen te staan, waardoor ze op zoek gaan naar kostenbesparingen. In veel gevallen blijken deze besparingen een ontslagronde te zijn.

Omdat jobs tijdens een recessie zo kwetsbaar worden , kunnen werknemers het niet als vanzelfsprekend beschouwen om een ​​andere baan te vinden. Oudere werknemers die tijdens een recessie met pensioen gaan, kunnen hun inkomen zien dalen en hun pensioenportefeuille zien verdampen op het moment dat ze beginnen af ​​te bouwen.

Risicovolle investeringen doen

Deze tip is van toepassing op ondernemers. Hoewel je altijd aan de toekomst moet denken en aan manieren om je bedrijf te laten groeien, is een economische vertraging misschien niet het beste moment om risicovolle “weddenschappen” te sluiten. Aan het begin van een recessie is niet het moment om je nek uit te steken. Later, als de economie tekenen van een duurzaam herstel begint te vertonen, kan je opnieuw groots gaan denken. 

Vermijd vooral investeringsprojecten waarbij je nieuwe schulden moet aangaan om ze te financieren.

Lenen om ademruimte toe te voegen of voorraad te vergroten klinkt misschien aantrekkelijk, vooral omdat de rentetarieven tijdens een recessie waarschijnlijk laag zijn. Maar als het bedrijfsleven blijft vertragen, zoals tijdens een recessie, kan je de rente misschien niet op tijd betalen. 

Conclusie

Je hoeft niet in paniek te raken bij een economische vertraging, maar je let best wel op je uitgaven en wees daarnaast op je hoede voor het nemen van onnodige risico’s. Zelfs te midden van een aanzienlijke economische neergang, zijn er veel positieve stappen die je kan nemen om je situatie te verbeteren en het leven recessiebestendig te maken . Denk aan het opstellen van een realistische begroting , het opzetten van een noodfonds en het genereren van extra inkomstenbronnen.

Een overzicht van recessies die in het verleden plaatsvonden kan je HIER vinden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: