Voordat we onze keuken renoveerden, had ik een mini keukentje met welgeteld 1m² werkblad en 5 kasten. Tegenwoordig zijn we gezegend met veel kast- en aanrechtruimte in de keuken. Onze keuken is het hart van huis.

Maar terwijl we werken aan onafhankelijker leven, zie ik ons ​​die kostbare kastruimte opvullen. Terwijl ik probeer om materiële bezitting te verminderen, is de keuken een plek waar ik probeer om wat we nodig hebben direct bij de hand te hebben. Hier zijn enkele items die ik essentieel vind in een zelfvoorzienende keuken. Bij elk product (die ik zelf gebruik) staat een affiliatie link naar Amazon.nl

Messen

Een goede messenset is essentieel voor elke keuken, maar vooral in een keuken waar iemand streeft naar zelfvoorziening zijn.

We halen vlees vaak in grote verpakkingen en sommige dieren zelfs op zijn geheel. Dan is het zonder een scherp mes van goede kwaliteit bijna onmogelijk zijn om zo’n taak tot een goed einde te brengen.

Welke messen heb je eigenlijk nodig?

Een uitbeenmes lijkt qua uiterlijk sterk op een fileermes, maar in plaats van te worden gebruikt voor zowel het verwijderen van botten als het verwijderen van de huid, worden uitbeenmessen gebruikt om alleen botten van vlees te verwijderen. 

Slagersmes . Nog een essentieel onderdeel als je je eigen vlees versnijdt. Je hebt echt een goed slagersmes nodig . Door dit in combinatie met je uitbeenmes te gebruiken, kun je het karkas afbreken in hanteerbare stukken. De zware, rechthoekige bouw van dit mes maakt het gemakkelijker om ook door botten en andere grote stukken vlees te snijden.

Schilmesje . Dit is een mes die we allemaal bijna dagelijks gebruiken, soms zelfs meerdere keren per dag. Ik gebruik het voor het schillen van aardappelen en andere groenten en het in kleine stukjes snijden van ingrediënten voor maaltijden.

Chef mesHet absoluut belangrijkste mes in elke keuken is een koksmes . Terwijl het vroeger voornamelijk werd gebruikt om grote, oorspronkelijke stukken vlees te snijden en los te snijden (vergelijkbaar met een slagersmes). Is het nu een mes geworden die je multifunctioneel kan inzetten.

Gekarteld mes . Als je brood eet of zelfs maar die verse tuintomaten snijdt, zal de gekartelde rand van dit mes je leven zoveel gemakkelijker maken. Ikzelf gebruik het mes ook om verschillende andere dingen mee te snijden zoals groenten.

Goeie pannen

Goeie pannen zijn essentieel in de keuken. Ik heb het hier niet over pannen die je in de supermarkt kan kopen, echt over goeie zware pannen. Hier in België is het merk Demeyere één van de bekendste. Naast natuurlijk Le Creuset. Toegegeven, het zijn stinkend dure pannen. Maar, ze gaan jaren mee als je correct onderhoud. Ik steek ze zelf nooit in de vaatwasser omdat ze dan hun glans verliezen.

Voedseldroger

Een voedseldroger kan je vinden in alle maten en prijsklassen. Je kunt een voedseldroger gebruiken om kruiden te drogen, fruitleer te maken of gewoon om je oogst te dehydrateren om ze langer houdbare te maken.

Koop hier de voedseldroger die ik gebruik

Gedroogd voedsel kan je heel lang bewaren.

Keukenrobot

Een van de beste investeringen die we ooit hebben gedaan, was de aanschaf van een keukenrobot . Ik gebruik dat ding zo vaak en het is een echt werkpaard in de keuken.

Ik gebruik onze keukenmixer om alles te maken, van brood, puree tot desserts en alles daartussenin. Zelfs zelfgemaakte slagroom en boter.

Bovendien kunnen aan een keukenrobot hulpstukken worden toegevoegd om bijvoorbeeld pasta te maken en vlees te malen.

Vacuümmachine

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik geen grote fan ben van plastic. Maar we trekken al ons vlees en onze diepvriesgroenten vacuüm met onze Foodsaver vacuümmachine.

Het vlees is snel in te pakken en het gaat veel langer mee dan verpakt in het papier van de slager (dat sowieso meestal in plastic is gecoat). Het is ook een geweldige manier om dingen zoals zelfgemaakte gepekelde ham te maken terwijl het in de koelkast zit, omdat het materiaal veel langer vers houdt, zelfs in de koelkast.

Snelkookpan

Enkele jaren geleden kon ik een snelkookpan voor een prikje op de kop tikken. Een eindereeks toonzaalmodel waar de winkel van af wilde.

Ik kan met dit ding onder druk vlees , bonen, wortelen, maïs en ander voedsel bereiden. Dat maakt het essentieel als we onze tuin uitbreiden.

Het kan ook worden gebruikt om dingen als groentesoep te maken voor snelle maaltijden en, toegegeven, ik gebruik het veel vaker dan ik aanvankelijk dacht.

staafmixer

Je kunt dit eenvoudig gebruiken om dingen zoals soep en sauzen te mengen om ze zijdezacht te maken. De meeste hebben ook een klopper als opzetstuk, dus als je de grote keukenrobot niet wilt vuil maken, kun je nog steeds zelfgemaakte slagroom maken. De onze heeft ook een pureestamper als opzetstuk. Die duwt de aardappelen door de voet net als bij een passe-vite. Hiermee krijg een perfect gladde puree zonder dat ze “draderig” zal worden.

Koop hier de staafmixer die ik gebruik

Keukenweegschaal

Ik had nooit gedacht dat ik een keukenweegschaal veel zou gebruiken. Maar ik gebruik het wel, heel veel.

Ik gebruik het als we vlees versnijden om pakjes af te meten. Ik gebruik het om meel af te wegen voor bepaalde recepten en ik gebruik het om de hond zijn eten af te meten.

Meten op gewicht in plaats van op volume is een nauwkeurigere manier om gebak en brood te maken, ook al kost het wat extra tijd.

Koop hier de keukenweegschaal die ik gebruik

Snijplanken

Je hebt iets nodig om al die messen van bovenaan het artikel te gebruiken! Een goede snijplank van goede kwaliteit is dan ook een must.

Houten snijplanken zijn minder schadelijk voor je messen dan plastic of glas en ik geef er de voorkeur aan. Al mag het in de professionele keukens niet meer gebruikt worden! Je kunt je snijplank in topvorm houden door hem niet onder te dompelen in water, maar te reinigen met onze zelfgemaakte allesreiniger.

Koop hier de snijplanken die ik gebruik

Potten voor inmaken

Elke zelfvoorzienende keuken heeft een set inmaakpotten, deksels en ringen nodig. Of je elk seizoen herbruikbare tattler-deksels gebruikt of gewoon nieuwe deksels koopt, is geheel aan jou.

Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van hoeveel voedsel je bewaart. Je kunt je voorraad potten echter gaandeweg opbouwen.

Vaak kun je goede deals krijgen voor gebruikte inmaakpotten in plaats van gloednieuwe te kopen als je naar een rommelmarkt of garageverkoop kijkt.

Inmaakpotten

Graanmolen

Het is een geweldig idee om je eigen granen te kweken om tot meelmeel te malen of volle granen te kopen om zelf te malen. Maar, of het hier in de lage landen realistisch is? Dat is een andere zaak. Zelf kweek ik geen granen. Simpelweg omdat ze teveel ruimte vragen in verhouding met de hoeveelheid oogst.

Waar ik de graanmolen wel voor gebruik is om bier te brouwen. Het gerst moet namelijk gebroken worden en dat doen we in de graanmolen.

Koop hier de graanmolen die ik gebruik

Vijzel & Stamper

Het eerste keukengerief wat ik cadeau kreeg toen ik afstudeerde als kok was een vijzel.

Ik had mijn grootmoeder als kind talloze keren haar vijzel en stamper zien gebruiken.

Het is een stuk gereedschap in de keuken die je voor diverse dingen kan gebruiken. Bijvoorbeeld als je knoflook tot een pasta pureert, gebruik dan je vijzel en stamper. Ook gerechten maken zoals pesto, hummus en zelfs guacamole.

Manden en bottelapparatuur

We stappen in de wereld van het maken van wijn, daar zijn deze items essentieel. Je hoeft er zeker geen fortuin aan uit te geven. Vaak kan je setjes vinden op tweedehands website van hobbyisten die stoppen met zelf te brouwen.

Koop ook geen mandflessen van 50 of 75 liter. Deze zijn niet te verplaatsen en levensgevaarlijk als ze in je handen breken. Ik gebruik kleine mandflessen van 5 liter.

Grote potten

Naast onze pannencollectie staan ​​twee grote voorraadpotten. En ik gebruik ze net zo vaak als de gietijzeren. Een grote soeppot (10 liter) is geweldig voor het maken van bouillon en het koken van grote hoeveelheden groenten voor het inblikken of een grotere hoeveelheid spaghettisaus.

Koop hier de kookpot 10L die ik gebruik

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: