Site pictogram Eigen moestuin

Welke producten bederven nooit?

Er is een verrassende verscheidenheid aan voedingsmiddelen die bij kamertemperatuur jarenlang of zelfs voor altijd kunnen worden bewaard als ze op de juiste manier worden verpakt en opgeslagen. Voor al deze voedingsmiddelen is de opslagmethode van het grootste belang. Om uw voedselvoorraden te beschermen, bewaar je ze in luchtdichte verpakkingen op een koele, droge plaatsen uit het licht.

Verpakkingen kunnen bakken, potten of blikken zijn met deksels of zelfs plastic zakken die goed sluiten. In bulk kopen is een goeie strategie, maar de meeste voedingsmiddelen gaan veel langer ongeopend mee, dus het kan voordeliger zijn om veel kleinere verpakkingen te kopen, afhankelijk van het type voedsel.

Vocht is de belangrijkste oorzaak van voedselbederf omdat microben, zoals bacteriën, schimmels en gisten, goed gedijen op vochtige plaatsen. Deze micro-organismen voeden zich met het voedsel en breken het af. Net als mensen hebben micro-organismen water nodig om te overleven, dus als je vocht uit voedsel verwijdert, zullen de microben er niet op overleven.

Enzymen die van nature voorkomen in voedsel kunnen reageren met zuurstof en zo bederf veroorzaken die voedsel vernietigt, maar deze enzymen hebben ook water nodig, dus zonder vocht kan deze reactie niet plaatsvinden.

Zorg ervoor dat uw voedsel voor de lange termijn op een koele plaats bewaart, aangezien warmte “zweten” kan veroorzaken, wat voldoende vocht kan produceren om schimmel te laten groeien. Donkere plaatsen zijn ook beter voor opslag, omdat zonlicht de temperatuur kan verhogen.

Hoewel de onderstaande voedingsmiddelen relatief lang meegaan, moet je altijd voedingsmiddelen weggooien die een slechte geur, smaak of vreemd uitzicht hebben. Als er schimmel of insecten in uw voedsel verschijnen, gooi het dan onmiddellijk weg, omdat deze ernstige gezondheidsrisico’s kunnen opleveren als ze worden gegeten.

Hieronder staan ​​twintig voedingsmiddelen met een opmerkelijk lange houdbaarheid om in je voorraad op te slaan.

1. Gedroogde bonen en peulvruchten

Peulvrucht is een verzamelnaam voor bonen, erwten en linzen. Dit zijn allemaal vetarme, cholesterolvrije bronnen van hoogwaardige eiwitten en vezels, wat betekent dat ze goed zijn om de honger te stillen. Alle soorten gedroogde bonen en peulvruchten zijn onbeperkt houdbaar als ze op de juiste manier worden bewaard, dat wil zeggen in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats.

Gedroogde bonen

2. Witte, langkorrelige rijst

Standaard witte, langkorrelige rijst is een ander basisvoedsel dat voor onbepaalde tijd meegaat als het in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats wordt bewaard. Bruine rijst gaat ongeveer een jaar mee, maar de zemelen bevatten oliën die ranzig kunnen worden, terwijl de zemelen uit witte rijst zijn verwijderd, waardoor het vrijwel onbeperkt houdbaar blijft.

3. Gedroogde Pasta

Alle soorten gedroogde pasta gaan minstens 30 jaar mee als ze op de juiste manier worden bewaard, wat hetzelfde is als de bovenstaande voedingsmiddelen. Pasta bevat koolhydraten voor energie en vezels, evenals ijzer en magnesium en een kleine hoeveelheid eiwit. 

4. Gedroogde groenten en fruit

Drogen is één van de oudste methoden voor het bewaren van voedsel, daterend uit 12.000 voor Christus. Gedehydrateerde groenten, zoals boerenkoolchips en gedroogde sperziebonen, kunnen tot acht jaar meegaan in een luchtdichte verpakking. Gedehydrateerde wortelen kunnen tot 25 jaar meegaan en gedroogde maïs is maximum tien jaar houdbaar.

Gedroogd fruit daarentegen gaat ongeveer een jaar mee. Bewaar gedroogde groenten en fruit in kleine luchtdichte bakjes, zoals plastic zakjes, want elke keer dat je het bakje opent, wordt het voedsel blootgesteld aan lucht en vocht, waardoor de kwaliteit afneemt.

5. Melkpoeder

Melkpoeder bestaat al sinds de jaren 1830. Het is een geweldige manier om calcium, eiwitten, mineralen en aminozuren binnen te krijgen. In de originele luchtdichte verpakking gaat melkpoeder tot twee jaar mee, of tien jaar ongeopend.

6. Eieren in poedervorm

Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken mensen tijdens het kamperen eipoeder in plaats van het verse eieren. Het zijn gewoon gedehydrateerde eieren in poedervorm en gaan vijf tot tien jaar mee in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats.

Net als gewone eieren zijn eieren in poedervorm een ​​goede bron van eiwitten, kalium, calcium en essentiële vitamines. Gewoon mengen met water en koken om roerei te maken.

7. Havermout

Haver is een andere geweldige bron van vezels, kalium, ijzer, zink en verschillende andere belangrijke voedingsstoffen. Ze gaan ongeveer twee jaar mee in een luchtdichte verpakking.

Havermout

8. Visconserven

Ingeblikte vis, zoals tonijn, zalm en sardines, zijn een geweldige bron van eiwitten en omega-3-vetzuren die ongeopend tot drie jaar houdbaar zijn op een koele, droge plaats.

9. Ingemaakte groenten

Ingemaakte groenten zijn verpakt in een oplossing van water, azijn en zout. Het zuur van de azijn combineert met natuurlijk vormende zuren in de groenten, waardoor het bederfproces dat ervoor zorgt dat verse producten bederven, wordt vertraagd.

Daarom kunnen ingemaakte groenten ongeopend tot twee jaar meegaan. Ook is azijn zelf onbeperkt houdbaar, omdat het in wezen zelfbehoudend is.

10. Conserven

Ingeblikte goederen zijn een geweldige manier om variatie te brengen in uw voorraadkast met een langere houdbaarheid. Ondanks de vervaldatums die zijn afgedrukt op artikelen die in de winkel zijn gekocht, zijn ingeblikte goederen die op een koele, donkere plaats worden bewaard en niet gedeukt zijn tot zes jaar veilig te gebruiken. Ook hier is geur en uitzicht van belang om te oordelen of de inhoud van het blik nog bruikbaar is

13. Honing

Het lage vochtgehalte en zuurgraad van honing maken het voor bacteriën niet aantrekkelijk, dus het blijft voor onbepaalde tijd goed bij kamertemperatuur. Na enige tijd kan honing gaan kristalliseren, maar verwarm eenvoudig een glazen pot honing op laag vuur in kokend water totdat het weer vloeibaar wordt.

Honing

12 en 13. Suiker en zout

Zowel suiker als zout zijn pure chemicaliën, wat betekent dat ze vrijwel onverwoestbaar zijn en nooit zullen bederven zolang ze vrij van vocht worden gehouden. Net als kinderen, eten microben graag suiker. Maar, dat kunnen ze alleen als het een beetje vochtig is.

Of het nu bruine of witte suiker is, suiker is nog steeds veilig om te eten, zelfs als het na verloop van tijd hard wordt. Zout is geweldig om bij de hand te hebben om de eerdergenoemde voedingsmiddelen op smaak te brengen.

14. Sojasaus

Fermentatie is een andere methode om voedsel te bewaren, waardoor sojasaus één van de langst houdbare smaakstoffen is die er zijn. Sojasaus bevat ook een hoog natriumgehalte, waardoor de groei van bacteriën wordt voorkomen.

15. Worcestershire-saus

Net als sojasaus bevat Worcestershire-saus een hoog gehalte aan zuur en natrium, waardoor het ongeopend tot vijf jaar houdbaar is. Het smaakt geweldig als jet toevoegt aan vlees of vis of zelfs bonen.

16. Vanille-extract

Puur vanille-extract is bij kamertemperatuur onbeperkt houdbaar in een luchtdichte verpakking, omdat het ethanol (alcohol) bevat, wat de groei van bacteriën voorkomt.

Om dezelfde reden gaan veel soorten gedistilleerde drank, zoals wodka, rum, whisky, gin en tequila, ook voor onbepaalde tijd mee. Deze houdbaarheid geldt alleen voor puur vanille-extract; imitatie vanille-extract duurt over het algemeen ongeveer vier jaar.

17. Cacaopoeder

Als het op de juiste manier wordt bewaard, gaat een geopende verpakking van ongezoet cacaopoeder over het algemeen ongeveer drie jaar mee bij kamertemperatuur. Gewoon mengen met heet water of melk (en suiker toevoegen) voor een opkikker.

Cacaopoeder

18. Bouillonblokjes

Goed bewaard in een luchtdichte verpakking is een pakje bouillonblokjes of bouillonkorrels, of het nu rundvlees, kip, groente, kalkoen of vis is, ongeveer twee jaar houdbaar. Deze kunnen worden gebruikt om rijst, pasta, bonen of elk ander gerecht dat je maakt op smaak te brengen.

Mobiele versie afsluiten