Site pictogram Eigen moestuin

8 tips om je afval te verminderen

Veel beslissingen die we in ons dagelijks leven nemen, hebben een grote impact op de planeet. De gemiddelde Europeaan produceert ongeveer 489 kg afval per jaar. Lees hoe je kleine veranderingen kunt aanbrengen die milieuvriendelijk zijn en een blijvend effect hebben.

1. Gebruik een herbruikbare fles/beker voor drankjes onderweg

Je hebt misschien al een herbruikbare waterfles, maar gebruik je deze ook altijd? Je kunt die herbruikbare fles gebruiken, geld besparen en afval verminderen. Door je eigen water mee te nemen, verklein je ook de kans dat je onderweg duurdere dranken koopt. Dit elimineert tegelijk ook de wegwerpbekertjes waarin ze verkocht worden. Hoewel de meeste blikjes en flessen kunnen worden gerecycled, kost het veel energie om ze te produceren, naar de bottelarij te vervoeren en vervolgens naar de winkel om ze te kopen. 

2. Gebruik herbruikbare boodschappentassen, en niet alleen voor boodschappen

Net als een herbruikbare waterfles, heb je misschien al een herbruikbare boodschappentas, of zoals wij een herbruikbare tas met herbruikbare tassen in. Probeer TAS bovenaan je boodschappenlijstje te schrijven om je te helpen herinneren je zak mee te nemen, of bewaar ze in de koffer van de auto, motorfiets of fietszak.

3. Koop verstandig en recycle

Je kan de hoeveelheid afval die je produceert verminderen door producten te kopen die met minder verpakking worden geleverd en/of in verpakkingen komen die kunnen worden gerecycled. Geen evidente klus, want kijk maar eens hoeveel verpakking er rond de meeste producten zit! En dan zien jullie nog hoeveel verpakking er om de verpakking zit als ze het magazijn binnenkomen!

4. Composteer het! 

Wist je dat maar liefst 25% van de items in je afval mogelijk uit de afvalstroom kan worden verwijderd en in de (moes-)tuin kan worden gecomposteerd ? Fruit- en groenteresten, eierschalen, koffiedik, gemaaid gras, keukenpapier, bladeren en zelfs papiersnippers kunnen allemaal worden gecomposteerd. Afhankelijk van de omstandigheden heb je binnen 3 tot 12 maanden compost om in je tuin te gebruiken. Je bespaart op meststoffen en zal waarschijnlijk een betere opbrengst zien in de moestuin. 

5. Vermijd voedsel- en drankverpakkingen en keukengerei voor eenmalig gebruik

Probeer waar mogelijk wegwerp koffiekopjes, wegwerpgerei, rietjes en servetten te vermijden. Sla het plastic rietje helemaal over of koop in plaats daarvan herbruikbare metalen rietjes (niet de kartonnen rietjes, want die zijn afschuwelijk). Vergeet niet dat veel van deze artikelen van plastic zijn gemaakt, met een vrachtwagen moesten worden afgeleverd en op een stortplaats belanden zodra we ze een keer hebben gebruikt. Alles wat we kunnen doen om ons gebruik van deze producten te verminderen, draagt ​​bij aan een grote impact. 

6. Koop tweedehands artikelen en doneer gebruikte goederen

Voordat je iets nieuws gaat kopen, overweeg dan om het tweedehands te kopen, wat je ook veel geld kan besparen. Dat kan betekenen dat je tweedehands kleding koopt, gebruikte meubels en hergebruikte bouwmaterialen of een goeie deal zoekt voor een een fiets. Door tweedehands artikelen te kopen voorkom je dat artikelen op de vuilnisbelt belanden en bespaar je enkele euro’s. 

7. Winkel op lokale markten en koop in bulk om verpakking te verminderen

Winkelen op de lokale markt is een win-winsituatie. Ten eerste steun je lokale boeren en krijg je versere ingrediënten dan je misschien in de grote supermarkt vindt. Lokaal geproduceerd voedsel hoeft niet zo ver te worden vervoerd of gekoeld te worden vervoerd. Lokale boeren zijn vaak afhankelijk van minder verpakkingen en velen zijn blij dat je met de oogstmand of eierdoos van vorige week terugkomt voor hergebruik. Je kunt verpakkingsafval ook aanzienlijk verminderen door te winkelen bij winkels die voedsel in bulk verkopen.

8. Beperk uw gebruik van papier: post, bonnen, tijdschriften

In de digitale wereld van vandaag bieden de meeste bedrijven facturen per e-mail aan, en sommige bieden zelfs korting aan om dit te doen. Meer winkels bieden ook elektronische ontvangstbewijzen aan, wat geweldig is omdat ze niet te verliezen zijn als je iets moet retourneren. Denk aan digitale abonnementen voor je favoriete tijdschriften die je op je tablet of computer kunt lezen. Digitale abonnementen zijn vaak ook iets goedkoper dan de papieren versie. 

Op welke manier probeer jij je afvalberg te verminderen?
Laat het weten in een reactie onderaan!

Mobiele versie afsluiten