Geregeld zie je online de vraag langskomen of afwassen met de hand goedkoper is dan met een vaatwasmachine. De meningen lopen uiteen, maar weinigen maken de berekening in detail. In onderstaand artikel ben ik zo vrij geweest om deze vraag eens in detail te bekijken.

Eerst en vooral hebben we om de vaat te doen met een vaatwasser een vaatwasmachine nodig. Ik koos voor een model van gemiddelde prijs van Whirlpool voor de prijs van €499.

Afwassen met de hand:

Warm water (10 liter)
Dreft (5ml)
Spons (10x gebruik)


Totaal

€0,17*
€0,010
€0,035


€ 0,215

Afwassen met de machine:

Aankoop machine (€499, 6 jaar**, 3x/week)
Vaatwaspoeder
Spoelglansmiddel (2 liter/jaar)
Zout (2kg/jaar)
Energie (0,95Kwu/beurt)
Water €0,045/l


Totaal

€0,45
€0,11
€0,04
€0,005
€0,008
€0,42


€ 1,033

*Ik koos voor water die verwarmt is door elektrische boiler. Reden hiervoor is dat de vaatwasser ook met een weerstand op elektriciteit het water verwarmt. Bron prijs liter warm water
**Met wat geluk gaat een vaatwasmachine 6 jaar mee. Als we om de twee dagen de machine gebruiken komt dat neer op 1098 wasbeurten. In veel gevallen zie ik vaatwassers die het bijlange niet zo lang volhouden.

De vaatwasser volledig vullen om zo efficiënt als mogelijk af te wassen.

Het verschil

De afwas, elke dag, met de hand doen kost je dus €0,215 en met de vaatwasser €1,033. Omdat we de vaatwasser slechts om de twee dagen laten draaien, en we het jaarlijks verschil willen weten, delen we dit bedrag door twee. Wat neer komt op € 0,52.

Jaarlijks kost onze “handwas” afgerond €78. De machine rekent hiervoor €190. Een verschil van €112 op jaarbasis. Heb je, zoals wij, een doorstroomketel op gas, dan is het energieverbuik voor het verwarmen van je water lager en je besparing hoger. Maar, dat is natuurlijk een persoonlijke situatie.

Hierop besparen?

Dan rijst de vraag of je hierop moet besparen? Zoals ik op de pagina “het verhaal” vertel leven wij niet in de middeleeuwen. Er moet een goeie balans zijn tussen besparen, comfort en tijd. Een vaatwas is nu eenmaal een handig ding die je tijd bespaart en een rot klus uit handen neemt.

Conclusie

Misschien heb je nu de vraag in je hoofd: “Wat wil je nu eigenlijk bewijzen”. Wel, ik wil hiermee bewijzen dat we niet alles zomaar hoeven te slikken wat fabrikanten of leveranciers ons vertellen. Bepaalde elektriciteits-leveranciers proberen ons te doen geloven dat je met de vaatwasser zuiniger kan afwassen. Logisch, want ze verkopen elektriciteit.

Ook fabrikanten van toestellen doen dezelfde bewering. Logisch, want ze verkopen vaatwasmachines.

In alle gevallen die ik kon lezen, die mening hebben dat een vaatwasser goedkoper is “vergeet” men al het bijkomende (aankoop machine, producten) te berekenen. Men telt enkel de energieprijs. wat niet fair is.

De vraag is eerder: “wat is je tijd je waard?“. Mijn tijd is me meer waard dan staan afwassen 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: