Onze cultuur looft ondernemers, die onverschrokken zakengoeroes die bereid zijn alles op het spel te zetten om te slagen. Maar wat als je onafhankelijker wilt zijn op het werk?

Niet iedereen wil voor zichzelf werken. De beloning kan groot zijn, maar er zijn veel valkuilen. Misschien heb je geen zin om meerdere mislukkingen te riskeren. Want, zelfstandig werken staat (meestal) niet gelijk aan onafhankelijkheid.

Als je merkt dat je meer autonomie verlangt , maar je bent niet geïnteresseerd in onzekerheid, dan zijn er genoeg dingen die je kunt doen om professionele onafhankelijkheid te verkrijgen. Je hoeft er niet eens je baan voor op te zeggen 😉

1. Wees betrouwbaar

Om meer vrijheid op het werk te krijgen, moet je eerst bewijzen dat je betrouwbaar bent. Dat betekent betrouwbaar zijn, doen wat je zegt dat je gaat doen en het goed doen, 100 procent van de tijd. Het betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat je baas en collega’s weten dat je betrouwbaar bent, door met hen te praten over je bedoelingen en je resultaten op te volgen.

Dat voelt misschien als zelfverheerlijking, alsof je op je eigen borst klopt, maar het is gewoon een vorm van goede communicatie. Je laat je teamgenoten weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, dat je doet wat je moet doen. Niet minder, maar ook zeker niet meer!

Het is ook belangrijk om te communiceren als je merkt dat je niet aan je verplichtingen kunt voldoen… zelfs als het ongemakkelijk is om toe te geven.

2. Evalueer nieuwe kansen op een onafhankelijke manier

Overweeg je om van baan te veranderen of nieuwe projecten aan te gaan in je huidige functie? Maak van onafhankelijkheid één van de criteria bij het nemen van je beslissing.

Wanneer je een jobaanbieding evalueert, is het vooral belangrijk om op twee dingen te letten:
1. de bedrijfscultuur
2. de relatie die je zal hebben met je (toekomstige) manager.

Bedrijfscultuur is de persoonlijkheid van de organisatie . Het omvat factoren zoals de missie en doelstellingen van het bedrijf, de structuur van de werkdag en de werkweek, de omgeving en de sociale sfeer op het werk. Een startup kan bijvoorbeeld een zeer ontspannen dresscode en een ongedwongen sfeer hebben, maar werknemers vragen om lange uren op kantoor te maken waardoor de grens tussen werk en privé al snel dreigt te vervagen. Ter vergelijking: in een meer traditioneel bedrijf moet je je misschien strak in het pak naar kantoor, maar je werkdag kan voorspelbaarder zijn.

Als het erom gaat uit te zoeken hoe je met een nieuwe manager zou kunnen opschieten, let dan goed op tijdens het sollicitatiegesprek en kom voorbereid met je eigen vragen. Vraag wat hun ideale werkrelatie is en wat de meest succesvolle mensen in hun teams zijn. Het klinkt misschien arrogant, maar je moet jezelf gewild maken tijdens een sollicitatie.

Er zijn andere tekenen van een “slechte” baas . Ze kunnen zichzelf tegenspreken, je onderbreken, te laat komen tot zelfs de job afbreken. Luister vooral naar je instinct. Als je jezelf niet gelukkig voelt om voor deze persoon te werken, let dan goed op. Je kunt niet onafhankelijk zijn op je werk als je baas alles wat je doet in twijfel trekt!

3. Koppel je los van je werk

Een andere manier om loyaal aan jezelf te zijn: bescherm je persoonlijke leven tegen werk. Dat is tegenwoordig moeilijker dan ooit, dankzij smartphones en “always-on messaging-applicaties”. Maar tenzij je bewust de stekker uit het stopcontact trekt aan het eind van de dag , krijg je nooit de rust die je nodig heeft om goed werk te leveren.

Dat betekent dat je je eigen grenzen stelt en je daar ook aan gaat houden. Weersta de drang om e-mail te checken na het eten of wanneer je midden in de nacht wakker wordt. Houd je smartphone uit je slaapkamer en kom ’s avonds tot rust met een boek, film, muziek, sport.

Neem je vakantietijd en je ziektetijd. Als je ziek bent, ben je ziek. En weet wanneer je dat doet, zodat je zowel het bedrijf als jezelf helpt. Door tijd vrij te maken van je werk, kan je productiever zijn op de momenten dat je wel aan het werk bent. En dat maakt jou en je werkgever succesvoller en zorgt toch voor meer vrijheid.

Ikzelf heb met mijn werkgever een deal: Je kan steeds op me rekenen, tot aan een bepaalde grens. Enige tijd geleden kreeg ik de vraag om voor een periode van 4 maanden toch weer full-time te werken. Reden hiervoor was dat er een personeelstekort was.
Mijn antwoord was neen. Men mag met dagen schuiven zoveel als men wil, maar de grens van het aantal uren ga ik niet verleggen. Mat andere woorden: Laat de baas van zijn probleem niet het jouwe maken!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: