Wie wil starten met zich voor te bereiden op bepaalde situaties kan nogal overweldigt worden door de vele informatie die er te vinden is. In dit artikel wil ik dieper ingaan op hoe je kan starten met voorbereiden.

Waarom er geen magische formule is voor preppen 

  • De eet- en leefgewoonten van elke persoon en/of familie lopen sterk uiteen.
  • We leven op verschillende locaties met verschillende gevaren voor het milieu, klimaatproblemen en bevolkingsdichtheid.
  • We hebben allemaal verschillende vaardigheden en gebieden waarin we zowel sterk als zwak zijn. Ons gebrek aan talent of vaardigheid op een bepaald gebied speelt een rol bij welke voorbereidingen belangrijk voor ons zijn.

Hoewel er geen magische formule is voor preppen, zijn er nog steeds veel manieren waarop we van elkaar kunnen leren . Ik kan je misschien niet vertellen wat de snelste en goedkoopste manier is om elke voorbereiding te maken die je nodig hebt, maar ik kan je wel vertellen wat mijn ervaring is.

Planning = besparen

  • Bepaal welke voorbereidingen belangrijk voor je zijn en maak een checklist met essentiële voorbereidingen. 
  • Maak een begroting. Stel dat je een terugbetaling van de belastingen krijgt, een eindejaarspremie, vakantiegeld of een andere meevaller. Dat kan een mooie start zijn voor je preps. Ikzelf startte met €500 die we terug kregen van vadertje staat.
  • Zoek een plek om je preps op te slaan. Wij wonen in een normaal twee-onder-één kap huis. Geen extra ruimte dus om een volledige kamer te gebruiken om alles op te slaan. Bewaar je voorbereidingen op één plek, zodat inventariseren eenvoudig is. Plaats ze ook niet zomaar in het zicht van iedere bezoeker. Een beetje OPSEC is geen overbodige luxe.
  • Maak een maaltijdplan voor voedselopslag! Het is een veelvoorkomende beginnersfout om veel ingeblikt eten te kopen om ze vervolgens weg te gooien nadat ze zijn vervallen omdat ze niet gebruikt worden. Ingeblikt voedsel kan na verloop van tijd smaak verliezen en van textuur veranderen. Maak een menu waar iedereen bij je thuis van eet. Koop GEEN eten die je niet graag eet. Indien de situatie zo zou worden dat je je voorraad moet gebruiken is het al erg genoeg, dat je wel graag iets lekkers wil eten.
  • Koop goedkoop. Omdat ik een klein budget had op het moment dat ons verhaal van start ging, wilde ik elke euro die ik uitgaf maximaliseren. Dit is waar snelheid je in de problemen kan brengen. Hoe meer tijd je kan nemen, hoe meer tijd je hebt om te zoeken naar budgetvriendelijke oplossingen. Bekijk eerst de winkels in de omgeving. Ik was verbaasd dat de winkels waar ik jarenlang had gewinkeld bulkartikelen hadden die ik nog nooit eerder had opgemerkt. Ten tweede, controleer de lokale winkelprijzen tegen online prijzen. Ten derde, wees creatief. 
Zoek uit waar je budgetvriendelijk kan inkopen.
  • Vergeet je huisdieren niet. Je huisdieren hebben natuurlijk ook nood aan water en voedsel. Vergeet ze daarom niet mee te rekenen in je voorraad. Honden- of kattenbrokken, hondenkoekjes, enz.

Ik heb het grootste deel van de €500 uitgegeven aan deze artikelen  : bruine rijst, witte rijst, pasta, bonen, aardappelvlokken, havermout, maïsmeel, meel, zout en suiker. De rest van het geld gebruikte ik voor vlees en groenten in conserven. Een ander deel gebruikte ik voor water. Flessen van 5 liter, 20 stuks en een waterfilter.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: