Site pictogram Eigen moestuin

Zelfvoorzienend leven is het vermogen om in al je eigen behoeften en de behoeften van je huishouden te voorzien zonder hulp of middelen van buitenaf. Het steunt op een grote hoeveelheid kennis en vaardigheden, evenals op een denkwijze van onafhankelijkheid en motivatie. Deze oefening is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar degenen die ervoor kiezen, hebben de neiging om gepassioneerd te kunnen vertellen over de redenen waarom ze dit leven nastreven.

DE ESSENTIE
– Iedereen heeft zijn eigen reden om zelfvoorzienend te willen leven
– Enkele drastische beslissing moeten worden genomen om zelfvoorzienend te kunnen zijn.
– Sociaal is het een moeilijke evenwichtsoefening.
– Je hoeft niet volledig zelfvoorzienend te zijn.

Redenen voor zelfvoorziening

Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand ervoor kan kiezen om zelfvoorzienend te leven:

• Paraatheid : dit is over het algemeen de belangrijkste reden voor zelfvoorziening. Een persoon voelt de wens om voorbereid te zijn op mogelijke rampen, een einde aan goedkope olie of een politieke dreigingen. Zelfvoorzienend worden geeft rust en zekerheid bij calamiteiten.

• Politiek : Het stereotype is deze van de complotdenker die de gekste theorieën heeft en het liefst van al van de radar zou verdwijnen. De meeste mensen die zelfvoorzienend willen leven denken niet op die manier. In plaats daarvan zien de meesten de corruptie in ongrondwettelijke oorlogen en machtige lobbyisten en wantrouwen ze de regering. Ze willen onafhankelijk zijn van hulp of toezicht van wankele overheidsinstanties.

• Sociaal : een zelfvoorzienend persoon kan de gebreken in onze huidige sociale structuur zien. Ze zien misschien dat de voedselinfrastructuur te sterk afhankelijk is van maïs en langeafstandstelers en willen geen deel uitmaken van dat ongezonde systeem. En ze zijn het waarschijnlijk niet eens met onze culturele gewoonte van overconsumptie en verspilling.

• Persoonlijk : De eenvoudigste verklaring om zelfvoorzienend te willen zijn is misschien wel de persoonlijke voldoening die men uit deze levensstijl haalt. Veel mensen vinden het leuk om hun eigen voedsel te verbouwen en iets nieuws te leren. Ze kunnen genieten van het fokken van dieren of het bouwen van hun huis. En ze zijn er daarnaast trots op dat ze onafhankelijk voor hun gezin kunnen zorgen. Voor hen gaat het om voldoening.

• Milieu : een groeiende trend is de beperking van de impact op het milieu door zelfvoorzienend te leven. Je ecologische voetafdruk wordt kleiner wanneer je voedsel niet van over de hele wereld wordt verscheept, je afval tot bijna niets wordt teruggebracht en je energie niet wordt gemaakt met steenkool. Je bent voorbereid op ecologische noodsituaties, veranderende politieke landschappen en een storing in de infrastructuur met de komende klimaatveranderingen.

Zelfvoorzienend worden?

Er is geen definitieve gids over hoe je zelfvoorzienend kunt worden. In plaats van specifieke stappen te nemen is het belangrijker dat je de manier waarop je kijkt verandert en op elk gebied naar alternatieven zoekt. Hier zijn enkele gebieden om te overwegen:

• Carrière : je baan zou het eerste gebied moeten zijn dat je bekijkt. Kijk naar je werkgever, hun belangrijkste klantenbestand en de levensduur van hun diensten of producten. Is je carrière afhankelijk van een robuuste economie of van goedkope olie? Produceer/verkoop je een product of dienst wat overbodig is, vooral in moeilijke tijden? Of is het een product die sterk afhankelijk is aan wereldsituaties.

Jullie weten misschien wel dat ik mijn tijd verhuur aan een werkgever in de elektrosector. Dit is een voorbeeld van een sector die onderhevig is aan externe situaties. Anderzijds is het een product die tegenwoordig niet meer weg te denken is. Op voorwaarde dat de elektriciteit blijft werken natuurlijk.

• Zelfstudie en zelfstandig ondernemerschap:  het is belangrijk om veel vaardigheden te leren die je inkomen kunnen diversifiëren. Zelfstandig ondernemerschap op een duurzaam gebied is ook een goeie keuze. Denk na over basisbehoeften en slechtere scenario’s en beslis wat het meest nodig is: voedsel, onderdak, kleding, reparaties en gezondheidszorg voor mens en dier (vooral alternatieve gezondheidszorg) staan ​​allemaal bovenaan de lijst. Maak je waaier van vaardigheden en kennis zo breed als mogelijk.

Daarom volg ik regelmatig (avond-)cursussen. Koken, mechanica, lassen en basis naaien zijn maar enkele voorbeelden.

• Schuldenvrij:  Schulden hebben een ernstig verlammend effect op het zelfvoorzienend leven. Werken aan financiële vrijheid is cruciaal voor echte zelfvoorziening.

• Huisvesting:  Onderdak is een noodzaak. Ook de ligging van je woning is erg belangrijk. Heb je de tuin en tuinruimte die je nodig hebt? Staat de wet aan je kant ten opzichte van de toevoeging van zonne- of windenergie? Kun je zelf een put boren? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het overwegen van duurzaam wonen.

• Voedsel : begin met te onderzoeken waar je voedsel vandaan komt en hoe het je gezondheid beïnvloedt. Is je dieet gezond en uitgebalanceerd? Om volledig zelfvoorzienend te leven, moet je je eigen voedsel produceren. Dit betekent het aanleggen van een eenjarige tuin, het planten van bomen of struiken voor meerjarig fruit, het fokken van eigen dieren voor melk, eieren of vlees, het sparen van zaden, het inblikken van overtollige oogst en duurzaam leren bemesten.

Volledig zelfvoorzienend worden is, volgens mij, in de lage landen bijna niet mogelijk. Niet enkel staat wetgeving hiervoor in de weg. Ruimte is speelt ook parten. Je hebt al een serieus stuk land nodig om in alles zelf te voorzien. Denk maar eens na hoeveel grond er nodig is om je granen te kweken om brood te kunnen bakken.

• Transport : Als je voertuigen hebt die rijden op klassieke brandstoffen, is het misschien tijd om naar echte alternatieven te zoeken. Dit is waar echt zelfvoorzienend leven moeilijk wordt. Tenzij je zelf een olieveld of een propaanbedrijf bezit, is de kans groot dat je volledig zelfvoorzienend wordt door af te zien van auto’s en te kiezen voor vervoer zoals fietsen of wandelen. Totdat je klaar bent om deze harde beslissing over te gaan, kun je carpoolen, autodelen of openbaar vervoer overwegen.

Echte zelfvoorzienend worden kan tientallen jaren duren, maar dat is oké, want volledig zelfvoorzienend zijn hoeft eigenlijk niet HET echte doel te zijn.

Het probleem met zelfvoorzienend leven

Het eerste probleem met volledig zelfvoorzienend leven is dat het ervan uitgaat dat één persoon (of gezin) alles zelf kan doen. Burn-out is een serieus probleem wanneer we proberen alles zelf aan te pakken. Onze natuur geeft de voorkeur aan diversiteit in taken, maar die diversiteit alleen proberen op te vangen is op zijn best overweldigend en in het slechtste geval zelfs narcistisch. Weigeren om op iemand anders te vertrouwen, betekent waarschijnlijk een erg saai, onbevredigend leven leiden. Je zou jezelf snel uitputten en geen tijd meer hebben om te genieten van het leven.

Het volgende probleem met zelfvoorzienend leven is dat het een nogal eenzaam bestaan ​​kan zijn. We zijn sociale wezens en de wetenschap heeft aangetoond dat onze onderlinge afhankelijkheid van anderen cruciaal is voor onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid en welzijn.

Zelfvoorzienende gemeenschappen zijn het antwoord

Een betere manier om zelfvoorzienend te worden is om het te benaderen binnen de werking van een kleine zelfvoorzienende gemeenschap.

Onze middelen mogen niet van duizenden kilometers ver vandaan komen en mogen ook niet door één enkele entiteit worden geleverd. Echte duurzaamheid betekent diversiteit op gemeenschapsniveau, maar ook op persoonlijk niveau. Binnen een zelfvoorzienende gemeenschap wordt eenvoudig, efficiënt en duurzaam in behoeften voorzien door een goede planning en samenwerking.

Er wordt niet alleen voorzien in materiële behoeften, maar ook in sociale behoeften. Zelfvoorzienende gemeenschappen bieden vriendschap, entertainment en ondersteuning. Ze zijn dynamisch: bestaande uit vele kleine onderdelen om een ​​duurzaam systeem van zelfvoorzienend leven te creëren.

Je merkt dat zelfvoorzienend leven een moeilijke oefening is! Laat staan om volledig zelfvoorzienend te leven. Daarom is mijn advies:

Wees niet zelfvoorzienend in alles, wees zelfvoorzienend in iets!

Wat is uw mening over zelfvoorzienend leven?
Laat het weten in een reactie onderaan.

Mobiele versie afsluiten