In een video op YouTube die ik zag was er op een gegeven moment sprake van “Emergency Seeds”. Een pakket met groente- en fruitzaden voor als het mis gaat in de wereld. Een pakket noodzaden of een noodzadenpakket dus. Het woord viel me op omdat ik er nog nooit van had gehoord.

DE ESSENTIE
– Niet de eenvoudigste groenten zitten in dit pakket
– Vanuit prepper standpunt geen juist idee.
– Als startpakket een mooi begin.
– Speelt in op eventuele angst van de mensen.

Wat is de bedoeling?

Het pakket is omschreven als volgt: Assortiment noodzaden van eenjarigen en vaste planten. Bug Out Seed Bag levert 34 van de gemakkelijkste en meest productieve fruit- en groentezaden als voorbereiding op noodsituaties. Elk van deze 34 variëteiten is verzegeld in een weerbestendige mylar-zak en kan veilig worden bewaard voor zowel nood- als seizoensbeplanting zonder angst voor bederf. Bevat een gids van 75 pagina’s vol met tuintips, onderhouds- en oogstinstructies om het meeste uit uw noodtuin te halen. De “Emergency Bug Out Seed Bag” is een must voor elke camping-,
bugout-tas of voorbereidingskit, zodat je overal je overlevingstuin kunt beginnen. 

De trouwe lezer, en wie eens rondsnuffelt op de website, weet dat ik ook een man van voorbereiding ben. Ik beken schuld: zelfvoorzienend leven, moestuinieren en prepping zijn mijn ding.
Maar een noodzaden? Dit gaat mijn petje te boven.

Afbeelding: Amazon.com

Klopt de bewering wel?

Over de inhoud van het pakket kan ik niets zeggen, want ik heb het niet gekocht. Maar, ik veronderstel dat de hoeveelheid zaden wel zal kloppen. Waar we wel eens naar kunnen kijken is, welke zaden er in het pakket zitten:

GroenteMoeilijkheidmin. Groeitijd vanuit zaad
Basilicum*6 maanden
Biet*4 maanden
Broccoli***3 maanden
Boerenkool***7 maanden
Wortel**4 maanden
Bloemkool***7 maanden
Selder**2-3 maanden
Snijbiet**5 maanden
Maïs**5 maanden
Komkommer***3 maanden
Sla*3 maanden
Meloen***5 maanden
Ui*5 maanden
Erwt**5 maanden
Pepers***6 maanden
Pompoen*6 maanden
Radijs*1 maand
Spinazie*4 maanden
Tomaat***6 maanden
Watermeloen***5 maanden
Afbeelding: Amazon.com

Wat valt op in het pakket?

Wat mij vooral opvalt is dat er weinig “simpel” te kweken groenten in dit pakket zitten. Als we weten dat we over een “emergency” pakket spreken vind ik dat vreemd.
Persoonlijk zou ik een zadenpakket samenstellen met snelgroeiende groenten, die minder aandacht vragen en die niet kieskeurig zijn op vlak van grond. Bovenstaande pakket is, zoals jullie kunnen zien, allesbehalve dat.

Wie in het geval van een noodsituatie nog moet starten, en al zeker als dit zonder enige ervaring is, die is er aan voor de moeite. Ik zie iemand die nog nooit zelf groenten kweekte hier bitter weinig oogst uit halen. Daarnaast heb je, vanuit prepper standpunt, een probleem om ze te kweken als er: extreme droogte is, extreme neerslag is, nucleaire fall-out zou zijn, je niet voldoende tijd hebt, enz.

Ik denk dat dergelijk pakket vooral inspeelt op de angst van mensen en niet vanuit het standpunt van zelfvoorzienend of zichzelf voorbereiden spreekt.

Op vlak van houdbaarheid spreekt de verkoper over zeven jaar. Zaden kun je trouwens perfect invriezen.

Zou je het zelf kopen?

Als startpakket voor een moestuin kan ik het pakket appreciëren. Er is veel variëteit. Er zitten geen zaden in die ik zelf niet zou kopen. Op dat vlak is het mooi pakket.

Als noodopslag daarentegen zou ik het niet doen. De variëteiten die in dit pakket zitten zijn niet eenvoudig om zonder ervaring te kweken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: