Weten hoe je kiemen thuis kunt kweken, is een eenvoudige vaardigheid die iedereen in zijn keuken zou moeten hebben.

Tuinieren is therapie. Maar, ik snap dat veel mensen geen grote tuin hebben. Maar vandaag hebben we het over hoe je heel gemakkelijk, ongelooflijk productief kan tuinieren op je aanrecht.

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn het begin van planten die net uit hun zaadomhulsels komen nadat je ze in water hebt geweekt en ze een paar dagen achter elkaar, een paar keer per dag, hebt gespoeld.

Zijn kiemen anders dan microgreens?

Ik heb het gevoel dat ik moet uitleggen hoe kiemen verschillen van microgroenten, want ik herinner me dat toen ik voor het eerst hoorde dat je je eigen kiemen thuis kon kweken, ik erg in de war was over hoe ze zich verhouden tot microgroenten. 

“Microgreens” zijn veel grotere planten dan kiemen, en ze hebben grond en zonlicht nodig om te kunnen groeien. Kiemen daarentegen hebben geen zonlicht of grond nodig om te groeien. Eigenlijk hebben ze het liefst geen zonlicht, anders groeien ze niet juist. Ze kunnen dus bijna overal gemakkelijk worden gekweekt. Zelfs in die donkere hoek van de keuken.

Zijn kiemen die ik thuis kweek anders dan die in de winkel?

Hoewel zelf gekweekte kiemen voor het grootste deel hetzelfde zijn als deze die je in de winkel kunt kopen, zijn er 2 belangrijke verschillen:

  1. Zelf gekweekte kiemgroenten besparen veel geld.
  2. Zelf gekweekte kiemgroenten geven je veel meer variatie.

Als je ooit kiemen in de supermarkt hebt gekocht, zul je het weten hoe duur ze zijn. Op die manier kan je dus geld besparen door je eigen kiemen te kweken.

En als je leert hoe je thuis kiemen kweekt, kies je uit een breed assortiment van kiemzaden. Je kunt experimenteren en de smaken ontdekken die jij zelf het lekkerst vindt – van de licht pittige smaak van radijskiemen tot de zacht-zoete optie van fenegriekkiemen. Na een tijdje kan je zelfs je eigen unieke smaakassortiment maken.

Welke combinatie van kiemen is heerlijk bij elkaar?

Een geweldige combinatie is radijs , fenegriek , rode klaver en broccoli .

Hoe kiemen thuis te kweken?

Er zijn verschillende manieren om de klus te klaren als het gaat om het thuis kweken van kiemgroeten, maar voor het grootste deel kun je werken met dingen die je al in huis hebt, of je kunt investeren in een gebruiksvriendelijke systeem.

Kiemen kweken in potten

De eenvoudigste manier om zelf je kiemen te kweken is in potten. In het verleden gebruikte ik grote bokalen waar een vliegennet over was gespannen met een elastiek. Dat vond ik, op termijn, niet meer hygiënisch te houden en gaf zelfs een bepaalde geur en smaak af. Daarom ben ik overgestapt naar kiempotten met een deksel met een netje in.

Daikonkers is al na een viertal dagen klaar voor gebruik.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: