Je wil dus een paar kippen houden voor verse eieren. Geen probleem, toch? Het hangt er vanaf. Sommige mensen hebben al snel spijt van hun keuze en andere mensen worden kippenverzamelaars! Hier zijn 9 dingen die je moet weten voordat je kippen gaat houden.

 1. Zijn kippen toegestaan ​​waar je woont?
 2. Heb je een hok of schuur en ruimte voor een hok?
 3. Zijn er roofdieren in de omgeving?
 4. Kan je het veroorloven om voer en andere benodigdheden te kopen?
 5. Zullen het huisdieren of vee zijn?
 6. Wat ga je doen met oude legkippen?
 7. Wie zorgt er voor ze als je op vakantie gaat?
 8. Wat ga je doen als ze ziek worden?
 9. Ben je bereid om op lange termijn voor ze te zorgen?

Bonustip: Hoeveel eieren kun je gebruiken? Als je ongeveer een dozijn eieren per week eet, heb je 2 of 3 kippen nodig in uitstekende legconditie, of meer kippen als ze ouder zijn.

Zijn ze toegestaan?

Als je op het platteland woont, zal het waarschijnlijk geen probleem zijn. In de (binnen)stad kunnen er wel voorschriften zijn over het houden van vee. Sommige mensen durven er de kantjes van af lopen en kippen te houden, zelfs als ze wettelijk geen pluimvee mogen hebben. Als je dit doet (en ik suggereer hiermee niet dat je dat doet), zorg er dan voor dat je een plek hebt om ze onder te brengen als buren klagen of als je een melding krijgt dat je de regels aan het overtreden bent. Denk er aan dat je in sommige gebieden zelfs een boete kunt krijgen als je kippen gaat houden.

Aan de andere kant laten sommige dorpen en steden nu een bepaald aantal kippen toe in hokken in de achtertuin. Hanen zijn meestal moeilijker, en het aantal kippen dat je mag houden verschilt per regio. Zoek uit of je een vergunning moet hebben en vraag misschien aan de buren hoe ze zich voelen voordat je ze aankoopt. Sommige buren maken bezwaar en kunnen je het leven zuur maken, zelfs als je wettelijk kippen mag houden. 

Heb je ruimte voor kippen? Zijn er roofdieren in uw omgeving?

Je kippen hebben ruimte nodig om hun vleugels uit te strekken. Er moet een veilig hok met ventilatie zijn voordat je pluimvee mee naar huis neemt. Zorg voor schaduw tijdens de warme dagen en ze bekijk dat ze in de winter niet op een koude en winderige locatie staan.

Als je zoveel kippen kunt hebben als je wilt, zorg er dan voor dat je ruimte hebt om te groeien. Op de een of andere manier lijkt de groep in de loop van de tijd uit te breiden. Zeker als er een haan aanwezig is 😉

Je kippen hebben ook ruimte nodig om overdag veilig rond te scharrelen. Als haviken en andere roofvogels een probleem zijn in uw omgeving, voorzie dan een rooster aan de bovenkant van hun ruimte. Als gravende dieren een probleem zijn (zoals ratten en wezels), graaf het hek dan in, onder het grondniveau. Kippengaas alleen houdt kippen binnen, maar roofdieren niet buiten.

Kan je je kippen veroorloven?

Voordat je kippen gaat houden, moet je ervoor zorgen dat je het geld hebt om voor ze te zorgen. Veel mensen verwachten dat de kosten minimaal zullen zijn en dat hun pluimvee zichzelf zal terugbetalen met eieren en misschien vlees. Helaas is dat meestal niet het geval. Als je het meeste kippenvoer zelf kunt kweken, kan je misschien geld besparen. Maar als je zoekt naar ‘gratis eieren’ voor in je zelfgemaakt roomijs, ben je misschien teleurgesteld! Aan de andere kant kan het de kosten waard zijn om je eigen humaan gekweekte eieren en vlees te hebben.


Veel mensen zijn verrast om te horen dat het ongeveer 4 tot 6 maanden duurt voordat je eendagskuikens oud genoeg zijn om eieren te leggen. Als een kip eenmaal begint te leggen, zal ze normaal gesproken 4-6 eieren per week produceren tot ze ongeveer 18 maanden oud is. Daarna zal het leggen voor 2 tot 4 maanden stoppen. Dat is perfect normaal.

Als ze weer gaat leggen, zullen de eieren groter zijn, maar er zullen er minder zijn. Elk jaar zal er weer een “pauze” zijn en daarna zal de eierproductie afnemen totdat de hen uiteindelijk helemaal stopt met leggen.

Let bij het berekenen van de kosten op:

 • voer
 • stro
 • voedsel- en watercontainers
 • medicijnen
 • warmtelampen
 • broedmachines
 • veterinaire rekeningen
Eieren op stro. Drie hele eieren en eierschalen.
Eieren van eigen kippen

Zullen je kippen huisdieren of vee zijn?

Dit is een persoonlijke beslissing voor elke kippenliefhebber. Voordat je kippen koopt, moet je er rekening mee houden dat je “oude” legkippen kan eten wanneer de eierproductie afneemt. Maar wie gaat de kippen slachten en verwerken? Heb je ervaring met slachten? En zal je in staat zijn om de kippen daadwerkelijk te doden als de tijd daar is?


Voor veel mensen eindigen hun kippen als huisdieren, zelfs als ze begonnen als vee. Het is leuk om ze in de grond te zien krabben en hun bezigheden kunnen best komisch zijn om te bekijken. Je zou ze Tik en Tok kunnen noemen. Ze staan ​​voor de deur van het hok op zoek naar lekkernijen. Het is buitengewoon moeilijk om van een huisdieren soep te maken. Wees dus realistisch bij het nemen van deze beslissingen en wees erop voorbereid om oude kippen in hun pensioenjaren te voeren en te blijven verzorgen.

Wie zorgt er voor de kippen als je op vakantie gaat?

Je gaat vast wel eens op welverdiende vakantie. Als je vrienden en buren hebt die ook kippen houden, is het geen probleem om met hen afspraken te maken over de “kippenoppas”. Zorg ervoor dat je ook zelf bereid bent om voor hun kippen te zorgen. Als je altijd iemand anders vraagt ​​om voor je dieren te zorgen, maar je wil het zelf niet doen bij hen, zal het verhaal snel eindigen.

Brengt je kippen naar een dierenarts als ze ziek of gewond zijn?

Je zou denken dat dit een gek idee is. Misschien is je plan dat een bijl en kookpot de oplossing is als één van je kippen ziek of gewond is. Maar als je  ze echt Tik en Tok hebben als naam, zou dat de dingen kunnen veranderen. Het is prima om de beslissing te nemen om ze uit hun lijden te verlossen, maar zal je in staat zijn om het te doen? Zo niet, heb je iemand in de buurt die dit voor je kan doen? Of ga je om 21:00 uur met je kip naar de dierenarts van wacht als een uil aanvalt?

Als dit de optie die je kiest, wees dan bereid een aardige cent te betalen voor dat bezoek. En zoek uit of je dierenarts in je omgeving ervaring heeft met het behandelen van vogels. Veel dierenartsen voor kleine dieren zijn voorbereid voor katten en honden, maar niet voor pluimvee.

13 kippen eten mais
Start niet te groot

Stel de Vraag ‘Waarom?’ Voordat je kippen koopt.

Wees eerlijk tegen jezelf voordat je kippen koopt. Wat zijn de redenen om kippen te willen houden? Als je eieren en vlees van humaan gefokt pluimvee wilt hebben, is dat een uitstekende reden om ze te houden. Misschien heb je altijd al van huisdieren gehouden en weet je dat een paar kippen een ontspannend en leuk project zijn. 

Als je net naar het platteland bent verhuisd en een kleine groep kippen de kers op de taart lijkt, heb je misschien gelijk. Wat je redenen ook zijn, wees gewoon eerlijk over hoeveel tijd, energie en geld je je kan (en wil) veroorloven. Overdrijf het niet en bestel geen tien kippen voor je eerste poging. Begin klein en bouw van daaruit verder. Het is niet eerlijk tegenover de dieren en jezelf om meer pluimvee mee naar huis te nemen dan waar je tijd of geld voor hebt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: