Site pictogram Eigen moestuin

8 fouten die preppers maken en hoe ze te vermijden

Al enkele jaren is het, mede door zelfvoorzienend te willen leven, automatisch erbij gekomen dat we ons proberen voor te bereiden op onvoorziene (nood-)situaties. Ik ben er van overtuigd dat zich voorbereiden een “onderdeel” is van zelfvoorzienend proberen te leven. We proberen er op te letten dat we zo weinig fouten als mogelijk maken. Toch is het onvermijdelijk dat we bepaalde dingen uit het oog verliezen.
In dit artikel overlopen we 8 fouten die preppers maken, en hoe ze te vermijden.

Fout 1: Zich toespitsen op één situatie

Als mensen die zich voorbereiden in de media komen krijgen we veelal het beeld van iemand die zich voorbereidt op één situatie. Denk hierbij aan een oorlog, een nucleaire ramp, overstroming of het einde van de wereld.

één van de grootste fouten die een prepper kan maken is zich enkel toespitsen op één situatie. Er zijn veel scenario’s die de boel op z’n kop kunnen zetten. Ineenstorten van de overheid, langdurig zonder stroom vallen, waterbevoorrading die stopt, economische instorting, enz. Keuze genoeg. Ook hoeft het niet altijd over wereldrampen te gaan. Denk hierbij aan kleinere noodscenario’s zoals onverwacht ontslag, ziekte, echtscheiding, enz.
We hebben nu eenmaal niet de mogelijkheid om te weten wat het eerstvolgende scenario zal zijn.

Hou daarom je voorbereiding zo algemeen mogelijk. Laat je niet verleiden om je op één situatie te focussen. Te specifieke voorbereiding zal je kwetsbaarder maken als er zich een ander scenario voordoet. Je weet wel: “Leg niet alle eieren in één mand”

Ook ontslag kan een ramp zijn!

Fout 2: Enkel op jezelf rekenen

Een misvatting in de wereld van de prepper is dat alles top secret moet gebeuren. Je vertelt aan zo weinig mogelijk mensen dat je voorbereiding treft, enkel je gezin is op de hoogte. En dat is meer dan genoeg!
In feite is dit een levensgevaarlijke situatie. Een scenario waarbij je het niet lang zal trekken als er iets fout gaat. Want, kan je echt alles alleen doen? Wat gebeurt als je gewond raakt? Wie zal alles in goeie banen leiden tot je weer genezen bent? Of erger, wie zal het doen als je er zelf niet meer bent?

In België en Nederland komen we niet graag naar buiten als prepper. We houden het liever geheim of, in het beste geval, zijn we anoniem op een forum in “groep” bezig met voorbereiden.
Er ligt een mysterieuze saus over ons verhaal. In tegenstelling tot Amerikanen die wel naar buiten komen met hun verhaal.

Akkoord, bij ons thuis hangt ook geen pijl boven de deur met het woord homestead of prepper op. Maar, ik weiger om alles in het geniep te doen. Want, zijn we niet allemaal prepper? Heb je een gereedschapskistje in je wagen liggen? Een herstelkit mee op je fiets of een EHBO-koffer in huis? Dan ben je prepper! Want, je hebt die dingen bij omdat je je voorbereidt op een bepaalde situatie. Mensen die ons goed kennen weten waarmee we bezig zijn. We doen tenslotte niks illegaal! Onze grootouders waren meesters in preppen. Alleen heette het toen nog gewoon de voorraadkast.

Fout 3: Enkel denken aan “bug-out”

Wie al eens wat gelezen heeft over preppen zal de term “bug-out” zeker al tegengekomen hebben. Bug-out betekent dat je voorbereidingen treft om je huis te verlaten als er zich een SHTF voordoet.

Ikzelf heb niet continue een “prepwagen” of een volgeladen trailer klaarstaan. Ik ben er van overtuigd dat in de meeste situaties het aangeraden is om thuis te blijven in plaats van te vertrekken. Als er situaties zijn waarbij je toch zou moeten vertrekken kan je je ganse voorraad toch niet meenemen, zal het verkeer stroppen of erger, is er kans op ernstiger situaties.

Bug-out is niet altijd de beste optie.

Fout 4: Geen systeem in de voorraad steken

Wie preppen zegt, zegt voorraad. Een voldoende voorraad aan voeding en water is een must. De meeste mensen die willen preppen starten hier. Een goeie start dus!

Maar, waar weel mensen niet bij stilstaan is een systeem om rotatie in de voorraad te houden. We hebben namelijk te maken met bederfbare producten. Daarom is het aan te bevelen om gebruik te maken van het FIFO-systeem, First In First Out. Een mooie term om te zeggen dat het eerste wat je koopt, ook het eerste de voorradkast verlaat. Door dit systeem te gebruiken verklein je dan kans dat producten over de houdbaarheidsdatum gaan in je voorraadkasten.

Akkoord, er zijn producten die een onbeperkte houdbaarheid hebben. Maar, toch is het beter om ze mee in de rotatie te steken. Waarom het risico nemen dat je, op het moment dat je ze echt nodig hebt, je producten over datum zijn.
Vergeet ook zeker de houdbaarheid van water niet. Water is immers niet eeuwig houdbaar. Je hebt risico dat bijvoorbeeld de smaak van het plastic in het water komt of zelfs dat er algen in je water gaan groeien. Ik weet dat er een systeem bestaat waarbij enkele milliliter bleekmiddel aan het water wordt toegevoegd, maar ikzelf zou het risico niet nemen. Steek je water mee in het FIFO-systeem en je hebt alweer een zorg minder

Fout 5: Geen kennis hebben over zelfvoorzienend leven

Gefeliciteerd! Met de prepvoorraad kunnen we enkele dagen, weken of zelfs maanden overbruggen zonder dat we naar een nieuwe bron van voedsel of water op zoek moeten gaan. Maar, eens je voorraad erdoor is (en dat zou wel eens sneller kunnen zijn dan je denkt) moet je op zoek naar alternatieven.

Deze alternatieven zijn het makkelijkste als je ze thuis kunt vinden. Leer daarom om je moestuin op te starten en te onderhouden om een goeie oogst te krijgen. Leer hoe je water eenvoudig kan zuiveren en bekijk eens hoe je een dier moet slachten. Ik ben door de week ook geen fan om zelf dieren te staan slachten, maar als het fout gaat en de kinderen hebben honger zal ik niet anders kunnen. Daarom heb ik enkele boeken in de kast staan waar deze thema’s aan bod komen.

Oefen daarnaast, of denk eens na over, het leven zonder zonder elektriciteit. Hoe bak ik een brood als de over niet werkt*?

Volger worden van deze website is ook een goede start 😉

*BONUSTIP: een brood kan je bakken zonder stroom in een Dutch Oven met houtskool.

Je hebt niks aan zaden als je niet weet hoe ze te gebruiken.

Fout 6: Veel spullen hebben (en niet weten hoe ze te gebruiken)

Veel mensen die zich voorbereiden op een extreme situatie hebben de neiging om ineens veel materiaal aan te kopen. Spades, harken, machines, handgereedschap, keukenmateriaal, enz.
Maar, wat heb je aan een wortkoeler of een brandblusser als je niet weet hoe je ze moet gebruiken.

Regelmatig zie ik de meest prachtige EHBO-koffers, maar heeft de eigenaar geen idee wat hij met een tourniquet moet doen.

Bekijk daarom de gebruiksaanwijzingen en weet wat je wanneer en hoe moet gebruiken.

Fout 7: Alle voorraad op één plaats bewaren

Deze fout is heel herkenbaar en heb ik zelf ook gemaakt. Een mooie voorraad aanleggen die je dan allemaal op één plaats legt. De zogenaamde “situation room”. De place to be als het fout gaat, want daar liggen immers al je preps. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je kelder.

En dan gebeurt het, SHTF!

Ik trek het nu wat op flessen, maar toch is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Stockeer je voorraad daarom op verschillende plaatsen in je huis of zelfs op verschillende locaties.

En dan zie je je voorraad in vlammen opgaan.

Fout 8: Altijd de “experts” geloven (en geen eigen visie hebben)

Zoals je op de pagina “het verhaal” kan lezen eigen ik mezelf niet de titel “expert” toe. Want, zelfvoorzienend proberen leven is een continue verhaal, een levensstijl.
Ook preppen is een reis die jaren duurt. Ik ben geen expert, ik deel enkel mijn ervaringen. Ook de minder goede.

Op bijvoorbeeld YouTube kan je tientallen kanalen vinden over zowel zelfvoorzienend leven, preppen en moestuinieren. De ene al beter dan de andere. Sommige zogenaamde experts maken zelfvoorzienend leven en preppen een stuk moeilijker. Je hebt helemaal geen voorraad van 5 jaar nodig of het nieuwste 366-in-1 mes om te overleven als prepper. Om zelfvoorzienend te kunnen leven heb je geen veertig vaten van 1000 liter regenwater nodig of een machine om olie om te zetten naar diesel.

Let er vooral op dat veel zelfverklaarde experts vanuit één standpunt kijken naar een situatie. Het is belangrijk om zelf ook info te verzamelen. Neem niet zomaar alle “nieuws” als voor waar aan. Lees zelf kwaliteitskranten en zoek meerdere bronnen. Kortom, doe aan factcheck. Dit kan ondermeer HIER (nl) en HIER (eng).

Daarom zoek ik steeds mensen die video’s maken op een neutrale manier. Enkele voorbeelden zijn: Mike Maloney (economie) en Self Sufficient Me (zelfvoorzienend leven).

Heb jij nog ideeën of voorbeelden van fouten die je als prepper kan maken?
Laat het weten in een reactie onderaan!

Mobiele versie afsluiten