Zoals de trouwe lezer weet, en zoals je kan lezen in “Dat doet een man toch niet“, werk ik niet voltijds voor mijn vaste werkgever. Ik werk 28 uren sinds enkele jaren. Mijn loon in correct en we komen, doordat we bewust omgaan met uitgaven, voldoende rond op financieel vlak.

Nu de kinderen wat groter zijn en ze op zichzelf kunnen passen had ik wat tijd over. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een bijkomende bron van inkomsten.
Dan had je toch gewoon weer voltijds kunnen werken bij je vaste werkgever? Ja, dat was inderdaad een mogelijkheid. Maar, als je aan het rekenen slaat is er een andere manier in België. Een legale manier welteverstaan 🙂

In België bestaat er een systeem van “Flexi-job”. In bepaalde sectoren kan je onbeperkt, belastingvrij, bijverdienen. Dat is onder andere een mogelijkheid in de HoReCa, Bakkerijen, warenhuizen en kappers.
Andere sectoren kan je hier vinden.

Het komt simpelweg neer op Brutoloon = Nettoloon. Je hoeft niks aan te geven op je belastingen en je bent wettelijk in orde.

Waarom niet gewoon voltijds?

Ik heb overwogen om opnieuw voltijds te gaan werken bij mijn vaste werkgever. Maar, dan pin ik me opnieuw vast aan één inkomstenbron en het loonverschil tussen voltijds en deeltijds is minder dan wat ik met een flexi-job kan bijverdienen.
Als ik 1 dag per week opvang bij de flexi-job krijg ik hiervoor €100. Da’s dus €400 per maand netto als ik dit elke week zou doen. Let vooral op zou, want bij een flexi-job heb je GEEN vast arbeidscontract of uurrooster!

Anderzijds verdient een deeltijds werknemer bij mijn werkgever €200 netto minder dan een voltijdse. Zie je het komen? Door die vier extra dagen te doen bij een flexi-job verdien ik €200 netto meer dan mijn collega die voltijds werkt! Dat valt bij mij in de categorie “work smarter, not harder”

Verloning voltijds vs deeltijds

Zijn er nadelen?

Aan elk systeem zitten nadelen. Ook hier. Het grootste nadeel die er is telt voor zowel de werkgever als de werknemer. Er is namelijk geen vast arbeidscontract. Hierdoor kunnen zowel de werkgever als de werknemer de afspraak beëindigen. Geen van beide kunnen aanspraak maken op een opzegvergoeding. Daardoor kan het zijn dat de flexi-job inkomsten opeens wegvallen. Dat hoeft geen probleem te zijn als je dit doet als “extraatje”. Kan wel een probleem zijn als je er echt afhankelijk van bent.

Vergeet ook de fabel dat je geen sociale bijdrage betaald, maar ze wel opbouwt. De werkgever betaald wel degelijk 25% bovenop je loon aan sociale bijdrage.

Waarom heb je beslist om het te doen?

Er zijn verschillende redenen waarom ik beslist heb om een flexi-job bij te nemen. Deze kunnen voor jou als lezer verrassend zijn. Daarnaast zijn de redenen voor iedereen anders. Maar ja, je kent mij hé 😉

  • Aangenaam extraatje

Wie heeft nu niet graag een extraatje op de rekening? Ik heb het ooit al eens vermeld in een artikel: Ik hou evenveel van geld als jullie.

  • Geen langlopende verplichtingen

Bij een flexi-job heb ik een engagement, die ik zelf beslis, van meestal 5 uur. Ik ben niet gebonden aan lang op voorhand vastgelegde uurroosters en kan reageren op een veranderende situatie.

  • Geen investeringen

Ik heb lange tijd lopen denken en rekenen om een zelfstandig bijberoep te starten. Na vele opleidingen dacht ik eraan om een klusservice te starten. Daarbij kwam ik steeds op het verhaal van het sop in de kolen. Belastingsdruk, stress, moeilijke klanten, wanbetalers, enz.

Nee, daar had ik geen zin in.

  • Afwisseling

Als verkoper sta ik in de winkel om de klanten het beste advies te geven. Laat me eerlijk zijn: niet alle klanten zijn even aangenaam. Maar ik doe de job graag. Door nu in de horeca bij te springen heb ik mijn oude liefde weer terug. Ik ben van opleiding namelijk kok/kelner. Ik miste de horeca soms.
Ik heb ook gekozen om in zee te gaan met twee bedrijven die flex-jobs aanbieden. Op die manier heb ik ook daarmee een mooie afwisseling.

  • Uitbreiden sociaal netwerk

Nieuwe wegen, nieuwe mensen. In de horeca kom je constant in contact met nieuwe mensen die een aangename tijd komen beleven in de zaak, met collega’s en andere flexi-jobbers. Je kan een praatje slaan, leert nieuwe mensen en nieuwe ideeën kennen.

  • Vangnet

Economisch zitten we in een moeilijke tijd. Ik heb geen glazen bol, dus ik kan niet voorspellen wat de toekomst zal geven. Ook niet bij mijn vaste werkgever. Misschien moeten ze besparen, misschien worden lonen te duur of misschien voldoe ik plots niet meer aan hun verwachtingen? Of misschien blijft alles wel zoals het is. Wie zal het zeggen?

Daarom zie ik mijn flexi-verhaal ook als een vangnet. Mijn flexi-bazen zijn continue op zoek naar vaste werkkrachten. Indien er iets misgaat bij werkgever A, is de kans groot dat werkgever B of C me zal opvangen.

Werk jij nu meer dan anderen?

Ja en nee. Ik werk dus nog steeds 4/5 voor mijn “hoofdwerkgever” en daarnaast 7u per week als flexi. Als je alle uren samentelt werk ik hetzelfde aantal uren als mijn voltijdse collega.

De tweede flexi-job doe ik enkel op feestdagen, als ze in hoge nood zitten of als ik er eens zin in heb. Deze werk ik dus wel extra bovenop de normale werkuren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: