Het verhaal

Waarom deze website?

Al enkele jaren proberen zowel ikzelf, als mijn gezin, zo onafhankelijk mogelijk te leven. Dat doen we bijvoorbeeld door het zelf kweken van groenten, het maken van dingen, herstellen, brouwen, enz. Dit doen we ZONDER aan luxe in te boeten. We leven immers in de 21e eeuw en niet in de middeleeuwen. Een warme douche vinden we net zo fijn als jij en eens lekker uit eten gaan kunnen we zeker appreciëren. Toch wil dat niet zeggen dat we alles als een evidentie moeten aanzien. Zelfvoorzienend leven is niet enkel een verzameling van hobby’s, het is stilaan een manier van leven geworden.

Met deze website wil ik jullie inspireren en op weg helpen naar een iets meer zelfvoorzienend leven.

Welke dingen moet je weten?

 • We wonen niet in een gigantische hoeve op het platteland, wij wonen in een voorstad in België in een zogenaamde twee-onder-een-kap woning, met andere woorden: Zelfvoorzienend in de stad;
 • We hebben geen gigantische tuin, onze tuin beslaat ongeveer 200m²;
 • We ga uit werken en betalen netjes (niet graag) onze belastingen;
 • Wij zetten ons niet af tegen de maatschappij zoals ze is, wij proberen onafhankelijker te worden;
 • Wij leven niet in de middeleeuwen, net zoals de meeste mensen hebben wij een auto, fietsen en zelfs een motorfiets, we houden evenveel van geld als jij en kunnen ook genieten van de luxe van de moderne tijd;
 • Wij zijn geen doem- of complotdenkers.

Onze filosofie

Het idee achter zelfvoorzienend leven is, hoewel velen van ons graag op een boerderij zouden willen wonen, al ons eigen voedsel kunnen verbouwen, wijn en bier brouwen, kortom: het ‘goede leven’ leiden. We hebben niet allemaal de middelen, de ruimte of zijn misschien niet bereid om alles op te geven en de hoogte- en dieptepunten te doorstaan ​​van alles zelf te doen.

Hoewel zelfvoorzienend leven aantrekkelijk is, is de gedachte om de kleine luxe in het leven op te geven dat niet. We verbouwen veel van ons eigen voedsel, eten vlees, maken veel zelf, maar we genieten nog steeds van een drankje op café, gaan graag naar een pretpark en we gaan af en toe uit eten.

Het idee is om deze redenen geëvolueerd. Het is voor iedereen die weinig tijd, ruimte of geld heeft, maar toch wil proberen om zijn eigen voedsel te verbouwen of zijn eigen alcohol te brouwen, of zij die willen weten wat goed (en gezond) is om te eten. Ik wil ook mijn ervaring delen over een hele reeks andere onderwerpen vanuit een perspectief met een lage ecologische of economische impact.

Het lijkt logischer om te vertrouwen op wat er het hele jaar om ons heen te vinden is of wat we zelf kunnen kweken in plaats van ons voedsel van de andere kant van de wereld te laten aanleveren. 

Deze website is deels een gids en een archief van de ervaringen die we hebben met het kweken en bewaren van voedsel. Je voorbereiden op bepaalde omstandigheden hoort daar ook bij.

We beweren niet experts op dit gebied te zijn, wel proberen we ook alle opmerkingen van lezers in het achterhoofd te houden en natuurlijk willen we iedereen met dezelfde interesse(s) van harte verwelkomen!

Adverteren en sponsoren op onze website

We houden allemaal van gratis dingen. Maar, eigenmoestuin.com online houden, kost geld aan internetkosten, website-onderhoud en hostingkosten. 
En, zoals de meeste mensen zouden waarderen, gaat er veel tijd en moeite in het creëren van de inhoud waar duizenden mensen gratis van genieten wanneer ze onze website bezoeken!

Daarom hebben we relaties opgebouwd met gelieerde ondernemingen en sponsors om een ​​kleine commissie te ontvangen wanneer iemand een link van onze website naar hen volgt en vervolgens een product koopt. Het is echter belangrijk op te merken dat eigenmoestuin.com geen rechtstreekse reclame maakt voor producten waarvan wij denken dat ze niet goed zijn en dat onze artikelen/media een onbevooroordeelde mening zullen weergeven. Deze waarden zijn belangrijk voor ons en voor onze bezoekers die op zoek zijn naar betrouwbare informatie.

Je helpt onze website te ondersteunen door producten te bekijken waarnaar we hier op eigenmoestuin.com linken.

Enkele van onze aangesloten partners zijn:

 • Bol.com – Dit is één van de grootste webshops in België en Nederland. Doordat onze content in het Nederlands is geschreven zijn onze bezoekersaantallen beperkten dan bijvoorbeeld Engelstalige websites. Bijna elke bezoeker kent, en gebruikt, de diensten van Bol.com. Daarom kunnen ook wij niet om hen heen.
 • Amazon – eigenmoestuin.com is gevestigd in België, het merendeel van de bezoekers is afkomstig uit België en Nederland. Amazon heeft ondertussen ook in Europa voet aan de grond gekregen. We kunnen stellen dat het assortiment van Amazon zo uitgebreid is, dat het bijna onmogelijk is om ze niet te linken.
 • Adsense – Dit zijn de Google-advertenties die je meestal bovenaan of onderaan onze website ziet of in artikelen ingesloten. Ja, ze kunnen soms een beetje irrelevant lijken – daar ben ik het mee eens…
  Maar zonder reclame zouden uitgevers zoals wij uitsterven en zou het internet alleen nog maar uit grote bedrijven bestaan die hun producten aan iedereen opdringen. Daarom, als je een “add-blocker” gebruikt, schakel deze dan uit voor onze website – heel erg bedankt.